ЦИК наказва Глас Народен за листо от марихуана в предизборни

...
ЦИК наказва Глас Народен за листо от марихуана в предизборни
Коментари Харесай

ЦИК наказва Глас Народен заради листо от канабис в предизборни материали

ЦИК санкционира Глас Народен за листо от марихуана в предизборни материали. Сигналът е подаден от Общински съвет по наркотични субстанции – Благоевград, за нарушаване на Изборния кодекс, излиза наяве от решение на уеб страницата на Централната изборна комисия. 

В решението на ЦИК се прецизира, че сигналът е от 17 май и се отнася по-конкретно за " осведомителните материали за предизборната акция на Политическа партия „ Глас Народен “ и по-конкретно на претендента от листата на горепосочената партия Венета Маджистрели. Същият сигнал е подаден и до Съвета за електронни медии, който от своя страна го е препратил на ЦИК по подготвеност ". 

В решението на ЦИК се споделя още: 

В сигнала се твърди, че в пропагандни материали на политическата партия е употребявано изображение на наркотично вещество, чието деяние е неразрешено за потребление с рекламна цел според Закона за надзор върху наркотичните субстанции. Моли се за предприемане от страна на Централната изборна комисия на незабавни ограничения за преустановяване нарушаването на закона. Приложени са 3 броя фотоси на избирателен материал (плакет) с лика на горепосочения претендент, наименованието на политическата партия, номера на бюлетината на фона на листо от канабис.

Централната изборна комисия, откакто се срещна с приложените материали и извърши инспекция, приема за открито следното: Налице са 3 броя предизборни материали, единият от които е оповестен и на уеб страницата на доставчика на медийни услуги Офф нюз. Въпросните материали, които са оповестени в уеб страницата на доставчика на медийни услуги, по този метод са публикувани на територията на цялата страна, заради което ЦИК е способена да се произнесе по случая. Приложените фотоси несъмнено съставляват пропагандни материали по смисъла на § 1, т. 17 от ДР от ИК.

Агитационният материал като се изключи че приканва за поддръжка на избрана партия и претендент от нейната листа, съдържа и обръщение „ Различният избор. Избирай мъчно ІІ “. Горе вляво се вижда квадрат с номера на партия в интегралната бюлетина на фона на листо от канабис. Разгледан в целокупност, същият внушава обръщение за приемливост към разпространяването и използването на наркотични субстанции. Отделно от това, позицията в тази тенденция явно е съчетана с апел точно поради това да се гласоподава за цитираната партия и претендент.

Централната изборна комисия намира, че сигналът е състоятелен и потвърден.

Централната изборна комисия смята, че в съответния случай са налице два от съставите на нарушаване по член 183, алинея 4, изр. първо ИК. С внушението, което се прави посредством посочените нагоре пропагандни материали, въпреки и косвено, се заплашва здравето на жителите, доколкото се разпространяват нездравословни както за здравето, по този начин и за живота субстанции. Освен това отвън всякакво подозрение се накърняват и положителните нрави, като освен се разпространяват първични материали за произвеждане на неразрешени в Република България както за разпространяване, по този начин и за приложимост субстанции, само че и посредством позицията си, имплицитно съдържаща се в пропагандния материал за тези субстанции, се търси поддръжка на политическия индивид, което е неприемливо и в прорез с положителните нрави. 

Предвид горното и на съображение член 57, алинея 1, т. 23 и т. 26 по отношение на член 183, алинея 4, член 480, алинея 2, член 496, алинея 2, т. 1 и член 498 от Изборния кодекс Централната изборна комисия реши: 

Установява нарушаване по член 183, алинея 4, изр. първо ИК от претендента за член на Европейския парламент от Република България от кандидатската листа на политическа партия „ Глас Народен “ Венета Константинова Маджистрели, ЕГН …, с адрес: …, изразяващо се в разпространение посредством пропагандни материали на нездравословни както за здравето, по този начин и за живота на жителите субстанции и в накърняване на положителните нрави.

Установява нарушаване по член 183, алинея 4, изр. първо ИК на Светослав Емилов Витков, ЕГН …., в качеството му на представляващ политическа партия „ Глас Народен “, с адрес: …, изразяващо се в разпространение посредством пропагандни материали на нездравословни както за здравето, по този начин и за живота на жителите субстанции и в накърняване на положителните нрави.

Постановява унищожаване на пропагандните материали на Политическа партия „ Глас Народен “, на които е изобразено листо от канабис, на територията на цялата страна.

Опрамощава ръководителя на ЦИК да сформира актове за открити нарушавания на Венета Константинова Маджистрели, ЕГН …, и на Светослав Емилов Витков, ЕГН …, в качеството им на представители на политическа партия „ Глас Народен “. 

Този знак присъстваше в акцията още през 2014 година, разяснява водачът на партията Светльо Витков пред OFFNews. Тогава в програмата на Глас Народен имаше точка, посредством която искахме узаконяване на канабиса за медицински цели. България е единствената страна от Европейски Съюз, в която даже не са залегнали диспути по тази тематика, до момента в който на 13 февруари тази година Екологичен потенциал утвърди резолюция за потребление на канабиса за медицинси цели, в която приканва за ясна правна формулировка за потреблението на канабиса в медицината и разграничение от всевъзможни други способи на приложимост. Това са избори за депутати за европарламент и тематиката е съответна, а това, че в България този проблем даже не се разисква, приказва за антиевропейското мислене и нрав на част от нашите политици, съобщи още Витков. 

Според Венци Мицов това че някои политици базираха задачите си акции върху пхроизводството на ракия, а лицемерно се пробват да ни кажат, че потреблението на канабиса за мидицински цели е зло, значи единствено едно – че живеем в общество, ръководено от ретради. Ще апелираме решението на ЦИК и до момента в който не излезне решение на съответния съд, ние нямаме причина да смъкваме пропагандните си материали.

Учудени сме от претекстовете, посочени в решението на ЦИК, които дефинират нашата ясна позиция по отношение на потреблението на канабиса за медицински цели, като “послание за приемливост към разпространяването и използването на наркотични субстанции, посредством което се заплашва здравето на жителите ”. Категорично сме срещу сходна дефиниция, която не кореспондира с позицията на Глас Народен по отношение на потреблението на канабиса в мидицината. Само споделям, че единствено България и отчасти Швеция, като страни от Европейски Съюз нямат ясни формулировки по отношение на потреблението на канабиса в медицината, е позицията на Петър Петков. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР