Цистерна, пълна с 40 тона втечнен газ, дерайлира на гара

...
Цистерна, пълна с 40 тона втечнен газ, дерайлира на гара
Коментари Харесай

Установяват причините за дерайлиралата цистерна на гара Бяла

Цистерна, цялостна с 40 тона полутечен газ, дерайлира на гара Бяла. Композицията е на превозвача „ Булмаркет “, станал печално прочут с нещастието в Хитрино. При случая няма потърпевши хора, няма приключване на газ и заплаха за популацията. Композицията от локомотив и три цистерни, всяка натоварена с по 40 тона полутечен газ от Румъния, се е движила от Русе към депото на компанията край Бяла.


Машинистите не са спазили затворен маневрен сигнал и цистерната дерайлира посредством вагоноизхвърлячката на към 2 метра, изясни началникът на гара Бяла Живко Николаев. От релсите излизат задните колела, а предната част на цистерната остават на релсите. Тъй като композицията се е движила със скорост от 1 км в час, не се е стигнало до катурване.

На място неотложно са били изпратени екипи на полицията, пожарната, Гражданска отбрана и НКЖИ. На гарата е дошъл по неотложност и кметът на Бяла Димитър Славов. „ Искам да успокоя популацията, че няма никаква заплаха, не можем да приказваме за безусловно никакво приключване на газ. Имах позвънявания от мои съграждани дали има приключване на газ, дали има горящи цистерни. Нищо такова, напълно рутинна защитна процедура при дерайлиране на вагон. Говорих със старите жепейци, които ми описаха, че преди години по 2-3 такива неща са се случвали дневно. Така че нищо рисково, доста бързо хората действаха и всичко завърши сполучливо “, разяснява Славов.

По първична информация случаят се дължи на неточност на машинистите. „ Грешката е може би вероятно на маневрената бригада, към момента не е потвърдено, наша неточност няма в употребата “, съобщи началникът на гарата в Бяла. Железничари с дълготраен стаж са на същото мнение. Според машиниста от Русе Иван Илиев, оказал се на гарата по време на случая, повода е в невниманието на машиниста и на помощниците му, които е трябвало е да спрат авансово, като са видели, че наближават. А жепеецът с 38 години стаж в Бяла Ангел Димитров споделя, че е изцяло допустимо машинистите да не са били инструктирани вярно и да не са знаели, че там има вагоноизхвърлячка.

За да върне цистерната назад на релсите, в Бяла дойде профилирана машина от Горна Оряховица. Към 12.30 часа интервенцията бе завършена, композицията бе прикачена още веднъж към локомотива и продължи пътя си. След като бъде разтоварена от горивото, цистерната ще бъде тествана за възможни повреди. Представителят на „ Булмаркет “, който бе на мястото на случая в Бяла, отхвърли коментар по случая.

До ранния следобяд бяха поправени и развалените две дървени и две бетонни траверси, след което придвижването по коловоза бе възобновено.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР