Цветелина, Милена и Емилия са майки, лишени от децата си.

...
Цветелина, Милена и Емилия са майки, лишени от децата си.
Коментари Харесай

bTV Репортерите: Децата на Норвегия

Цветелина, Милена и Емилия са майки, лишени от децата си. А техните синове и дъщери попадат в един % и половина от всички деца на Норвегия, които са под попечителството на страната.

Съдът в скандинавската страна е одобрил на тези майки да им бъде отнето правото да се грижат за децата си.
Разследване на bTV: Защо лишават българчета от фамилиите им в Норвегия? Български фамилии бягат от Норвегия, откакто подредили там целия си живот, с цел да спасят децата си
А преценката е на чиновниците на Директората по Децата, младежта и фамилията.

Цветелина

Цветелина Уланд е цирков актьор. Носител на премията „ Икар”. Преди 12 години среща брачна половинка си норвежец и заживява с него в градчето Арендал, на 260 километра от Осло.

„ Родиха ни се две деца в доста къс интервал. Със брачна половинка ми имахме доста турбулентна връзка, по този начин да кажа. И не вървяха нещата. И преди 4 години се разделихме”, спомня си тя.
Снимка: bTV
Тогава родителите реализират единодушие децата да живеят 20 дни от месеца при майка си и 10 дни при татко си. Планът обаче се проваля, откакто децата отхвърлят да вървят при татко си. Той завежда дело против някогашната си брачна половинка с обвиняването, че тя ги настройва против него.
Снимка: bTV
Преди повече от месец съдът лишава родителските права на Цветелина и й не разрешава всевъзможен контакт с децата до края на годината.
Защо в Норвегия лишават деца от родителите? Според Елка Налбантова от Националната мрежа за децата Норвегия има една добре развита система за протекция на детето
„ Направиха ни тест за просветеност на мен и на бащата, пробата беше на норвежки, това не е моят език, моят резултат беше над междинния – високо равнище на просветеност, и аз бях щастлива, че ето – това е положително, това е в мой плюс. Но – не. Това беше употребявано против мен. Значи децата първо са доста привързани към мен, имало симбиоза сред нас. И тази моя висока просветеност ми оказва помощ да ги манипулирам… и поради това не желали да вървят при татко си”, разказва обстановката българката.

Милена

Милена Тросеруд е детска учителка. Живее от 18 години в Норвегия. Преди 4 години се развежда със брачна половинка си, норвежец. Съдът лишава и двамата от правото да се грижат за синовете си – 14-годишния Тур Ерик, който има аутизъм и 11-годишния му брат Петер.
Снимка: bTV
Милена цитира мнението на управляващите, съгласно които спорът сред съпрузите е повлиял отрицателно на децата.
Снимка: bTV
Не е единствено това: „ Примерно за огромния ми наследник ми споделиха, че съм отишла в учебното заведение да взема дребния и не съм го прегръщала, не съм показвала предпочитание да го видя. Което не е правилно, той е на 14 години и щеше да реагира доста необичайно на това. И един различен случай имаше. Една служителка на обществените беше у дома и сина ми беше у дома, дребният. И той ме попита нещо, само че тъй като аз приказвах със служителката, просто споделих: След малко ще приказвам с теб, просто изчакай. Тя го посочи това пред съда като грешка”.

Емилия

Торник и Емилия Арсенян към този момент 6 години живеят без детето си.
Снимка: bTV
Съседка подала сигнал, че 2-годишният тогава Миран е жертва на домашно принуждение.
Адвокат за отнемането на деца в Норвегия: Трудно го възприемаме, само че подобен е законът там Миналата седмица ви разказахме няколко случая на българи, чиито деца са отнети
Лекарят изрично споделя пред съда, че няма следи от принуждение. Родителите отхвърлят да са удряли детето. Без резултат.

Кой лиши децата им?

Решенията децата да бъдат взети от родителите им се взимат от Службата за протекция на детето в Норвегия, наричана „ Барневерн”. Структурите й са във всяка община и са самостоятелни. Основната им задача е да ревизират сигналите за деца в риск, които получават от учебни заведения, детски градини, педиатри и загрижени жители.

През 2016-та до службата са подадени 58 200 сигнала. Само за съпоставяне, броят на новородените в Норвегия през същата година е съвсем същият. По 54 620 от подадените сигнали или за 4% от всички деца и младежи до 22-годишна възраст в Норвегия, са взети ограничения. В 60 % от случаите, в които се намесват обществените, децата са получили помощ в домовете си, а в цели 40% от случаите са били изведени от фамилиите си.
Снимка: bTV
Данните са от формалния уебсайт на институцията.

Към края на 2016 година 15 820 деца и младежи живеят разграничени от фамилиите си.
Снимка: bTV
„ Когато детската работа получи сигнал, наше обвързване е да прегледаме и проучим всички сигнали в границите на седмица. В рамките на тази седмица би трябвало да преценим дали съответният случай ще бъде завършен, или ще бъде взет под внимание. Нашата работа получава годишни към 50 000 такива известия. От тях 18% от тях биват закрити мигновено, което пък значи, че по-голямата част от тези сигнали минават нататък във фаза на разглеждане”, изясни пред камерата на bTV Кристин Стейнрем от службвата.

Деница и Надежда

Още в началната фаза на инспекцията на обществените от Норвегия си потеглят Деница и Станислав. Двамата родители не били подготвени да оставят в ръцете на „ Барневерн” ориста на близначките си София и Зара поради сигнал от техни съседи.
Снимка: bTV
Оплакването било, че децата (на година и 8 месеца) плачат непрестанно. Те настояват, че има неуместни обстановки като лишаване на дете поради кариес.
Разказ на майка пред bTV: Напуснахме Норвегия след инспекции от обществените „ Никога не бих се върнала там, не бих си подложила децата на този стрес, който изживяха ”, безапелационна е Стелияна Станкова
От Норвегия си потегля и фамилията на Надежда, откакто и те са застрашени със сигнал до службата за протекция на детето. Твърдяло се, че е истеричка и малтретира детето си.
Снимка: bTV
„ Всъщност не е нужно нищо да правиш, с цел да ти го вземат, в случай че това по този начин е пристигнало като информация от комшия! Започнахме да четем брутални случаи на отнети от родителите им деца. Започнахме да разбираме, че родителите нямат безусловно никакви права върху децата. Едно дете като е преседяло 3 месеца в страната, то става благосъстоятелност на държавата”, разказва обстановката Надежда.
Ексклузивно по bTV: Разказ на майка от Норвегия, напуснала страната с 6-те си деца Вижте историята на Моника Петров, която идва в България, откакто се омъжва за българин
На родителската среща всички били предизвестени: „ Първата институция, на която ще се обадят, в случай че има проблем, не е фамилията, ами на „ Барневерн”. Фактически, те няма да търсят родителите, а ще си споделят с тази организация”.

Как работи системата?

Магдалена Клаппе не споделя страховете на Деница и Надежда. Тя е детска учителка и майка на 2-годишния Бьон Теодор.

„ Децата не са благосъстоятелност на страната. Никое човешко създание не е благосъстоятелност на страната. Децата са отговорност на всички. И от там идва този боязън от съседи, от педагози, от учители, тъй като хората слушат какви ли не истории и се усещат обградени от доносници, един тип. Като цяло тук го има това мислене, че децата са отговорност на всички. И че в случай че има нещо неправилно, в действителност притеснително, хората би трябвало да работят а не просто да оставят нещата така”, изяснява тя.
Снимка: bTV
Като преподавател не е търсила „ Берневерн”, само че нейни сътрудници са го правили – и е безапелационна, че е било по основателни аргументи. По думите й обществените получават сигнал когато децата да вземем за пример вървят редовно занемарени и недобре облечени.

„ Ако един ортодонт счита, че хигиената на детето в устната празнина е доста зле, това е първият знак, че детето е занемарено, че не се грижат за детето толкоз добре. Но не считам, че просто един кариес би бил причина…”, разяснява Магдалена.
Посланикът ни в Норвегия: Нямаме повече достъп до информация от медиите Румяна Митрева уточни като проблем, че когато норвежките управляващи лишават паспорта на български жители, те не осведомят нашите дипломати
Според нея за нас като българи е безусловно осквернение някой да се намесва в живота на децата ни – и в случай че има обвинявания, че норвежката страна има децата, то у нас родителите ги считат за своя благосъстоятелност.

„ Барневерн” имат способността да усетят динамичността в едно семейство. Защото има разлика да се караме на децата и между тях и това да ги подлагаме на принуждение и оскърбление. Обикновено насилието и унижението звучат по един избран начин”, счита тя.
Снимка: bTV
Според посланика ни в Осло Румяна Митрева обществените в Норвегия имат прецизно спазвана процедура, само че манталитетът ни е друг и нашите сънародници би трябвало да питат за всичко, което не им е ясно: „ Трудно е да прецениш, че дейности, нормални за нашето всекидневие, могат да се трансфорат в проблем. – когато човек отиде в арабския свят, хората не потеглят по джапанки и къса пола от първия ден!”.

Отнетите

Без данни за принуждение или опиати, на 25 април обществени и полиция извеждат от вкъщи на Цветелина 10-годишния й наследник Андреас и 11-годишната й щерка Селина: „ Казах на щерка ми: Селин, просто би трябвало да минем през това. И тя се обърна към мен и сподели: Ама мамо, ние не сме ли минали задоволително доста, не преминахме ли през много… тъй като те бяха по разнообразни институции поради този спор с бащата. Просто беше тъга голяма…”.

Цветелина има възбрана да поддържа връзка с децата си до края на тази година. А през идващите две години ще имат по-малко от 48 часа дружно. Двете деца живеят в две разнообразни приемни фамилии, разграничени на 200 км. едно от друго.
Социалната работа в Норвегия пред bTV: Правим всичко допустимо децата да бъдат сложени в най-хубавата среда Интервю на Мария Цънцарова с представител на норвежката работа „ Барневерн ”
Посланик Митрева признава, че няма визия за какво развиването е такова, в случай, че децата са присъдени на бащата: „ Най-вероятно има нещо правилно в това, че те не желаят да са при него и тук към този момент в случай че се сложи от една страна желанието на майката българка и желанието на бащата норвежец, допускам, че везните няма да натежат в нейна изгода, за съжаление”.

На 200 км едно от друго са и синовете на Милена: „ Единият живее до морето, а другият на един остров, на който има единствено 300 индивида. Единият живее при една жена, която живее сама, няма семейство. 2Лаза, че си играе с едно детенце, което също е отнето от нашия град. И те просто са се намерили двамата. С огромния ми наследник мога да се слушам всеки ден, с дребния е лимитирано – единствено веднъж в седмицата. 1Аз първоначално звънях постоянно и в следствие обществените са получили недоволство от сегашната майка на дребния наследник, че се обаждам постоянно и го акордирам против нея”.

И при последната среща с децата психологът намерил защо „ да се хване”: „ Примерно за дребния ми наследник го питах: Знаеш ли в този момент таблицата за умножение? И аз го питах, а той сподели: Да, само че единствено тези с 5 и с 10. И аз му споделих: Това са най-лесните, а други знаеш ли – да вземем за пример 6 по 7? Обаче тя сподели, че това е отрицателно отношение към детето”.
Снимка: bTV
Медицинска експертиза потвърждава, че синът на Емилия Арсенян не е жертва на домашно принуждение. Съседката, подала сигнала, признава пред съда, че е излъгала. Въпреки това съставът отхвърля да върне детето при родителите, с аргумента, че през всичките години на разлъка, синът им към този момент не може да се приспособи в фамилията на майка – българска туркиня и татко арменец. Говори единствено норвежки език.

След като губят делото в Норвегия, родителите водят борба за детето си в съда в Страсбург.

„ България е заявила, че имаме проблем, имаме угриженост, само че това не следва нещо кой знае какво. Най-логичната връзка е директни, директни, работещи контакти сред Агенцията за протекция на детето и въпросната „ Барневерн”. Да се изяснят най-много механизмите, по които да получаваме информация. Защото най-трудното е тук да получиш информация. Включително това важи освен за случаите с деца”, признава дипломат Митрева.

Има ли потребен ход българската дипломация? „ Вие знаете, че Норвегия не е член на Европейски Съюз, само че тя финансира по линия на два механизма. Много пари отпуска Норвегия на България.

От службата за протекция на детето отхвърлят да разясняват съответните проблеми с аргумента, че са строго конфиденциални. А трите майки не престават напред с вярата, че ще върнат децата си още веднъж в своя живот.

Кога системата пази и по какъв начин разрушава фамилии – на следващия ден вечер в bTV Репортерите!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР