Цветан заминава за Япония, когато е само на 12 години,

...
Цветан заминава за Япония, когато е само на 12 години,
Коментари Харесай

Първият българин - таксиметров шофьор в Япония се завърна и разкри удивителни неща

Цветан отпътува за Япония, когато е единствено на 12 години, без да знае нищо за езика, културата и метода на мислене на цяла една просвета. Днес той е преподавател по японски език и краснопис. Това е Цветан Свиленски, или казано по японски – Цубетан.

„ Така ме назоваха в Япония, тъй като нямат буквата " В ", а в действителност съм Цветан. Животът ми мина като Шинкансен – влакът-стрела - през България, Япония и Англия, и още веднъж съм в България. Средното си обучение приключих в Япония. С течение на времето съумях да наваксам и да завърша наедно с тях. Оказах се късметлия и съумях да се преместя от град Ниигата назад в България, тъкмо 9 месеца преди цунамито да залее Фукушима и да отприщи радиацията.

Всъщност Цветан е първият победител в акцията на Bulgaria wants you – „ Спечели видео CV “. Последните проучвания сочат, че претендентите, прилагащи видео CV, са по-малко от една трета по отношение на общия брой на всички кандидати за една позиция. Toва подтиква екипа на Иван и Андрей да основат самодейност, в която всички записали се хора, търсещи работа в платформата, да получат късмет да им бъде снимано професионално видео CV. Именно посредством него всеки претендент може да се отличи от останалите, а евентуалният шеф да научи най-важното за него в границите на няколко минути.



В България Цветан се сблъсква с постоянно срещания проблем – да не му бъде приета дипломата за приблизително обучение. Това му дава мотивация да замине за Англия, с цел да получи висшето си обучение. Там се дипломира със компетентност Компютърни науки и Политика с интернационалните връзки. Животът на чужденец обаче има своите минуси и Цветан дефинитивно взема решение да се върне да работи и живее в България.

„ Писна ми да бъда чужденец и в този момент отново съм в България - изучавам Кибер сигурност магистратура във Военната академия. Общо взето, приказвам японски, британски и български, служа си добре с компютри и приказвам „ право куме в очи ", само че стига толкоз със скучните неща, дано ви опиша повече за моя професионален опит, тъй като той е цветен като японски порцелан.

В Япония съм работил по едно и също време на три места: бях първият български таксиметров водач, както и преводач на трима български пандизчии и работех в японска компания, която се споделя „ Българска роза Japan " Ltd., където продавахме български виновност, ракия, розова вода, розово масло, чай и сладко от рози на японците. Всичко беше наред досега, в който пристигна пандемията и всичко се прекатурна.

Тук в България съм работил в няколко кол-центрове, както и в консулския отдел на японското посолство в България. До момента работих като снабдител на суши и електротехника. Търся постоянна работа с почтено възнаграждение, с цел да мога да пребивавам умерено в България и да устоявам двете си дъщери. Искам да остана и да се развъртвам тук, тъй като имам вяра, че съм скъп кадър за България, а и камъкът си тежи на мястото.

Днес Цветан може да се похвали с изключение на с доста истории от живота си в Япония и Англия, към този момент и с нова работа в България, за която е мечтал от години.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР