ЦИК трябва да даде отговор дали трябва да снимаме цялата

...
ЦИК трябва да даде отговор дали трябва да снимаме цялата
Коментари Харесай

Стоил Стоилов: Видеонаблюдението на изборите е щуротия, наложена заради градските партии


ЦИК би трябвало да даде отговор дали би трябвало да снимаме цялата бюлетина или част от нея

Нужни са отговори от ЦИК на редица въпроси по отношение на видеонаблюдението по време на изборите на 2-ри април, с цел да стане ясна организацията на изборния развой. Такова мнение изрази някогашният член на Обществения съвет на ЦИК и избирателен наблюдаващ Стоил Стоилов пред Нова телевизия.

„ Разстоянието, от което камерата ще снима, ще бъде друго. ЦИК би трябвало да даде отговор дали би трябвало да снимаме цялата бюлетина или част от нея. А по какъв начин да разберем дали бюлетината е автентичен глас, в случай че демонстрираме единствено кръстчето? Няма инструкции по този подробност. Час по-скоро да се направи проява и да се огласят разпоредбите “, прикани Стоилов.

Той обърна внимание на динамичността на недействителните гласове през годините. „ През 2015 година на локалните избори са 14%. Но през 2017 година на парламентарни избори стават 5%. На европейските избори през 2019 година са 4%, и през същата година на локални избори стават 15%. На всичките избори има преференции, бюлетината е същата “, изясни Стоилов.

Експертът попита и въз основата на какви разбори страната прави тези вложения за видеонаблюдение поради обстоятелството, че към този момент има изхарчени близо 100 млн. лева за машини. „ Ние нямаме разбор на какво се дължи това, че нашите протоколи са сбъркани и поправяни – на дизайна на протокола, на необразованите членове на СИК, които ги сортират партиите,  или друго. За да се похарчат 60 млн. лева за машини, с цел да се избегнат тези неща, някой трябваше да направи една социологически значима извадка “, добави той.

„ Това е една дивотия, наложена поради градските партии, които нямат структури по места. Това е една заблуда, че някой ще може да гледа какво става “, безапелационен е Стоил Стоилов.

Според него изборният ден ще продължи по-дълго от нормално.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР