Цветът на кожата влияе върху нашата чувствителност към слънчева светлина.

...
Цветът на кожата влияе върху нашата чувствителност към слънчева светлина.
Коментари Харесай

Слънцето: ползи, вреди, стареене и защита на кожата

Цветът на кожата въздейства върху нашата сензитивност към слънчева светлина. Някой се нуждае от 10 минути на слънце, с цел да изгори. Някой може да прекара няколко часа на слънце и нищо да му няма. Всичко е обвързвано с меланина, пигмента, който придава цвят на кожата и косата.

Меланинът се създава от специфични кожни кафези, наречени меланоцити. Това е натурален слънцезащитен крем, който предотвратява проникването на слънчевата ултравиолетова радиация в кожата ( 1 ). Колкото повече меланин има в кожата ви, т.е., колкото по-тъмна е кожата ви по природа, толкоз по-добре сте предпазени от слънцето.

В хода на еволюцията под въздействието на Слънцето се образуват разнообразни тонове на кожата. Хората, които са живели покрай екватора, са придобили тъмна кожа, която е богата на меланин. Тъмната им кожа ги защищава от рак на кожата, изгаряния и други неприятни последствия от излагането на слънце. Това им разреши да се приспособяват по-добре към слънцето, което грее целогодишно.

Хората от северните региони на Земята, в които има малко слънце, имат светла кожа – в нея има малко меланин. Такива хора са едва предпазени от слънцето и са мощно чувствителни към неговото излъчване, огромна част тях страдат от слънчева алергия.

Какво е безоблачен загар?

Когато ултравиолетовото излъчване удря кожата, тя се старае да сътвори ефикасна преграда и стартира да създава меланин. Придобиването на по този начин мечтания съвършен загар е акомодация на кожата към нездравословното влияние на ултравиолетовите лъчи.

Как работят другите типове слънчева радиация:

Има 2 типа ултравиолетови лъчи, които проникват в кожата – UVA и UVB лъчи.
1. UVB лъчите проникват в горния пласт на кожата, причинявайки слънчево изгаряне, стареене на кожата, рак на кожата и увреждане на очите. Опасен през пролетно-есенния интервал.

2. UVA лъчите съставляват съвсем 95% от всички UV лъчи, които доближават земната повърхнина ( 2 ). За разлика от UVB лъчите, те проникват в дълбокия пласт на кожата. Причинява даже повече стареене на кожата от UVB, алергични реакции, увреждане на очите, угнетяване на имунната система, рак на кожата. Те проникват през стъклото и са рискови през цялата година UVA лъчите предизвикват най-вече стареене на кожата. UVB – изгаряния. И двата типа лъчи предизвикват рак на кожата.

Продължителното излагане на слънце е рисково

Слънчевите изгаряния доста усилват риска от рак на кожата, в това число меланом. Меланомът е един от най-опасните човешки злокачествени тумори, защото се популяризира бързо и се лекува мъчно в последните стадии.

Слънчевите изгаряния са главен рисков фактор за развиване на меланом. Рискът от развиване на меланом се усилва с 50%, в случай че човек е имал повече от 5 тежки слънчеви изгаряния през живота си. Между другото, изгарянето не постоянно е съпроводено от олющена кожа и мехури. Зачервяването на кожата към този момент демонстрира, че това е изгаряне.

Как слънчевите изгаряния водят до рак на кожата

Прекомерното UV излъчване поврежда ДНК на кожните кафези. Казано напълно просто, UV „ залепва “ някои прилежащи нуклеотиди в ДНК, нарушавайки естествената конструкция на ДНК. Подобни разбивки са същински разновидности в ДНК. Обикновено такива повреди се отстраняват от специфични ензими. След това неверното парче ДНК се заменя с истинското. Ако увреждането е прекомерно съществено, клетката може да стартира развой на самоубийство, тъй че разновидностите в ДНК да не се предават на нейното поколение.

Понякога и двете системи се провалят. В този случай се натрупват разновидности и клетката може да се трансформира в ракова, да стартира да се дели и да пораства неконтролируемо.

Води ли до стареене на кожата слънчевия тен

Слънчевата радиация води до прибързано стареене на кожата и поява на бръчки.

Случва се по този начин:
Слънчевата светлина унищожава колагеновите и еластиновите нишки в кожата, което я прави стегната и гладка → повредената кожа губи способността си да се регенерира → прибързано стареене.
Слънчевото изгаряне е най-хубавият метод да имате отпусната и набръчкана кожа до 40-годишна възраст. Особено в случай че сте притежател на светла кожа. Ако употребявате слънцезащитни артикули всекидневно, кожата ви ще се състари по-бавно.

Хора, които би трябвало да поставят специфични грижи за отбрана на кожата си ( 3 ):

– хора със светла кожа, алена или руса коса, сини или зелени очи

– хора с доста бенки или лунички

– хора с фамилна анамнеза за рак на кожата

Как да се предпазите от слънцето?

1. През пролетно-есенния интервал се пазете от слънцето от 12 до 16 часа.

2. Използвайте слънцезащитен крем с SPF минимум 15.

3. Носете широкополи шапки, дълги ръкави, дълги поли. Защитете очите си със слънчеви очила с естествен UV филтър.

4. Не ходете на солариум.

8 от 10 случая на меланом биха могли да бъдат предотвратени, в случай че пациентите управляват излагането си на слънце, заобикалят слънчеви изгаряния и не злоупотребяват със солариуми.

Има ли изгода от UV лъчението?

UV лъчението (тип UVB) стимулира производството на витамин Д в кожата.

За да поддържате равнището му, би трябвало да прекарате 10-15 минути на слънце при топло време. Ако имате тъмна кожа, имате потребност от 3 до 10 пъти по-дълго излагане на слънце. Това може да е проблем, защото евентуалните опасности от слънчевата светлина тогава доста надвишават изгодите от синтезирането на витамин Д. Следователно за хората с тъмна кожа най-предпочитаният вид е да си набират витамин Д от храна или добавки.

Какво би трябвало да ядете, с цел да получите витамин Д

Най-добрият вид да си набавите витамин Д е, посредством храни богати на Витамин Д, той се съдържа в мазна риба, черен дроб и яйчни жълтъци. В днешно време зърнените храни, сокове, мляко и самун постоянно са обогатени с витамин D.

Възраст Мъже Жени
0-12м.* 400 IU (10 μg) 400 IU (10 μg)
1-13г. 600 IU (15 μg) 600 IU (15 μg)
14-18г. 600 IU (15 μg) 600 IU (15 μg)
19-50г. 600 IU (15 μg) 600 IU (15 μg)
> 70г. 800 IU (20 μg) 800 IU (20 μg)
Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР