Цветанка Андреева е завършила политология в НБУ. Водила е редица

...
Цветанка Андреева е завършила политология в НБУ. Водила е редица
Коментари Харесай

Политологът Цветанка Андреева: Радев дължи обяснение кой му наложи Кирил и Асен

Цветанка Андреева е приключила политология в Нов български университет. Водила е редица обучителни курсове. Била е началник на планове, най-интересният от които е за корупцията в локалната власт. Експерт е в Центъра по развиване и политики.

Европа ни спря за Шенген, президентът дава обещание влизането да бъде следващата година. Но може ли да му се има вяра? Според Цветанка Андреева партиите се надпреварват да споделят за какво не биха подкрепили професор Габровски като министър председател. Какво вършат български политици в Съединени американски щати и има ли това връзка с образуването на държавно управление? Какви връзки да чакаме сред Демократична България и Политическа партия, откакто последните бяха наречени от Радев шарлатани? Разговорът се завъртя и около други тематики.

- Влизането ни в Шенген тази година няма да стане, само че президентът даде обещание следващата година. Може ли да му се има вяра, госпожо Андреева? Това „ следващата година “ го слушаме към този момент две петилетки... Според вас каква е главната причина да не ни желаят в този момент?

Мисля, че тя се очерта и това са миграционните потоци и контролът на границите ни. Темите за корупция, правов ред и всичко, което приказваме към този момент 10 години, отстъпиха обратно и разбрахме какво е същинското терзание на нашите сътрудници в Европейски Съюз. Контролът е под всякаква рецензия и това го виждаме всеки ден от месец и повече насам.

- Прехвърлянето на топката, т. е. на виновността от едно държавно управление на друго и от една партия на друга не дава положителни знаци в Европа...

Такива вътрешнопартийни проблеми ги има във всяка европейска страна. В Нидерландия тези проблеми са част от спънката ни за влизането в Шенген. Повече ме тормози българският вътрешнополитически спор за Шенген, в който има по-скоро обвинявания, в сравнение с някакви съзидателни старания. Президентът Радев приканва да няма остър звук, само че той самият го изостри и то в миг, когато е отвън България, което е доста неприятен знак. Мисля, че има на какво да се стъпи и какво да се гради. Идеята за изчегъртване не работи във връзка с Шенген. Вие помните, че имаше държавни управления, които доста добре се справяха с мигрантския напън върху България, оттова и в Европа, и то в миг, когато той беше извънредно нечовечен.

- Но тогава имаше война в Сирия и те бягаха от войната. А в този момент от какво бягат?

Това са хора, които бягат по разнообразни аргументи, които никога не са положителни - тежък живот във всеки един аспект. Но сред тях се прокрадват и терористични групи, нещо, за което в този момент не се приказва, само че по този начин беше преди. Контролът на границата не е единствено работа на държавното управление, а и на дипломатите. Така правеха съдружните кабинети на ГЕРБ - наблягам, съдружните - тъй като в запазване на границата вземат участие и министърът на защитата, и външно министерство, и Министерство на вътрешните работи, целият дипломатически запас на една страна. Всеки един министър от тези ведомства би трябвало да си мери думите. Така че контролът по границата съгласно мен е напълно основателна рецензия към България от страна на европейците.

- Те споделят, че границата ни е разграден двор, че през нея се минава против 50 евро...

Съжалявам да го кажа, само че то е явно през последните месеци. Службите на нашите сътрудници са доста добре осведомени по какъв начин минават тези потоци бежанци. Притеснява ме нещо друго - по какъв начин това се появи от месец, два, три. Означава ли това, че през последните две години безпроблемно са пропускани мигранти - това, за което ни упреква и Австрия. Защото е доста елементарно на една власт вместо да се оправя с казуса на личната си територия, да си затвори очите и да пропуща мигрантите към идващия граничен пункт, да не ги записва в България. Така че има съществени терзания на целия Европейски Съюз и тук е момента нашите управляващи да търсят партньорство и помощ от Европа. Но първо става въпрос за дипломацията с Турция, на това дължахме триумфа. Има огромна специфичност. Турската граница от тяхна страна се охранява от войска, а у нас не се охранява по този метод. Тогавашните военни министри Николай Ненчев и Красимир Каракачанов бяха в непрестанен контакт с турската страна. Не е по този начин, както споделят „ Възраждане “, да се върнем към вида на охраняване на границата от преди 1989 година. Това е неуместно говорене. Нима ще стреляме против майки с деца?

- Каналджиите са известни във всички погранични села и... дотук? Може би имат някаква защита от горната страна?

Точно по тази причина зададох риторичния въпрос за какво две години не срещахме никакъв проблем и не ги преследвахме по автомагистралите. Не желая да звуча неоправдателно към тази власт и служебните кабинети и този на четворната коалиция, само че по какъв начин тогава са минавали тези мигранти, които са напълнили Австрия?

- Да минем на другата тематика - държавно управление. Вече бе връчен първият мандат на ГЕРБ-СДС, които пък предложиха не водача си, а професор Николай Габровски за министър председател. Какво се цели с тази кандидатура, госпожо Андреева, и има ли въпреки и най-малък късмет?

Шансовете са оскъдни и не поради фигурата на претендента, в противен случай - макар фигурата на професор Габровски, който е един добър знак в тази тежка рецесия. Самият той потегли с думите, че ще търси диалогичност. Според мен може да се стигне до диалогичност само през фигурата на професор Габровски. Липсата на престижи е огромен проблем в българската политика през днешния ден. Така че видях някакъв проблясък в конструирането на нов вид разговор. Не е допустимо да се държиш гаменски с професор Габровски и да му кажеш - ще дойда единствено да ти кажа, че няма да те поддържа. Това е протегната ръка и като възобновяване на диалогичността е добър ход, само че за жал тази добра концепция бе потопена в голям брой нови кавги. Сякаш образуването на държавно управление се свежда до слагането на ултиматуми от Политическа партия, които са неизпълними. Според мен особена горделивост на всяка една парламентарно показана партия е да изясни по какъв начин няма да поддържа този мандат, вместо да кажат - абе вижте, ние можем да допринесем с нашия потенциал за ръководството. Но вместо това заявяват, че няма да поддържат.

- Как си обяснявате експлоадирането на президента - също отвън България - към Политическа партия, назова ги шарлатани и лъжци. Той единствено с това посипване на главата с пепел ли счита, че ще мине?

Две неща направиха усещане. Този спор е от дълго време, само че президентът го завърши, произнесе присъдата си над Политическа партия, което към този момент сочи явен раздор сред него като основател на тази, бих я нарекла организация, тъй като не знам дали действат като партия. Това слага доста забавния въпрос да ни изясни президентът Радев по какъв начин се стигна до тези хора, кой му ги показа като подобаващи за властта? Защото той ги създаде през медиите, през политическото си застъпничество, като най-надеждните управленци, реформатори, хора с потенциал и имат морала да реформират страната. Всъщност той има този тежък грях да вкара хора, които не са минали през системата на политическото израстване, непосредствено във висшите етажи на властта. Това постоянно води до крах. Стратегията на Радев се провали.

- Дори наруши Конституцията поради Кирил Петков...

Да, всичко потегли с една неистина. Кирил Петков може да каже всичко, само че предстои под ударите на закона. Но когато това е с политическата благословия на президента на страната, тогава закононарушението от юридическо се трансформира в политическо, което някак си рефлектира в метода на ръководство, в систематичната корист с власт при ръководството на четворната коалиция. Станахме очевидци на случайни арести, обсъждани в кабинета на министър-председателя. На законността, а минаваха от другата страна.

- Как съгласно вас ще се отнесе Демократична България към правилните си сътрудници от Политическа партия, наречени шарлатани от най-високо място?

Мисля, че тях ги сплотява сега антирадевската им позиция и по-скоро ще продължат да работят в екип, тъй като за тях в този момент това е добре, макар всичките си разлики, които имат - идеологически, стопански, организационни. Засега те седят дружно, въпрос на време е съгласно мен там също да се случи раздор, просто тъй като остават в чисто политическа изолираност, която ги трансформира в деструктивен индивид. А не в индивид, който може да направи държавно управление и да търси партньорства. Те приказват за държавно управление на малцинството, няма късмет такова държавно управление и то не тъй като да речем, че те ще посочат неприятни или некачествени хора, а тъй като когато имаш седем партии в Народното събрание, е доста сложен сходен политически залог.

- Те държавно управление няма да създадат, само че за какво толкоз мощно ГЕРБ и персонално Бойко Борисов държат на партньорство с Демократична България? Какво цели той?

Той е бил сътрудник с елементи от Демократична България, познават се, има едно огромно преливане на фрагменти и емблематични лица от този набор на градската десница към ГЕРБ. Това е обвързвано и с близостта в идеологическите позиции. На тази основа ГЕРБ и Демократична България от позиция на дясното мислене са доста по-близо, в сравнение с с Политическа партия, които самите се оповестиха за левоцентристи и се целят към част от гласовете на Българска социалистическа партия. Така че партньорството ГЕРБ-ДБ е естествено, ненапълно. От друга страна, когато страната чака да се образува кабинет, е най-логично първо да търсиш тези, които са ти най-близки. Защото в случай че се заровим в предишното, няма да имаме кабинет още и след четири-пет предварителни избори.

- Но натам се върви с приемането на поправките в Изборния кодекс, с които хартиената бюлетина бе сложена наедно с машините за гласоподаване и май че към този момент е разчистен пътят за избори през март?

Да, постоянно, когато Изборният кодекс влезе в пленарна зала се знае, че предстоят избори и мисля, че това не изненадва никой в обществото. А упованията, че този парламент ще сътвори държавно управление, понижават, макар социологическите изследвания, които демонстрират, че над 60 % желаят кабинет от този парламент. Но това не значи, че Народното събрание е кадърен. Така че - отново споделям - всички, които заявяват доста гордо, че няма да поддържат еди кой си мандат без да оферират никаква опция, носят политическата отговорност.

- Няколко български политици са в Съединени американски щати, сред тях е Стефан Янев, водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ и депутати от придвижването, зам. ръководителят на Българска социалистическа партия Атанас Зафиров... Предстои и идването на новия американски дипломат у нас. Съзирате ли някаква връзка сред тези неща и образуването на кабинет? Направо да ви запитвам - новият дипломат у нас ли ще го прави?

За мен тези тайни теории в политиката са неработещи. Ако имам вяра в тях, значи не съм учила политология и няма смисъл да вървим на избори да си даваме гласа, в случай че някой дипломат ще ни реди държавното управление. Съединени американски щати са доста значим наш огромен стратегически сътрудник във връзка с геополитическия спор в света, във връзка с тяхното въздействие на Балканите, което е положително за България. Не живеем към този момент във времето на Студената война. Америка е сътрудник, от който България има потребност и това, че наши политици от целия политически набор са там, за мен е доста добър знак.

- Конспиративното е, че това посещаване е дни преди идването на новия дипломат и дни преди да стане ясно ще има ли държавно управление с първия мандат?

Има една теза, че американците са се подвели в избора си и покровителсвото си към хората, които сътвориха Политическа партия. И несъмнено са били, тъй като тези хора бяха показани като ученици на най-реномираните американски университети. И в един миг обаче, когато тези бяха осъществени, се видя огромната разлика. Видяхме ги тези хора какво вършат в ръководството и някак си нещата започнаха да наподобяват на не толкоз атлантически - като се почне от дерогацията, говоренето за неразполагането на съюзнически войски у нас - всички тези двояки ходове на Кирил Петков и цялата четворна коалиция, несъмнено са разколебали мощната религия на американския дипломат. Нещо друго - името на американския дипломат бе забъркано, че той е показал хората за „ Джемкорп “. Ако не се неистина, персонално Асен Василев бе споделил това. Когато компрометираш американци, получаваш един доста сериозен критик. Така че е прекомерно допустимо тази защита да е свършила. Ще го кажа отново - хибридните интервенции на Кремъл постоянно стартират като прозападни акции.

- Посещението на Стефан Янев в Съединени американски щати обаче се връзва с концепцията тук да се направи държавно управление с неговия трети мандат и с поддръжката - не съдружна, а парламентарна - на ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи. Има ли съгласно вас подобен вид?

Това е може би един от най-реалистичните разновидности. Но съгласно мен не е вероятен, тъй като не си представям Бойко Борисов и Корнелия Нинова да бъдат дружно. Те ще търпят не просто електорални вреди, само че и дълготрайни загуби на всевъзможни управнически политически дивиденти. Но има нещо друго. Америка постоянно работи с българско държавно управление, когато то е постоянно, определено от Народното събрание. И стига то да е демократично, Америка би работила и с такова държавно управление. Защото там ползите са доста по-глобални и се гледа на България като част от една система за сигурност.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР