Цикорията представлява интересен листен зеленчук, отглеждан по доста различен начин

...
Цикорията представлява интересен листен зеленчук, отглеждан по доста различен начин
Коментари Харесай

Отглеждане на цикория

Цикорията съставлява забавен листен зарзават, отглеждан по много друг метод от останалите сходни типове.

Цикорията има две форми. Първата е кореновидната. Тя съдържа много огромно количество инулин. Това я слага на едно от първите места всред диетичните зеленчуци. След специфична обработка от корените ѝ се получава кафето под името " Инка ".

Вторият тип цикория е салатната. Тя се отглежда поради избелените си, зелени листа. Те, както и първият тип, са извънредно богати на инулин. В брюкселската цикория се ценят и вегетативните пъпки. Листата на този тип зарзават са един от най-ценните и всеобщо употребявани зеленчуци в редица страни през зимата и пролетта.

За да получите рандеман от тези белезникави до светлозелени листа, се засаждат корени, които би трябвало да се държат на мрачно и топло. Това се прави в леден или в топъл парник. След засаждането кореноплодите се поливат и се засипват с почва, мокър пясък или влажни стърготини с дебелина към 25-30 см.

 Отглеждане на Цикория

Главната грижа, която цикорията изисква, е постоянното оросяване. Температурата, в която се отглежда, би трябвало да е регулярна, към 15 градуса, с цел да може по-бързо да се развият листата. След към месец цикорията е завила кочанче и може да се прибира.

Освен в парник, цикорията разрешава да се отглежда съвсем на всякъде. Тя е сухоустойчива, има огромната студоустойчивост и дребни условия към почвата. Не понася обаче несъразмерни количества азот в наличието на почвата, защото това понижава наличието на инулин.

 Цикория

Добре се въздейства от наторяване с добре угнил оборски тор. Не понасят обаче пресния, защото той провокира мощно отклонение на кореноплодите, а това обезценява продукцията.

Цикорията се засява допустимо най-рано напролет - още през март. При поливни условия това може да стане и през април. За 100 кв. м ще са нужни към 200 до 250 г семена. След десетина дни се обрисуват редовете и брюкселската цикория се прорежда. Това обаче не е наложително за салатната.

Засяването може да става и с коренчета. За да си осигурите такива, то извадете нужното количество през интервала от зимата и пролетта и ги съхранявайте на междинна температура 2 градуса сред пясък. Към края на лятото листата на цикорията се изрязват на 1-2 см над челото.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР