Цветанов остави част от ноу хауто си на своите наследници

...
Цветанов остави част от ноу хауто си на своите наследници
Коментари Харесай

Цветанов остави част от ноу хауто си на своите наследници в ГЕРБ

Цветанов остави част от ноу хауто си на своите наследници в ГЕРБ. А и някои от тези хватки елементарно се усвояват. Той несъмнено вършеше част от черната работа. Но в доста общини виждам същите подходи – без Цветанов по цветановски. Това декларира социологът Живко Георгиев пред Banker.bg.
Безспорно без него ГЕРБ ще има проблеми в много общини, където неговото отдръпване беше съпроводено с низвергването на предходен локален хайлайф на ГЕРБ и замяната му с различен. Има такива задоволително. Но методите си остават, те не са забравени, ноу хауто към момента се употребява. Освен това и самият Бойко Борисов не е доста непознат на това ноу хау. И да не го е патентовал, то си е част от корпоративната просвета на партия ГЕРБ, добавя той.

Социологът разяснява и борбата за София: В София несъмнено вотът е основен, с доста сериозна конспирация. Отдавна не е имало такава конспирация. Разбира се, има и други места, само че публиката се интересува най-много от столицата. Почти несъмнено ще има балотаж в София в кметската част и то с доста положителни шансове за Мая Манолова. Но по-важното е, че в София въпреки всичко следим локален избор, където в това, което се случва, ще има някаква политическа логичност. Борба сред политики, хрумвания... Така че тук всичко е в чист тип, показва

А към този момент из страната следим добре познати картинки. Не, че няма интриги. Има интриги. Сигурно ще има и изненади. На ГЕРБ няма да й е по този начин елементарно да повтори достиженията си от преди четири години. В 7-8 регионални града ще има съществени съперници и е допустимо да загуби някои от тях. Но за жалост това, което мен ме впечатлява, като човек изследващ 20-30 години избори в България, ще си ги има отново всичките добре познати недостатъци – локални сделки зад тила на гласоподавателя, купени гласове... Силно е изкушението, изключително в общини с под 50 000 гласоподаватели да се употребяват тези техники, споделя още той.

Най-общо, има потребност от смяна на модела и то е по посока да стане по-легитимен. Да се пресекат няколко отрицателни трендове, които тревожат хората. Това са – слепване сред политически и олигархично-клиентелен елит; да се минимизира ролята на огромните пари в изборите; да се основат механизми за гражданско присъединяване, което е същинската народна власт. Демокрация без гражданско присъединяване е много фиктивна фасада. Така че, усеща се нужда от радикални хрумвания и не безусловно такива, които могат да се разплискат в антисистемни настроения. Засега това, което ги задържа, мен, в случай че питате, е, че не са се появили подобаващи други възможности и че социално-икономическата обстановка е почти добра. Ако, не дай Боже, страната влезе в някаква икономическа меланхолия и се изострят социално-икономическите напрежения, това може да избие на зле, безапелационен е Живко Георгиев.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР