Цилиндърът на КирПрочетете ощеПрез 539 година пр. Н.е. персийският цар

...
Цилиндърът на КирПрочетете ощеПрез 539 година пр. Н.е. персийският цар
Коментари Харесай

На този ден: Първият боен полет е извършен от българи

Цилиндърът на Кир
Прочетете още


През 539 година прочие Н.е. персийският цар Кир II Велики издава първият писмен документ за правата на индивида, прочут като Цилиндъра на Кир. Наричан е също Харта на Кир и съставлява глинен цилиндър. Върху него е изписана декларация, обвързвана със завземането на Нововавилонското царство от персите. Това е първият писмен документ за правата на индивида.

Днес той е строшен на няколко елементи, които се намират в Британския музей. Открит е през 1879 година на територията на сегашен Ирак.

Първата въздушна бомбардировка на стратегически обект



На 29 октомври 1912 година български аероплан бомбардира от въздуха остарялата гара Караагач в Одрин. Това се в 10 часа сутринта, при започване на обсадата на Одринската цитадела. Бомбардировката е осъществена с немския аероплан " Албатрос F-3 ", пилотиран от поручик Радул Миков с наблюдаващ и бомбардир Продан Таракчиев. Половин час по-рано той излетява от Свиленград, където се намира първото военно летище – „ Мустафа паша ”. В самолета са взети две бомби. Продан Таракчиев пуска бомбите над гарата, нанасяйки обилни вреди на съперника. Самолетът се приземява сполучливо в Свиленград с четири пробойни.

Турция празнува Деня на републиката



На 29 октомври 1923 година е основана Република Турция. Днес южната ни съседка празнува датата като собствен формален празник. В резултат на националноосвободително придвижване на 29 октомври 1923 година Турция е провъзгласена за република – първа в Близкия и Средния Изток, столицата е преместена в Анкара и е призната Конституция. За президент е определен Мустафа Кемал Ататюрк.

Ататюрк организира коренни промени в турското общество. При неговото ръководство е неразрешено многоженството, както и носенето на фесове. Президентът вкарва правна система от европейски вид.Ислямът се отделя от страната, а арабската писменост се заменя с латиница. На дамите се дава право на глас.

На този ден са родени  политикът Борислав Великов, артистът Ричард Драйфус, националният артист Георги Гьорски, историкът Наум Кайчев, киноактрисата Уинона Райдър, футболистите Николай Кръстев, Пламен Димов и Галин Димов. 



На днешната дата през 1938 година е родена и  Елън Джонсън Сърлийф , притежател на Нобелова премия за мир. Тя е и 24-тия президент на Либерия. Сърлийф е първата жена на този пост в африканската страна. Отличава се със непоколебим темперамент и увереност и постоянно е сравнявана с Желязната лейди. Елън Сълийф умира на 22 януари 2018 година. 

Своят витален път през 1911 година приключва Джоузеф Пулицър



Йозеф, както е рожденното му име, е роден през 1847 година в еврейско семейство от град Мако в Унгария. Когато е на 7 години татко му мести фамилията в столицата Будапеща, където момчето получава образованието си от частни учители и овладява френски и немски език.

След като татко му банкрутира, Йозеф Пулицър емигрира в Съединените щати като 17-годишен юноша и стартира да употребява британския вид на името си – Джоузеф Пулицър. Поради неналичието на средства се записва в армията и взе участие на страната на Севера в Американската революция. След края на войната, още веднъж преследван от безпаричие, Джоузеф Пулицър потегля на Запад, с цел да търси нови благоприятни условия и работа.

Установява се в Сейнт Луис, където познанията му по немски му правят добра работа, заради огромния брой немски имигранти в града на река Мисисипи.

Първата обява на Пулицър била за машинация, от която потърпевш. След като платил 5 $ на сътрудник, който му заречен работа в ферма край града, Джоузеф Пулицър осъзнал, че е бил излъган дружно с още няколко други искащи да работят. Той описал по какъв начин работи измамата и излизащия в Сейнт Луис немскоезичен вестник Вестлише пост разгласил написаното. През 1867 година Пулицър се снабдява с американско поданство. Именно немското издание, разгласило първата му публикация, го наема като кореспондент.  

Преди да стане притежател на вестник и прочут издател, Джоузеф Пулицър бил политик. Записал се в Републиканската партия, интензивно взел участие в техни акции и работил доста за несполучливата кандидатура за президент на Хорас Грийли. Разочарован от корупцията в Републиканската партия, Джоузеф Пулицър се включил към Демократическата партия.

През 1872 година Пулицър направил сполучлива договорка с акции на вестник Вестлише пост, които купил за 3000 $ и продал по-скъпо година по-късно. Шест години по-късно купува банкрутиралият Сейнт Луис Диспач и го сплотява със Сейнт Луис Пост. И до през днешния ден той е главният локален вестник.  11 години по-късно купува Ню Йорк Уърлд. За да притегли читатели, вестникът почнал да публикува гръмки вести за закононарушения, бедствия, кавги и персонални човешки истории.

Тиражът на Ню Йорк уърлд се нараснал доста – от 15 хиляди на 600 хиляди на ден, което го направило най-големия вестник в Съединени американски щати.

По това време Пулицър бил определен за народен представител в Конгреса на Съединени американски щати, само че се отказал от поста по средата на мандата, тъй като пречел на работата му във вестника.

През 1895 година известният издател Уилям Хърст купил конкурентния вестник Ню Йорк джърнъл и почнала огромна битка за американската публика. В рамките на борбата сред Уърлд и Джърнъл се родил термина “жълта публицистика ”, с който се наричали всеобщи изявления, направени след слаба или изцяло изчезнала инспекция на обстоятелствата, пресиления, търсене на кавги и потреблението на гръмки, привличащи вниманието заглавия.

Наред с “жълтите ” истории, вестникът на Джоузеф Пулицър разгласил редица от най-известните журналистически следствия в страната. Известната кореспондентка Нийли Блай работела за Ню Йорк уърлд. Тя трансформирала визиите за проверяващата публицистика, когато симулирала полуда, с цел да влезе в дом за психологично заболели в Ню Йорк. Прекараните там 10 дни разкрили извънредно неприятното отношение и грижи към психологично болните.

С годините здравето на Джоузеф Пулицър се влошавало и той последователно се отдръпнал от ежедневната работа във вестника. През 1911 година Пулицър умрял на борда на яхтата си, до момента в който секретарката му четяла за живота на френския крал Луи Единадесети. Наследила го брачната половинка му Кейт, с която имали 7 деца.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР