ЦИК показа бюлетините, с които ще се гласува на местните

...
ЦИК показа бюлетините, с които ще се гласува на местните
Коментари Харесай

ЦИК показа бюлетините за местния вот. Най-дълги са в София и Варна

ЦИК сподели бюлетините, с които ще се гласоподава на локалните избори на 29 октомври. Най-дълги ще са тези за общински съветници в Столична община, защото претендентите са най-вече. Втора по дължина бюлетина е за общински съветници във Варна. Те са дълги по към 60 см. Най-широки още веднъж са бюлетините за общински съветници.

Най-дългото название на локална коалиция е в Димитровград - 318 знака . Най-малките бюлетини са за кмет на кметство. На брифинга беше направена проява и на гласоподаване с машина. Беше конкретизирано, че машинните бюлетини не могат да бъдат недействителни.

Иначе организацията на вота върви обикновено. Тази седмица са почнали образованията, които ОИК провеждат и организират на членовете на СИК, съобщи заместник-председателят и представител на ЦИК Росица Матева. „ За изборите към този момент са регистрирани 10 организации с 355 наблюдаващи, както и 2 социологически организации с 435 анкетьори “, изясни представителят.

Матева подсети на партиите, обединенията и организациите, които желаят да вземат участие в процеса на засвидетелствуване на сходството на машините и софтуера им, да излъчат техни представители и да се записват.

„ На тези представители, които би трябвало да бъдат регистрирани в ЦИК, ще бъде възложен достъп до устройствата, документите и изходния код “, сподели тя и подсети, че срокът за подаване на документи за това е до 19 октомври до 17:00 часа.

До момента са формирани 12 089 секционни изборни комисии, като следва да се основат още.

Най-много ще има гласоподаване с четири бюлетини в кметствата на територията на Столична община . Специално за машинното гласоподаване, това са 67 секции, в които на територията на Столична община с машини гласоподавателите ще гласоподават с четири бюлетини. Във всички останали случаи ще се гласоподава с три бюлетини - или в София, Варна и Пловдив, отвън кметствата в София, ще се гласоподава с три бюлетини, едната от които ще бъде за кмет на регион, а в останалите случаи ще се гласоподава с две бюлетини - кмет на община и общински съветници “, посочи тя и добави, че машинните бюлетини не могат да бъдат недействителни, стига ясно да бъде изписан вота на гласоподавателя.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР