Циментът е най-широко използваният изкуствено изработен материал. Той е на

...
Циментът е най-широко използваният изкуствено изработен материал. Той е на
Коментари Харесай

Циментът - един от най-сериозните източници на емисии въглероден диоксид

Циментът е най-широко употребяваният изкуствено направен материал. Той е на второ място след водата като най-консумираният запас на планетата. Но до момента в който циментът - главната съставна част в бетона - оформя огромна част от построената ни среда, той също по този начин има голям въглероден отпечатък.
Циментът е източникът на към 8% от международните излъчвания на въглероден диоксид (CO2) . Това сочат данни мозъчния концерн Chatham House, представени от БГНЕС.
Ако циментовата промишленост беше страна, тя щеше да бъде третият по величина замърсител в света - зад Китай и Съединени американски щати. Производството на цимент способства с повече CO2, в сравнение с авиационното гориво (2,5%) и не е надалеч зад международния селскостопански бизнес (12%).
Лидерите на циментовата промишленост бяха в Полша за конференцията на Организация на обединените нации за изменението на климата - с цел да обсъдят методите за осъществяване на условията на Парижкото съглашение. За тази цел годишните излъчвания от цимент ще би трябвало да намалеят с минимум 16% до 2030 година
Като главен строителен материал на множеството небостъргачи, паркинги, мостове и язовири, бетонът разрешава да построят и някои от най-лошите архитектурни решения в света. Въпреки огромното си наличие, въздействието на цимента върху природата е подложено на засилен разбор през последните няколко десетилетия.
Производството на цимент портланд освен включва изкопаване в кариери, което предизвиква замърсяване на въздуха под формата на прахуляк, само че също по този начин изисква потреблението на солидни пещи, които употребяват огромно количество сила. Химическият развой на произвеждане на цимент също излъчва извънредно високи равнища на CO2.

Секторът на произвеждане на цимент означи прогрес - подобренията в енергийната успеваемост на новите фабрики и изгарянето на отпадъчни материали, вместо изкопаеми горива, демонстрират, че междинните излъчвания на CO2 на звук продукция са намалели с 18% през последните няколко десетилетия, смята още Chatham House.
Процесът, при който се излъчват най-големи излъчвания от въглероден диоксид, е приготвянето на клинкера, главен детайл на цимента.
Новосъздадената световна асоциация за цимент и бетон (GCCA), която понастоящем съставлява към 35% от международния потенциал за произвеждане на цимент и с акцент върху устойчивото развиване, беше също показана на конференцията за климата.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР