ЦСКА и Ботев (Пловдив) закриха футболната 2018 с типичен мач

...
ЦСКА и Ботев (Пловдив) закриха футболната 2018 с типичен мач
Коментари Харесай

Блицкригът на ЦСКА срещу Ботев

ЦСКА и Ботев (Пловдив) закриха футболната 2018 с характерен мач за тази част от годината. Теренът бе в тежко положение поради изобилния снеговалеж. Отлагането на срещата стоеше на дневен ред до последно. Предвидена за 17:30, въпреки всичко тя започва в 19:00 часа.

" Армейците " победиха с 2:1 и завоюваха значими 3 точки в догонването на първенеца Лудогорец. Гостите не бяха пристигнали на разходка и сътвориха доста главоболия на Витаутас Черниаускас, изключително през второто полувреме.

Нека разгледаме детайлно по какъв начин изглеждаше ЦСКА в този мач, на каква тактика заложи Ел Маестро през първото полувреме и кои негови ученици разочароваха след почивката.

 Снимка 395671
Източник:

" Червените " започнаха в скица 4-1-4-1, като към този момент маркирахме името на литовския пазач. Пред него действаше титулярната защитна двойка - Божидар Чорбаджийски и Николай Бодуров (капитан). Вляво от тях бе Жеферсон, а вдясно опитният Станислав Манолев.

Свързващо звено сред отбраната и халфовата линия. Тази роля изпълняваше най-младият футболист на терена - Валентин Антов. Пред него оперира дуото Рубен Пинто - Кристиян Малинов. По крилата домакините атакуваха с Кирил Десподов и Тиаго. На върха на офанзивата стартира Али Соу.

Чуха се отзиви, че Мауридеш е по-удачен избор поради заледения терен. Действителността бе напълно друга.

Нестор ел Маестро заложи на доста елементарен и ефикасен футбол първоначално. При тези условия всяка изритана топка в предни позиции можеше да сътвори голово състояние. " Армейците " търсиха бързо развиване на нападенията си. Именно гамбиецът беше задачата на множеството центрирания и извеждащи подавания. Предвид уменията му да играе на ръба на засадата и да се пласира отлично.

В този мач крайните бранители на ЦСКА не се включваха толкоз фриволно по крилата. Треньорският щаб на домакините добре беше разучил мощните страни на Ботев и подходи с нужния почит. Не беше недооценен и факторът " бърз терен ".

Първите по-големи рискове в срещата пристигнаха след статични положения. Дежурният реализатор на " алените " - Тиаго, с лекост слагаше топката на главите на своите съотборници от 20-метрови центрирания. Отново потвърди какъв брой е значим за тима.

 ЦСКА да не продава тези трима играчи, в случай че желае купа №32
ЦСКА да не продава тези трима играчи, в случай че желае купа №32

Вижте кои са те!

Яростният домашен напън бе материализиран 14 минути след първия съдийски сигнал. Португалецът този път показва чудесния си взор върху играта и откри Десподов надълбоко на десния фланг. Крилото си завоюва няколко метра терен единствено с преодоляването и незабавно центрира. Подобни обстановки отличават обещаващите футболисти у нас от останалите. Без никакво лутане, култивиране, нагласяне на комфортния крайник...

ЦСКА извади шанс, че след прострелното подаване на гения от Кресна топката отскочи в грапавина. Соу мигновено реагира на намигването от ориста и означи с летящ плонж.

 Снимка 395992
Източник:

След като поведоха в резултата, домакините получиха в допълнение убеденост. В средата на полувремето познатото дуо разочарова за повторно почитателите на гостите в бранш " Б ". Десподов измъкна противоречива топка в средата на терена, завоюва значими метри и я задържа. Това завоюва скъпи секунди на Соу, който щурмува наказателното поле на гостите и невъзмутимо удвои преднината на ЦСКА. След гола бе сменен наложително от Мауридеш.

През първата част " алените " се показаха съвсем съвършено в отбранителен проект. Много добре попълняха празнините незабавно щом неприятелски състезател отнеме топката. Блицкригът на домакините - мълниеносни офанзиви, два гола до 30-ата минута и успокоение за позамръзналите почитатели в бранш " А ". За тази среща всички последователи на столичния гранд бяха настанени под козирката.

След подновяването на играта забелязахме фрапантна смяна в домакините. Сякаш бяха отписали мача и го доиграваха с мисъл за идните празници. Отново се видя, че Тиаго не се усеща удобно на левия фланг. Трудно надиграва противник 1:1, а набезите на Жеферсон го караха да извършва и функционалностите на ляв бег.

Именно бразилецът се показа безобразно от тук до края на мача. През неговата зона мина съвсем всяка заплаха за Черниаускас. В 68-ата минута той потегли неоснователно към централната двойка и остави оголена своята зона. Филип Филипов имаше цялото време на света да центрира към Серкан Юсеин. Младокът не остави никакви шансове за Черниаускас в тази обстановка - 1:2. На фрагмента долу можем да забележим празното пространство пред десния бек на гостите и закъснялото потегляне на Жеферсон.

 Снимка 395993
Източник:

Нямаше никакъв помен от бързите офанзиви на домакините.

Видимо натежалият Мауридеш бе доста обезверен в тази среща. Полезните му дейности се броят на пръсти, а неверните подавания сътвориха в допълнение главоболия на " армейската " защита. На моменти недоволстваше бурно, че не е получил топката, а когато тя бе в него я губеше. Малко играчи на ЦСКА могат да бъдат похвалени за играта си след почивката. Един от тях е капитанът Николай Бодуров. Както постоянно гореше в играта и на няколко пъти смъмри Жеферсон.

Домакините мъчно щяха да завоюват без него. Мачът против пловдивчани е въплъщение на представянето му през цялата година. Жалко е, че във футбола самостоятелните награди рядко се дават на бранители. Никой не го включва в сметките за наградата " Футболист на годината ", а Бодуров постоянно играе сърцато и в националния ни тим. Безспорен водач. Изпраща сполучлива 2018.

Добре се показа и Валентин Антов. Младият гений се отличи с няколко клинични намеси. Силно бе включването на Жанио Бикел от пейката.

С този мач приключи футболната 2018 у нас. ЦСКА бе на път да пропилее задатък от 2 гола, което не се е случвало досега при Нестор ел Маестро. Специалистът беснееше край тъчлинията след грешките на своите ученици и бе очевидно раздразнителен през второто полувреме. Все отново " алените " се поздравиха с триумф, " без който нямаше да са в битката за купата ". Това бяха думите на старши треньора след снежната борба на " Армията ".

 ЦСКА победи Ботев (Пловдив) с 2:1
Али Соу дефинитивно засенчи Мауридеш, ЦСКА повали Ботев (Пд) на заледената " Армия "

Четири часа драма на " аления " стадион
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР