ЦИК определи възнагражденията на членовете на РИК и СИК/ПСИК в

...
ЦИК определи възнагражденията на членовете на РИК и СИК/ПСИК в
Коментари Харесай

ЦИК определи възнагражденията на членовете на РИК и СИК за изборите

ЦИК дефинира възнагражденията на членовете на РИК и СИК/ПСИК в страната и експертите към РИК за производство на изборите за народни представители на 2 април 2023 година

1. ЦИК дефинира месечно заплащане на членовете на РИК за подготовка и производство на изборите за народни представители на 2 април 2023 година според методика, както следва:

1.1. в изборни региони с до 400 секции в това число:

Председател – 1700 лв.

Заместник-председател – 1615 лв.

Секретар – 1615 лв.

Член – 1530 лв.

1.2. в изборни региони с над 400 секции:

Председател – 1850 лв.

Заместник-председател – 1750 лв.

Секретар – 1750 лв.

Член – 1600 лв.

2. ЦИК дефинира еднократно заплащане на членовете на СИК/ПСИК в страната за производство на изборите за народни представители на 2 април 2023 година според методика, както следва:

Председател – 250 лв.

Заместник-председател – 225 лв.

Секретар – 225 лв.

Член – 195 лв.

2.1. Членовете на СИК/ПСИК по член 285, алинея 1 ИК, които показват протокола на СИК/ПСИК и другите изборни бумаги и материали в РИК, надлежно в общинската администрация, получават в допълнение заплащане в размер на 40 лева отвън възнаграждението по т. 2.

3. Членовете на РИК получават месечно заплащане от 11 февруари 2023 година до 14 дни в това число от производство на изборите – 16 април 2023 година

4. Членовете на РИК за времето, належащо за работата им в съответната комисия, се обезпечават като лица, упражняващи трудова активност на изборна служба. Осигурителните вноски по Кодекса за обществено обезпечаване и Закона за здравното обезпечаване на членовете на РИК са за сметка на държавния бюджет.

5. Членовете на СИК/ПСИК за времето, належащо за работата им в съответната комисия, се обезпечават като лица, упражняващи трудова активност на изборна служба, за времето преди изборния ден, изборния ден и за идващия ден. Осигурителните вноски по Кодекса за обществено обезпечаване и Закона за здравното обезпечаване на членовете на СИК/ПСИК са за сметка на държавния бюджет.

6. Възнагражденията на членовете на РИК, както и на СИК/ПСИК, не се таксуват с налози по Закона по налозите върху приходите на физическите лица.

7. За подкрепяне активността на РИК може да се наемат експерти с месечно заплащане, както следва:

7.1. експерт - специалист към РИК – 1200 лева месечно

7.2. експерт - механически помощник към РИК – 780 лева месечно

7.3. Броят на експертите към РИК се дефинира, както следва:

– РИК по т. 1.1. – 2 специалисти и до 4 механически сътрудници;

– РИК по т. 1.2. – 2 специалисти и до 5 механически сътрудници.

В случаите на нужда от назначение на по-голям брой експерти съответната РИК следва да направи стимулирано искане до ЦИК с изтъкване на съответния брой спомагателни експерти и периода на гражданския контракт.

8. За интервала на подготовка за предаване на изборните бумаги и материали от РИК на СИК, както и за подкрепяне на РИК при предаване на книжата и материалите на СИК в изборния ден, приемането на протоколите от СИК след изборния ден и подготовката за предаването на книжата в ЦИК може да бъдат привлечени експерти – механически сътрудници към РИК с заплащане не по-високо от 100 лева, след координиране със съответния регионален шеф.

9. За времето по т. 3 разноските за пътешестване на членовете на районните изборни комисии, чиито непрекъснат и сегашен адрес не са в обитаемото място, където се организират съвещанията на районната изборна комисия, се заплащат от държавния бюджет против показване на разходооправдателен документ и при съблюдаване на настоящите правила и нормативи.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР