ЦИК отхвърли жалбата на независимия кандидат за евродепутат Десислава Иванчева,

...
ЦИК отхвърли жалбата на независимия кандидат за евродепутат Десислава Иванчева,
Коментари Харесай

ЦИК отхвърли жалба на Иванчева срещу член на РИК - съдебен заседател по делото срещу нея

ЦИК отхвърли жалбата на самостоятелния претендент за евродепутат Десислава Иванчева, в която се искаше комисията да разгласи за несъвместимо присъединяване на Мария Петрова Праматарова-Щуркова като член на РИК-23 в столицата. 

Лицето Мария Праматарова се е заело съществено с моя живот – дефинира, като правосъден заседател дали сме отговорни или почтени, също така въздейства и на кандидатурата ми за претендент на Европейски парламент като член на РИК 23. И това в случай че не е спор на ползи и съответните институции не се самосезират, произволът в страната ни става неограничен, съобщи през вчерашния ден Иванчева в известие до медиите. Знае ли някоя виновна институция, че Мария Праматарова - Щуркова, до момента в който е била правосъден заседател по нашето дело, е препоръчана и определена за член на Районната изборна комисия и от началото на април до сегашния миг взе участие в две функционалности - като правосъден заседател и член на комисията, осведоми Иванчева. 

Решението на ЦИК гласи: 

В Централната изборна комисия е постъпила тъжба с вх. № С-78-3 от 26.05.2019 година от Дияна Лидиева Йорданова – ръководител на ИК „ Десислава Петрова Иванчева “ за определяне на несъответственост на член РИК 23-София на лицето Мария Петрова Праматарова-Щуркова, която се твърди, че е по едно и също време член на РИК 23 – София и попада в листата на правосъдните заседатели към Специализиран углавен съд. Това лице, съгласно жалбоподателя, е взело участие в 14 състав на СНС, който е разглеждал дело № НОХД 2617/18 година на Десислава Петрова Иванчева. Жалбоподателят моли, в случай че се откри еднаквост на лицето Мария Петрова Праматарова-Щуркова то да бъде отстранено като член на РИК 23-София на съображение чл.52, ал.2, т.5 ИК.

С Решение № 47-ЕП от 23 април 2019 година Централната изборна комисия е утвърдила състава на РИК 23-София, в което е назначена за член и Мария Петрова Праматарова-Щуркова. Дори същото лице да е по едно и също време и в листата на правосъдните заседатели към Специализиран углавен съд и да е взело участие в 14 състав на СНС, който е разглеждал дело № НОХД 2617/18 година на Десислава Петрова Иванчева, Централната изборна комисия не откри съществуването на несъответственост по член 66, ИК. Цитираната в жалбата наредба член 52, алинея 2, т. 5 ИК не съдържа каквито и да е учредения за несъответственост.

Предвид гореизложеното и на съображение член 57, ал.1, т.26 от Изборния кодекс Централната изборна комисия реши: 

Отхвърля тъжба с вх. № С-78-3 от 26.05.2019 година от Дияна Лидиева Йорданова – ръководител на ИК „ Десислава Петрова Иванчева “ за определяне на несъответственост на член РИК 23-София на лицето Мария Петрова Праматарова-Щуркова.

Решението предстои на обжалване пред Върховния административен съд посредством Централната изборна комисия в тридневен период от оповестяването му. 

Десислава Иванчева, която бе наказана на първа инстанция на 20 години затвор за рушвет, получи 1,85% от гласовете на гласоподавателите съгласно неокончателните данни на ЦИК и разгласи, че ще взе участие и на локалния избор. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР