Цветанка Андреева*Ежедневната колизия, която се наблюдава по темата правосъдна реформа

...
Цветанка Андреева*Ежедневната колизия, която се наблюдава по темата правосъдна реформа
Коментари Харесай

Правосъдната реформа от демократична кауза се изроди в политически фарс, който е напът да обслужи дълбоката държава

Цветанка Андреева*

Ежедневната колизия, която се следи по тематиката правосъдна промяна ясно демонстрира, че ръководещата обединението няма даже ресурса да я стартира, а какво остава да я организира и приключи. Това е видно от групирането в Народното събрание, подмяната на водачеството и обсебването на борбата с прокуратурата от страна на президентството, както и от политически анемични, зле готови деятели.

Първата неточност беше превръщането на Радев

в знаменосец на борците за правосъдната промяна.

Това беше неприемлива сделка, обслужваща тесни политически ползи на деня, поради която огромна част от десните хора бяха отблъснати. Противопоставянето сред Радев и Гешев нямаше нищо общо с идеята на правосъдната промяна. Още повече, спорът избухна, когато бяха наранени лобистки ползи вътре в екипа на Радев. Преди това той самият назначи Гешев с президентски декрет.

Днес Радев единствено може да провали и то съзнателно правосъдната промяна за лична изгода или от боязън. Натискът, който оказва върху държавната коалиция по тематиката е неговото оръжие да държи за пленник кабинета, а не действително да способства реформаторска смяна. Утре Радев комфортно ще отдръпна поддръжката си за държавното управление и ще разгласи, че се е провалило в правосъдната промяна. Така той ще стане най-важният герой против Гешев.

Другият явен проблем е в

неналичието на политически капацитет за ефикасна правосъдна промяна.

Абсурдността от наличието на Българска социалистическа партия в обединението и лобито на президента, цялостно с неприкрити сътрудници от Държавна сигурност, опорочават гражданската борба за самостоятелна прокуратура и съд. Дълбоката страна в днешната ни народна власт се корени точно в алената олигархия, основана от някогашните секрети служби и наследниците им. Може ли да се има вяра, че властовият кръг на президента, който предпочитано обслужва съветските ползи - било в енергетиката, било против пълноценното ни участието в НАТО - ще построи правораздаване по демократични стандарти? Много по-вероятно лобито на Радев да си конфигурира своя " Чайка ". Така ще укрепят още повече отвън институционалната си власт и пробива във всички държавни институции.

Унищожена е и опцията за конструиране на парламентарно болшинство,

което да организира правосъдна промяна.

Пълната борба, заложена от Радев като звук и превърната в институционална война от министрите му в това държавно управление взривяват опцията да се построява парламентарно болшинство за смяна и правосъдна промяна.

Подмяната на водачеството на идеята за самостоятелна прокуратура и съд от ранга на вдъхновяващи оратори като Кристиян Таков до равнището на хора, свеждащи артикулиращи казуса като „ търсене на Мата Хари “ срина репутацията на дългогодишния цивилен митинг.

Изоставянето на политическите правила и влизането на демократи в колаборация с някогашни комунисти и левия им президент докара както до обезличаването, по този начин и до загубата на публичната сила, а от там и на остротата в борбата. Доказателството е, че там, където през последните години гражданският митинг изпълваше булеварда пред Съдебната палата преди дни имаше единствено 5-6 индивида, които си правеха презрян ПР с умряла риба.

„ Реформаторите “ от Демократична България, Политическа партия и Има Такъв Народ евентуално към този момент са разбрали, че когато са в колаборация и поддържат знаковите лица на Радев като Рашков и Янев, губят престижа си да ползват мека мощ, да убеждават и да построяват парламентарен консенсус за правосъдна промяна. Запалени от изчегъртването, изгориха мостове и в този момент няма по какъв начин да избягат от плена на Радев и алените.

Станаха слаби, не вдъхновяващи и безперспективни.

Последният презрян образец е разговорът им с Цацаров. Изумително е по какъв начин можаха да позволен да не се приготвят за толкоз чаканата борба с Цацаров? Той отиде на крайници в Народното събрание и вместо да бъде изобличен,

той срина безапелационно лицата на смяната.

За неоправдателни присъди на лица по високите етажи на държавната власт са нужни доказателства, а не агитация! Как може министър председателят вместо имена на корумпирани държавници, да занесе лист на лица, свързани с незаконния свят? Той в действителност ли не осъзнава, че те не са лица на корупцията? Наистина ли представителят на държавното управление е търсил доказателства за корупция в държавната власт в Google?

Ако по този начин „ елитните любимци “ от „ Промяната “ и шарените им сътрудници не престават в този фарсов дух да разиграват сюжет на правосъдна промяна, то от полето на властта ще изпадне обществения интерес по тематиката. Все повече проблемите на властта не съответстват с целите на обществото.

Симптоматично е, че през последните дни най обсъждани и споделяни тематики сред жителите бяха две акции отвън политиката. Само за часове хората участваха в обществени начинания и събраха средства за едно болно дете и изкупиха картините на жена с умствена назадничавост. Тези два акта са показателни, тъй като показват възприятието за общественост, взаимопомощ и състрадателност отвън страната, която от ден на ден потъва във личните си войни. Тези начинания демонстрираха още, че връзката сред жители и медии е същинска, когато е отвън пропагандата на политическата война.

На този обществен декор ръководството на претенциозния /нашенски и харвардски/ меритократичен хайлайф, ведно с морализаторската политическа рекламация на Радев към този момент катастрофира в превръщането на правосъдната промяна във фарс пред очите на обществото.

*Текстът е оповестен на страницата на създателя във Фейсбук
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР