Цветан Цветков: АПИ е нарушила Закона за обществените поръчки Заключението

...
Цветан Цветков: АПИ е нарушила Закона за обществените поръчки Заключението
Коментари Харесай

Агенцията за обществени поръчки също имала съмнение за толсистемата

Цветан Цветков: АПИ е нарушила Закона за публичните поръчки
„ Заключението на Сметната палата е изрично, че АПИ е нарушила Закона за публичните поръчки при избора на реализатор за следните действия: самодеен мониторинг, експлоатационна поддръжка и надграждане на националната толсистема ”, изясни по Нова тв ръководителят на Сметната палата Цветан Цветков.

Сметната палата излезе със умозаключение - изборът на компанията, която поддържа толсистемата, не подхожда на закона. Това показвал и одитният отчет на контракта сред АПИ и частната компания. Заключенията са импортирани в Народното събрание.

Изводите на Сметната палата демонстрират, че няма съображение да се одобри, че въпросната компания е без конкуренция, написа в отчета до депутатите. Не може и да бъде открито по какъв начин са изчислени плануваните 118 милиона лв. по контракта сред страната и частната компания.

Цветан Цветков съобщи, че Агенцията за публични поръчки също е изразила подозрение по отношение на законосъобразността при избора на тази процедура. „ В рамките на предварителния надзор тя излиза със мнение, че АПИ не е показала задоволително претекстове и те не са подкрепени с безапелационни доказателства при избора на тази процедура договаряне без съобщение ”, сподели Цветков.

По думите му е значимо по какъв начин се дефинира прогнозната стойност при такава процедура. „ При нея се кани един участник, който нормално се избира за реализатор. Обичайно той дава оферта към тази планирана стойност. На екипа ни не бяха показани данни по какъв начин е избрана тази цена. Записано е, че дефинират планирано 118 млн. лева без Данък добавена стойност, 141 млн. с Данък добавена стойност. Законът ги задължава при определянето на тази стойност да създадат пазарно изследване, съвещания, относителен разбор. Не ни беше предоставена информация дали са осъществени такива разбори и изследвания ”, уточни ръководителят на Сметната палата.

Запитан за какво отчетът на Сметната палата излиза чак в този момент, той отговори, че той е бил предоставен в края на 2020 година, одитът е завършил в средата на предходната година, а по-късно е била извършена процедурата по връчване на отчета на виновните лица.

„ На мен ми беше показан в края на ноември. При прегледа на качеството му се откри, че на екипа не е показана основна информация, която да разреши ние да имаме изрично умозаключение дали тази процедура е законосъобразна ”, сподели още Цветан Цветков.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР