ЦСКА-София скоро няма да започне строителство на нов стадион на

...
ЦСКА-София скоро няма да започне строителство на нов стадион на
Коментари Харесай

Държавата опроверга "ЦСКА-София" за напредъка с новия стадион

" ЦСКА-София " скоро няма да стартира строителство на нов стадион на мястото на " Българска войска ", както футболният клуб се надяваше и както управлението уверяваше почитателите през последните месеци. Това стана ясно след публично известие от страна на Министерството на младежта и спорта (ММС), което е притежател на парцела в Борисовата градина в столицата и го стопанисва посредством комерсиалното сдружение " Сердика спортни парцели " (ССИ).

На извършена през вчерашния ден във ведомството работна среща е открито, че на практика планът за цялостна реорганизация на оборудването и създаване на модерна спортна инфраструктура в най-големия парк в София стои в изходна позиция отпреди повече от три години. На 23 октовмри 2019 година Министерският съвет взе решение страната да учреди смесено публично-частно сдружение в партньорство с " ЦСКА-София ", което да работи по възможния взаимен капиталов план.

" На извършената среща всички страни установяваха, че досега не са подхванати никакви действителни дейности по осъществяването на решението на Министерския съвет. Беше реализирано единодушие в най-кратък период като първа стъпка да бъде подписан прелиминарен контракт за основаване на взаимното сдружение в осъществяване на решението на Министерски съвет, който да даде пътната карта за реализация на плана за нов стадион на ЦСКА с ясно написани периоди и задължения за всяка една от страните ", се споделя в днешното прессъобщение от ММС.

По информация на " Сега " на срещата в Спортната палата в сряда са участвали служебният състезателен министър Весела Лечева, новият изп. шеф на ССИ Александра Левянска и адвокати от правния отдел на министерството от една страна, както и синът на притежателя на " ЦСКА-София " Гриша Ганчев - Данаил Ганчев, изп. шеф на клуба Филип Филипов и представител на немската компания " Спортфайв " от друга.

Констатацията за липса на какъвто и да било прогрес е в цялостно несъгласие с всички обществени действия и изказвания от страна на футболния клуб от пролетта насам. В началото на май клубът подписа анекс към контракта си за наем на " Армията " с тогавашния изп. шеф на " Сердика спортни парцели " Евгени Марчев - назначен на поста единствено шест дни по-рано от тогавашния министър на младежта и спорта Радостин Василев (по това време към момента от квотата на ИТН).

По думите на самия Василев въпросният анекс трябваше да даде " зелена светлина " на плана за нов стадион, освен това по напълно нов модел - посредством основаване на вещно право за градеж и употреба за 30-годишен интервал. След дълго укриване на въпросния документ той стана обществено притежание в края на септември и от включените в него клаузи пролича, че " ЦСКА-София " към този момент не заплаща и няма да заплаща наем до сключването на нотариална договорка - което се очакваше да се случи най-късно до 1 март 2023 година

Междувременно в края на юни на ст. " Българска войска " беше проведена презентация на стандартизиран план на немския оператор " Спортфайв ", който се чака да менажира бъдещия нов стадион. От показаните тогава данни стана ясно, че инвестицията би трябвало да бъде в размер на 80-90 млн. лева, а главният потенциал - за 15 000 фенове с опция за увеличение до 18 000 седящи места. Декларирарно беше желание и подготвеност строителството да стартира на 1 април 2023 година и да завърши доникъде на 2024 година

Такива индикации през последните седмици даваха и от самия клуб, заради което се появиха даже медийни спекулации, че изиграният предходната неделя (6 ноември) мач сред " ЦСКА-София " и " Локомотив 1929 " (София) от Първа лига (0:0) ще бъде финален за " алените " на остарялото оборудване в Борисовата градина. Само два дни по-късно пък самият изп. шеф Филипов съобщи, че " всичко си върви в периоди ".

" За да няма спекулации, ви споделям тъкмо това: нещата вървят поетапно. Всичко върви обикновено, само че не можем да кажем по кое време тъкмо ще стартира. Няма нищо. Всичко си върви в периоди ", изясни той пред bTV.

 

Още по тематиката:
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР