Цутрусовите плодове са една от най-полезните храни за човек. Допълнителен

...
Цутрусовите плодове са една от най-полезните храни за човек. Допълнителен
Коментари Харесай

Цитрусови плодове

Цутрусовите плодове са една от най-полезните храни за човек. Допълнителен плюс за известността и необятното им разпространяване са приятните има освежаващи вкусови качества. Етимологията на думата цитрус идва от латинското Citron, с което се отбелязва лимонът. Цитрон от своя страна е произлязло от античната елинска дума cedar (кедър).

Всички типове цитрусови плодове идват от вечнозелени дървета с неравномерно ситуирани, малко жилави листа, чието стъбълце постоянно е криловидно разширено. Почти всички цитруси имат къси или дълги шипове. Белите или розово-виолетови цветове излизат поединично или по доста от оста на листата. Извънредно богатият на форми жанр се класифицира мъчно, тъй като има доста кръстоски и разновидности.

Цитрусовите плодове обичат мното светлината, топлината и влажния въздух. При температура под 10° С престават да порастват. Погрешно към групата на цитрусовите плодове се причисляват киви, банани и ананас – те не са цитруси въпреки и да са южни, тропически плодове.

За татковина на цитрусовите плодове се смята част от Югоизточна Азия, която граничи с Североизточна Индия, Мианмар (Бирма) и китайската област Юнан. Малко по-късно цитрусови плодове се отглеждат в Бразилия, Съединени американски щати, Китай, Индия, Индонезия и Индокитай. Цитрусовите дървета са публикувани из субтропиците и тропиците на цялата планета.

Първите споменавания на лимона в литературата се срещат у Теофраст почти през 300 година пр.н.е. За сървото „ лимунг ” се приказва в древнокитайските хроники, без значение от това, че татковина на лимона е Индия. Думата „ лимунг ” на китайски значи „ потребно за майките ”. Думата „ портокал ”, от своя страна, води своя произходот от немския език, където значи „ китайска ябълка ”. Именно за тези специфични „ китайски ябълки ” почнало строенето на специфични пространства – оранжерии.

 Цитруси

Най-големите производители през днешния ден на цитрусови плодове са Бразилия и Флорида (САЩ). Обемът на международната търговия с цитрусови плодове продължава да пораства, като главно търсенето идва от Индонезия и Виетнам. Основните вносители на цитрусови плодове през 2009 година са били Германия, Франция, Русия, Англия и Съединени американски щати. Основни снабдители са Турция, Южна Африка, Съединени американски щати, Китай, Аржентина.

37% от международния импорт принадлежи на портокалите, 31% - на мандарините, 21% - на лимоните. Грейпфрутите и други цитрусови плодове заемат 9%.

Индия се подрежда 5-то място в света по размер на годишно произвеждане на цитрусови плодове, само че съвсем цялата й продукция е за вътрешна консумация. Индия през днешния ден е считана за една от най-големите страни производителки на лимони и лайм (зелени лимони). През 2008 година реколтата от лимоните в страната възлиза на 2.429 милиона тона, което съставлява 18% от международното произвеждане.

Сладкият портокал е вторият след лайма търговски значим плод в Индия. За неговото развъждане са заети 126 000 хектара земи, на които приблизително се създават 2, 11 милиона тона годишно. Сред сортовете индийски портокали, постъпващи на пазара, се открояват „ Jaffa ”, „ Valencia ”, „ Hamlin ”, „ Malta ” от щата Пенджаб, „ Sathgudi ” от щата Андхра-Прадеш, „ Mosambi ” от щата Махаращра.

Цитрусовите плодове, техните отлични вкусови качества, потребни свойства и така нататък, са причина за необятната им известност и консумация от хилядолетия. Днес в доста кътчета по света има годишни фестивали на цитрусовите плодове, най-популярният от които се организира във френския град Ментон, който се намира на Френската Ривиера, на границата с Италия. Всяка година там през март се организира празника на цитрусовите плодове, съпроводен от доста танци, музика, театрални представления и голямо статуи от цитруси. По врем на празника в Ментон се употребяват до 130 тона цитрусови плодове.

Състав на цитрусовите плодове

Цитрусовите плодове съдържат огромно количество витамин С, витамини от група В и витамин Р. В тях се съдържа също по този начин захар и органичен киселини, а ефирните масла им придават прелъстителен мирис. Лимонът и лаймът са близки цитрусови родственици, които имат високо наличие на витамин С, като в лаймът той е повече, в сравнение с в лимона. Лимоните са богати на потребни субстанции, съдържат минерали, витамини A, B, B2, P, C и фитонциди.

В лайма се съдържа желязо, фосфор, калий, калций, магнезий и етерични масла, както и пектинови субстанции и витамин Р. Кората на лимона, както и на останалите цитрусови плодове е богата на ефирни масла. Мандарините съдържат от 6 до 8 % захар, от 0.6 до 1 % киселини и извънредно доста витамин С. Портокалите съдържат витамини от групите А, В2, В6 и С. В наличието им влизат също по този начин захар, вода, въглехидрати, киселини, азотни субстанции, ефирни масла, пепел и целулоза.

Видове цитрусови плодове

1. Грейпфрут

- Жълт грейпфрут (Citrus maxima) - апетитен, само че много горчив;

- Грейпфрут, райска ябълка(Citrus xparadisi) - кръстоска от грейпфрут и портокал (Citrus sinensis) и за разлика от другите си родственици, има гроздовидно ситуирани плодове (grape - грозд). Нужно му е горещо лято и доста светлина, даже през зимата.

 Цитрусов Плод

- Розов грейпфрут - по-сладък, по-хубав, само че и по-скъп от жълтия.

Името на грейпфрута в действителност е неволна неточност. Преди епохи британски ботаник неправилно го класифицирал като вид грозде и въпреки че след време излиза наяве, че този плод е цитрус, името му към този момент е толкоз наложено, че става невероятно и излишно да се промени. За първи път европейците откриват грейпфрута на остров Барбадос.

По-киселият усет се дължи на високата централизация на плодови киселини.

2. Лимони - колкото по жълта е кората, толкоз по сладостен е лимона.

- Кисело лимонче (Citrus aurantiifolia) - образува заостреноовални, дребни спрямо лимона листа и доста дребни, крушовидни, жълти плодове.

- Миниатюрен лимон Citrus aurantiifolia x Fortunella matgarita) - кръстоска, която дава напълно дребни жълти лимони и пораства ниско.

- Лимоново дърво Citrus limon - този тип се отличава с изключителния си напредък, даже в огромен съд.

- Сладък лимон, маракешово лимонче (itrus limetta - клоните му са с шипове, а лимоните са съвсем кръгли.

- Цитронът – Двойник на лимона, той наподобява на доста дълъг лимон, който стига до 40 сантиметра дължина. Той е кисело-сладък на усет, с лека горчива нотка. Използва се най-много кората, от която се прави сладко или се прибавя в ястия.

3. Мандарини- доста сладка и сочна, в множеството случаи има доста семки.

4. Портокали (Citrus sinensis)

- Сладки портокали - Те имат друг растеж според от сорта. Най-известни tea валенсиевите и навеловите рортокали, както и кървавите рюртокали " Сангвина " и " Моро ". Сортове - Валенсия, Навел и Джафа – тип огромен портокал;

- Горчиви портокали (Citrus aurantium) - постоянно употребявани за изработката на конфитюр или мармалад, както и служат като есенция за ликьори като Гранд Марние и Коантро;

- Червени портокали - хибридни типове, които са по-малки по мярка, по-ароматни и имат червени нюанси;

- Тънкокори портокали - от тях се прави сок, също по този начин са доста месести;

- Дебелокори портокали - белят се елементарно, само че имат по-малко сок от тънкокорите.

5. Зелени лимони, лайм - доста ароматни. По-узрелите плодове са по-сладки, а по-зелените се употребяват за декорация. Най-разпространеният тип лайм е персийският или прочут още като вид „ Флорида ” (Citrus × latifolia), който има едри плодове, тънка кора и съвсем никакви семки. На пазара постоянно се срещат зелени лимони от сорта на дребния, жълтеникав кий лайм (Citrus aurantifolia).Други типове зелен лимон са мандаринов лайм (Citrus limonia), кафиров лайм (Citrus hystrix), няколко австралийски лайма, испански лайм(Melicoccus bijugatus), див лайм (Adelia ricinella), сладостен лайм (Citrus limetta), палестински сладостен лайм (Citrus limettioides), и мускусен лайм (X Citrofortunella mitis).

6. Помело – това е най-големият цитрусов плод, роднина с грейпфрута. Жълто зелена кора, с по-суха сърцевина. Много апетитен, по-негорчив от грейпфрута, с доста потребни свойства.

 Бергамот цитрус

- Има пет сорта помело: Khao horn, с жълто зелен цвят и светла, сладка вътрешност; Khao namphung - крушовидна форма, жълто зелена обвивка, като вътрешността на плода е светла и сладка; сортът Khao paen има сплескана, овална форма, жълто зелена кора, като вътрешността на този вид помело е светла и леко кисела; Khao phuang пък има крушовидна форма, кората му още веднъж е жълто зеленикава, а на усет е кисело сладостен, като цветът на вътрешността е жълтеникаво бяла; Thongdi е със сферична форма, мрачно зелена кора, а плодът е розов и много сладостен.

7. Бергамот – двойник на лимона. Той е получен при кръстоска на цитрон с други цитрусови плодове. Плодът му е кръговиден или с форма на круша. Бергамотът се отглежда поради етеричните масла, които се извличат от цветята, плодовете, листата и кората.

Избор и предпазване на цитрусови плодове

Цитрусовите плодове като цяло са дълготрайни, стига да се съхраняват вярно. Лимонът може да лежи в ледник няколко месеца, а лаймът се съхранява не повече от две седмици. Правилото при избор на плод, по особено лимон и лайма – плодът би трябвало да е ослепителен. За всички цитрусови плодове важи и правилото, че с цел да са сочни, би трябвало да тежат. Не купувайте леки южни плодове. За да наподобяват добре дълго време и да се запазят за седмици, цитрусовите плодове се третират с фунгициди. Правят се по-разредени разтвори, в които се потапят. Другото е течен парафин, с цел да се запушат порите и да не влизат бактерии. Тези субстанции обаче са канцерогенни и затова - рискови за хората.

Цитрусови плодове в кулинарията

Лимоновият сок се прибавя в ястията много постоянно. Той придава прелестен усет на рибните ястия и закуски, на пилешко, свинско и така нататък Лимонът и лаймът може да се добавяя както при започване на процеса на готвене, по този начин и по средата и в края. Той е значима съставна част на множеството алкохолни коктейли. Има леко горчив усет, което го прави съвършен за Мохито или Маргарита. Сокът се изцежда преди приготвянето на коктейла, тъй като в случай че престои дълго, етеричните масла, които съдържа, изчезват.

Лаймът е значима съставна част в фамозния сос гуакамоле. А феновете на тайландската кухня познават кисело-пикантният усет на супата том хапвам, която се вари със специфичен вид лайм. Този плод съдържа доста малко сок, по тази причина в ястията се употребяват също по този начин кората и листата му, сходно и на останалите цитрусови плодове. На Арабския полуостров лаймът се вари в солена вода, а по-късно се суши на слънце – по този начин се подготвя специфичната арабска фалшификация луми, която се прибавя в ястия от фасул и ориз, като им придава изискан цитрусов мирис. Корите на цитрусовите плодове могат да се захаросват, да се стържат на ренде, като отлична и характерна добавка в сосове, супи, сладкиши, кремове, парфета и така нататък

 Цитруси

Ползи от цитрусовите плодове

От постоянната консумация на цитрусови плодове следват доста изгоди за здравето на човек. Всички прясно изцедени сокове от цитрусови плодове са добър асистент за здравето, в случай че се пият незабавно след изцеждането. Цитрусите имат и необятно външно приложение, като почистващо, тонизиращо и детоксикиращо кожата средство. Ако имате мигрена, няколко капки капки лимонен сок, втрити в слепоочията ви, ще ви избавят от нея.

Редовната консумация на цитрусови плодове е добре за очите. Хапвайки южни плодове човек се защищава от развиване на недоразвитост на макулата - една от най-важните аргументи за старческата слепота, настояват откриватели от градската болница в Бостън, Съединени американски щати. Цитрусовите плодове са идеални за лекуване и профилактика на авитаминоза, стомашно-чревни болести, атеросклероза, скорбут, ангина, хипертония.

Един добър старт на деня е чаша топла вода с лимонен сок, което това покачва имунитета и изкарва токсините от тялото. За да извлечете допустимо повече сок от лимона, търкаляйте го по масата няколко секунди или го потопете за 10 секунди в съд с гореща вода. Лаймът и скъпите му съставки е доста скъп за здравето на кръвоносните съдове. Според учените няма растение, което да конкурира лимона по антибактериални свойства.

Като богат източник на витамин С, лимонът е извънредно сполучлив при настинка, грип. Пийте лимонен сок с мед и си правете гаргара със примес от лимонен сок, щипка сол и топла вода. В лимоните се съдържа доста калий и аскорбинова киселина, които укрепват и вършат еластични стените на дребните кръвоносни съдове. Те интензивно вземат участие и в окислително-възстановителните процеси. Именно заради това лимоните постоянно се употребяват в рецептите за лекуване на склероза.

Отварата от изсушените кори на мандарините смекчава кашлица и оказва отхрачващо деяние при бронхит и трахеит. Тя спомага за понижаване равнището на захарта в кръвта. Пригответе отварата от кората от 3 мандарини се сварява за 10 минути в 1 литър вода. Не се прецежда и се приема всеки ден, като наложително се съхранява в ледник. Консумацията на мандарини пък оказва помощ за понижаването на наднорменото тегло и възвръща повредените кафези на черния дроб.

 Фреш от цитрусови плодове

Портокалите са средство за прекъсване на маточни кръвотечения - предотвратяване от прибързано раждане, спиране на бременост или щедро менструално кръвотечение. Препоръчително е да се използва сок от портокал не по-рано от 20-30 минути след хранене, за изцяло подсилване на стомаха. Грейпфрутът е изключително потребен за понижаването на кръвното налягане и за възобновяване на силите при физическа натовареност.

Цитрусовите плодове са мощно средство за разкрасяване, а при ухапвания от инсекти сърбежът ще премине, в случай че намажете мястото с лимонен сок. Лимоновият сок чисти кожата на лицето от лунички и пигментни петна и очевидно я подмладява. Важно е обаче един час след процедурата да не излизате на слънце. Аскорбиновата киселина покачва съпротивляемостта на организма към инфекции, оказва помощ за направата на колаген и опазване на еластичността на кожата. Мандарините са потребни и при кожни болести - пресният сок убива някои гъбички.

За да излекувате изумената от тях кожа, втривайте неведнъж сок от плодовете или кората на мандарините. Грейпфрутът, както и другите цитрусови плодове, е доста потребен за храносмилането. Ползва се като лек диуретик, оказва помощ за покачване на имунната система и за тонизиране на организма. Отлично средство е при намаляване, като най-ценната част от плода в това отношение е ципата сред вътрешните елементи.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР