Цирозата на черния дроб е една от най-тежките последици от

...
Цирозата на черния дроб е една от най-тежките последици от
Коментари Харесай

Колко трябва да пием, за да се разболеем от цироза?

Цирозата на черния дроб е една от най-тежките последствия от несъразмерната консумация на алкохол. Това заболяване постоянно вкарва алкохолиците в гроба, защото на напреднал етап жизненоважният орган напълно престава да се оправя с функционалностите си.
Хората, които постоянно пият, сигурно ще се заинтересуват от това след какъв брой време алкохолът може да предизвика развиването на цироза на черния дроб?
Цирозата се появява, когато деформирани тъкани изместват здравите, функциониращи чернодробни кафези. И макар че този развой може да бъде обвързван с продължителен хепатит, несъразмерното пиянство е една от главните аргументи.
Когато токсините и канцерогените влизат постоянно в тялото в огромни количества, черният дроб повече не може да се оправя с почистването им и се саморазрушава. Тежка цироза прогресира до чернодробна непълнота, която евентуално води до гибел, в случай че на пациент не бъде навреме трансплантиран здрав орган.
След какъв брой пиянство се развива цироза?
Има два съществени фактора, които способстват за развиването на това заболяване: количеството употребяван алкохол и " стажът " на алкохолика. При мъжете рисковете се усилват доста, в случай че дневната консумация на етилов алкохол доближи 40 грама, което е еквивалентно на 100 грама водка / ракия / уиски или 1 литър бира. Същата доза се съдържа в 3-6 чаши вино (в взаимозависимост от градуса).
Но при дамите рискът от цироза се усилва, когато дневната консумация на етилов алкохол доближи едвам 20 грама. Разбира се, цирозата не се развива незабавно. Сериозното увреждане на черния дроб лишава време. Но в случай че пиете всеки ден от 50 до 100 грама водка, текила или други спиртни питиета, след 10 години може към този момент да чакате първите признаци на цироза. Важно е да се има поради съществуването на други рискови фактори.
Независимо от систематизираните данни, е значимо да се означи, че постоянно картината на болестта може да бъде чисто самостоятелна, в това число и заради други фактори (например наследствени генни нарушавания, неприятна екология, пушене, неприятно хранене и някои хронични заболявания).
Установено е обаче, че за хора, които пият мощен алкохол в продължение на две десетилетия или повече, възможностите за развиване на заболяването са почти 50/50.
източник: zdrave.to
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР