Цинично е частните болници да отказват да приемат болни, заразени

...
Цинично е частните болници да отказват да приемат болни, заразени
Коментари Харесай

Частниците в здравето - дай парите и да бегаме!

Цинично е частните лечебни заведения да отхвърлят да одобряват заболели, инфектирани с ковид българи, тъй като били нямали обособени профилирани отделения, а също така изискват, без значение какъв брой е тежко положението му, всеки болен при постъпването си да има изработен тест за болестта. Същевременно от доклади пред депутатите от предишни години се вижда, че максимален % от нашите общи, бюджетни пари НЗОК дава на частните лечебни заведения. Затова не е срамно, а наложително да питаме и настояваме за отговори на въпросите по какъв начин се харчат парите ни, които очевидно от частните здравни заведения с ненаситност вземат, но не желаят да лекуват. Този въпрос е обществен, публичен и политически.

Обсъждането на казуса с парите ни в частните лечебни заведения стартира още при започване на тази година, само че през днешния ден специалистът от Центъра за проучване на демокрацията Тихомир Безлов още веднъж повдигна тематиката в ефира на публичната телевизия. "Има голям брой частни лечебни заведения, които нямат Коронавирус отделения, отхвърлят да одобряват. Същевременно, като погледнете парите, които влизат в тях годишно - те са рекордни. Раздават си рекордни заплати. При състояние, че здравната каса е техен основен източник на средства, би трябвало да се повдигне тази тематика. Финансирането им е политическа тематика, която търпи спор ".

Разговор за разходвам на парите ни

настойчиво се заобикаля от сегашните политически партии, както в Народното събрание, по този начин и отвън него. Препоръчително преди време от опозицията хвърлиха един девиз от сорта на "Дайте да дадем ", но този път в духа на това, че НЗОК би трябвало да спре парите на частните лечебни заведения, в случай че те не престават да отхвърлят да лекуват и то в усложнена инфекциозна конюнктура. Този апел остана провесен в пространството, защото от 30 години насам никое ръководство в никакъв случай не се е вслушвало в гласа на съперниците си от опозицията, без значение кое предложение какъв брой рационално и потребно е било. Изглежда такива са разпоредбите на фасадната, бутафорна народна власт.

Реформата в системата на опазването на здравето бе спряна

още след първите плахи стъпки за промени, направени единствено и само по време на ръководството на Иван Костов  Иван Костов През 1967 година приключва приблизително обучение в 18-о СПУ " Кирил и Методий " (СОУ " Уилям Гладстон " ) - /1997 година - 2001 г./. После ремонта на болната, разбрицана радикално здравна система, бе спрян и там си остана цялостен миш маш от социалистически и буржоазен способи на работа и ръководство. Така си я караме и до през днешния ден - с най-лошокачественото и скъпо опазване на здравето. От година на година обществените средства за здравето ни се усилват, само че какво от това, в случай че в този бранш от години се живее под девиза "Куче влачи, следа няма ". Ето и в този момент

всички здравни заведения желаят още по-голямо оскъпяване

на избрани медицински действия, плюс 10 на 100 от горната страна за всички клинични пътеки. Частни и публични здравници общо са срещу НЗОК и методите, по които касата ги финансира. При състояние обаче, че през тази година единствено за болнична помощ сме дали 2.247 милиарда лева бюджетни средства, а през първото полугодие НЗОК е заплатила на клиниките общо 951 млн. лева, ми се коства много безочливо и безсрамно да продължава дрънченето на пари. Още повече - някои частници в здравето да отхвърлят да лекуват, само че желаят единствено да лапат парите ни. А както към този момент загатнах, докладите от предишни години демонстрират, че частните лечебни заведения прибират най-големия дял от бюджета на здравната каса за болнична помощ. Касата финансира 370 лечебни заведения, към 100 от тях са частни. Е, какъв брой пък да са "частни " като получават подобен затлъстял обществен запас, само че се държат паразитно като тромави соцорганизации?
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР