ЦИК проучва три варианта за машинното гласуване. От избирателната комисия

...
ЦИК проучва три варианта за машинното гласуване. От избирателната комисия
Коментари Харесай

ЦИК с три варианта за машинното гласуване

ЦИК изследва три разновидността за машинното гласоподаване. От изборната комисия изпращат писма до няколко български компании снабдители на такова съоръжение, с цел да ги питат разполагат ли с създаден и настоящ модел на машина за гласоподаване, който да дава отговор на условията на Изборния кодекс и на техническата спецификация в поръчката за машинния избор на изборите за Екологичен потенциал преди година.

Ако имат такива, то да им дадат прогнозната единична цена, включително на машината и на базовия програмен продукт, както и данни какъв би бил срокът за произвеждане и доставка.

За задачата се планувани три разновидността – за доставка на 10 хиляди устройства, 12 500, както и за 25 хиляди Според текстовете в Изборния кодекс машинен избор би трябвало да има в секциите с над 300 гласоподаватели, без тези в чужбина и специфичните - затвори, кораби, лечебни заведения и домове. Това прави към 9500 секции, където ще са нужни по едно или две устройства. Именно по тази причина варира и броя на устройствата, които би трябвало да се обезпечат.

Според специалисти, измежду които и шефът на " Информационно обслужване " Михаил Константинов, ще са нужни над 20 хиляди машини. Цифрата 25 хиляди пък е заложена като насочна точка в осъщественото пазарно изследване от " Информационно обслужване " за възможни интернационалните сътрудници.
Самото изследване не бе по искане на ЦИК, а на Министерски съвет, което бе провокирало дискусия и с вицепремиера Томислав Дончев, защото от изборната комисия не знаеха за него. В резултат той им го препрати, а от ЦИК им изпратиха план на техническа спецификация за машини.

Темата е била обсъждана на едно от последните съвещания на ЦИК. Там членове на комисията акцентират, че въпросът не е единствено за техническата спецификация, а за хранилища, машини, техници, с които все още ЦИК не разполага.
" Без логистика няма по какъв начин да стане социална поръчка. ЦИК не разполага с парцели да разполага машини на територията на Република България. Явно процесът тече, посоката е ясна ", изтъкнал по време на дебата Ерхан Чаушев от ЦИК. Междувременно преди няколко дни Народно събрание промени Изборния кодекс и вмени на ЦИК цялата отговорност за обезпечаването на машините.

Същевременно в неделя в общо в 24 обитаеми места се организираха частични и нови локални избори – 22 кметства и 2 общини, които са разпръснати в общи 15 области в страната. Това всъщност обаче са първите избори в изискванията на ковид, предава " Монитор ".

Да се дезинфектира и химикалката в тъмната стаичка, с която гласоподавателите попълнят бюлетината. Това пък част от инструкциите към секциите за локалния избор в неделя. Тъй като това са първите избори при Ковид-19, още при започване на септември ЦИК и РЗИ препратиха към общинските изборни комисии, секциите, кметовете в регионалните градове инструкциите на здравните управляващи. А ЦИК даже желаеха противоположна информация дали локалната власт ще може да извърши всичко нужно за осъществяването на противоепидемични ограничения.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР