Враждата се разгаря между работниците в Аризона и водещия производител на чипове в света, след като компанията заяви, че САЩ нямат необходимите умения да построят новата фабрика

...
TSMC казва, че открива своята фабрика за чипове в Аризона
Коментари Харесай

TSMC казва, че открива своята фабрика за чипове в Аризона се забави поради недостиг на квалифицирани работници.

Компанията казва, че трябва да доведе тайвански работници в Аризона, за да възстанови строителството.

Съюз от Аризона казва, че работните места в САЩ са застрашени - и призовава законодателите да откажат визите на работниците.

Кой знаеше, че изграждането на фабрика за чипове в Аризона може да бъде източник на толкова много драма?

За да върне строителството на своята фабрика за чипове в Аризона, Тайван Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) казва, че има нужда от повече работници с опит и умения, които американците нямат. От юни компанията води дискусии с правителството на САЩ за получаване на ускорени неимигрантски визи E-2 за около 500 тайвански работници.

Не всички са доволни от това потенциално развитие.

Съюзът Arizona Pipe Trades 469, профсъюз, който твърди, че представлява над 4000 тръбопроводници, водопроводчици, заварчици и HVAC техници, започна петиция, за да настоява американските законодатели да откажат тези визи. В петицията се твърди, че TSMC умишлено е представил погрешно набора от умения на работната сила в Аризона. С одобряването на молбите за виза на TSMC уебсайт на синдикат казва, че законодателите ще положат основите за „евтина работна ръка“, която да замени американските работници.

Спорът бележи последното развитие в надпреварата на САЩ за изграждане на присъствие в полупроводниковата индустрия индустрия за чипове — нещо, което се превърна в основен приоритет, тъй като светът започва да разчита повече от всякога на устройствата, които се нуждаят от чипове, за да работят. Това означава всичко - от смартфони през телевизори до хладилници и перални машини. И ако САЩ някога влязат в конфликт с Китай – нещо, което изглежда все по-възможно – те искат да бъдат самодостатъчни, когато става въпрос за производство на чипове.

Миналото лято президентът Байдън подписа Закона за CHIPS, което включваше над 52 милиарда долара субсидии за полупроводници за стимулиране на производството на чипове в САЩ и създаване на работни места в САЩ. Законодателството е сред причините TSMC, водещият световен производител на чипове, да обяви планове миналия декември за изграждане на втора фабрика в Аризона.

Но строителството на първата фабрика на TSMC в Аризона, която започна в района на Финикс през 2021 г., е попаднете на хълцане. Първоначалните планове бяха фабриката да отвори врати до края на 2024 г., но в съобщение за печалбите през юли компанията каза, че това вероятно ще бъде отложено до 2025 г.

Причината: американските работници не съкращаваха.< /p>

„Сега навлизаме в критична фаза на боравене и инсталиране на най-модерното и специално оборудване“, каза председателят на TSMC Марк Лиу. „Ние обаче се сблъскваме с определени предизвикателства, тъй като няма достатъчно квалифицирани работници със специализирания опит, необходим за инсталиране на оборудване в съоръжение с полупроводников клас.“

Лу каза, че компанията планира да възобнови строителството проследяване чрез „изпращане на опитни техници от Тайван, за да обучат местните квалифицирани работници за кратък период от време“ — тези работници ще се присъединят към неразкрития брой тайвански работници, които вече са в Аризона. Но за да направи това, TSMC се нуждае от правителството на САЩ да одобри визи за работници, нещо, което синдикатът в Аризона се опитва да спре.

Като се има предвид, че TSMC търси милиарди долари субсидии от САЩ чрез Закона за CHIPS, синдикатът казва Американските работни места трябва да бъдат приоритет.

„Замяната на строителните работници от Аризона с чуждестранни строителни работници директно противоречи на самата цел, за която беше приет Законът за CHIPS – да се създадат работни места за американски работници“, се казва в петицията.

TSMC обаче поддържа, че пристигащите тайвански работници няма да представляват заплаха за работни места в САЩ — и ще бъдат там само за да подкрепят строителния процес.

„Те ще бъдат само в Аризона за ограничен период от време за този конкретен проект и няма да повлияе на 12 000 работници, които в момента са на място всеки ден, нито на нашите базирани в САЩ наемания“, се казва в изявление от юли, предоставено на Arizona's Family.

Степента до кои американски работници могат да си свършат работата без допълнителна помощ, подлежи на дебат. TSMC и синдикатът не отговориха незабавно на исканията на Insider за коментар.

Други фактори допринесоха за повишеното напрежение между TSMC и синдикалните работници. През юни The American Prospect разговаря с работници, които казаха, че нараняванията и нарушенията на безопасността са често срещани на строителната площадка.

„Това е най-опасната площадка, на която някога съм ходил“, каза Люк Каспер, представител на синдиката на работниците от ламарина.

TMSC отхвърли тези обвинения.

Когато президентът Байдън обяви през декември, че над 3000 синдикални работници ще помогнат за изграждането на фабриката в Аризона, основателят на TSMC Морис Съобщава се, че Чанг каза, че това е "малко болезнено" да се чуе. През 2016 г. Чанг каза, че една от основните причини за успеха на компании като Google, Amazon и Facebook е липсата на профсъюзи.

Споровете в Аризона дори набраха сила обратно в Тайван. На 24 юли тайвански Youtube канал с близо три милиона абонати публикува видео, обвиняващо работниците в Аризона, че са мързеливи, според Кевин Сю, автор на двуезичен бюлетин за технологиите, бизнеса и отношенията между САЩ и Азия. Insider не успя да се свърже с администратора на канала в YouTube.

 

Не е ясно кога правителството на САЩ ще вземе решение относно тайванските визи. Междувременно строителството на фабриката продължава.

Прочетете оригиналната статия в Business Insider

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР