ЦИК публикува данните от изборите в машинночетим формат като само

...
ЦИК публикува данните от изборите в машинночетим формат като само
Коментари Харесай

Файл от машина на изборите е подписан в бъдещето. Божанов – часовниците им се настройват „на ръка“

ЦИК разгласява данните от изборите в машинночетим формат като единствено в един от файловете, подадени от машина се вижда криптографски автограф с дата 12 април 2023 г /Apr 12 20:02:26 2023 GMT/. Такова събитие е изключено, без да е налице операция на софтуера на машината или следваща операция отвън секцията, пишат в свое следствие от Bird.bg. Според тях съществуването на дата от бъдещето е обезпокоителен знак, че едното или другото е допустимо. Притеснително е, че контролите на „ Информационно обслужване ” не са хванали такава явна неточност. Не е изключена и провокация против надеждността на машинното гласоподаване. Подписаният файл от бъдещето подхожда на РИК 30, общ.Нови пазар, с. Памукчии, Кметство ул. „ Свобода ”№ 1.

При последните два национални избора резултатният файл от машината се подписва със документ на член на СИК, който се издава от „ Информационно обслужване ”. Преди това файлът е бил подписван със документа на самата машина. Изключено е член на СИК да манипулира издадения му документ, или машината, в случай че не е някакъв компютърен гуру. Вероятността тъкмо в с. Памукчии, Нови Пазар да се е намерил подобен експерт клони към безспорната нула. За сметка на това вероятността в ИО да се пазят копия от документите, раздадени на СИК по никакъв начин не е за изключване. Това би им дало опция да манипулират, който си желаят резултат.Датата от бъдещето може да е случай или съзнателно проникване на такава неточност, с избрана цел.

Теорията за неволен случай не анулира терзанията, че не са сработили контролите на входа на броенето. Ако се допусне, че неверната дата е въведена ръчно и без предумисъл още при инсталирането на машината, то при броенето тя би трябвало да бъде засечена, а това не е станало. И тук поражда въпросът кои още контроли за отчитане на машинното гласоподаване не са сработили или са били изключени?

Теорията за съзнателно проникване на такава дата има логическо пояснение в подтекста на битката сред “машинната ” и “хартиената ” обединения. Датата от бъдещето няма по какъв начин да остане незабелязана от компютърно грамотни хора и това ще налее вода в мелницата на “хартиената ” коалиция:  “Ето на, видяхте ли? Резултатите от машините или самите машини могат да се манипулират ”. Друго потребно за хартиените партии разследване е, че подобен спор ще отклони вниманието от фалшификациите на хартиения избор – протоколите цялостни с неточности, зачерквания, незачетени гласове и неработещи контроли.

Има метод да се ревизира и открие източникът на датата от бъдещето и той е в ръцете на ЦИК. Все още могат да се ревизират флашките от паметта на машините. На всяка флашка има одитен дял, който е предпазен от 3 криптографски ключа. Трябва да се съпостави информацията от одитния дял, който не може да бъде манипулиран и протоколите, които както се вижда може да се подписват и от бъдещето. Такава одитна интервенция обаче е равносилна на отваряне на изборната “Кутия на Пандора ”, тъй като може да извади нескрито доста други операции. Без подозрение концепцията ще срещне бурна опозиция. А времето тече и до няколко дни флашките ще бъдат изтрити. Може би навръх 12 април?

В отговор на публикацията на Bird.bg в пояснителен режим влезе Божидар Божанов от Демократична България. В коментар на страницата си във Facebook той написа:

“От Бърд са открили, че датата на електронния автограф на файла на флашката в една секция е в бъдещето (12.04). Това би било проблем, в случай че нещо в целия развой разчиташе на датата (освен че избоения ден не може да старрира преди 02.04). Тъй като машините нямат мрежова съгласуваност и не могат да имат автоматизирано синхронизирани часовници, настройването им се случва “на ръка " ”. И очевидно вместо 02.04 някой механик е избрал 12.04. Стандартът, който се употребява за показване на електронния автограф, също прави уточнението, че на датата не следва да се разчита. В предишното датите и часовете също са били неверни, само че по тази причина на тях не се е разчитало.

Една догадка на Бърд, която би трябвало да се изследва е, че ИО има ключовете на картите и може да подписва. Но ключовете са генерирани на самите карти и не могат да се копират от там. А и надали някой би се възползвал от това на изборите, в които флашките нямат значение, с изключение на за контрола. И то за една секция, в която разминаване няма.

Все отново е добре, че такива проблеми се търсят и откриват. Цялата преживелица допуска две усъвършенствания в процеса: 1. инспекция на (част от) картите пред наблюдаващи, че в действителност ключовете са генерирани на тях (картите поддържат такава функционалност и това може и след изборите да стане) 2. спомагателна инспекция в машината за съвпадане на настроената дата с изборния ден. ”

Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР