ЦИК бе обвинена за нов скандал, свързан с машините и

...
ЦИК бе обвинена за нов скандал, свързан с машините и
Коментари Харесай

Депутат обвини ЦИК в нов скандал с машините

ЦИК бе упрекната за нов скандал, обвързван с машините и локалните избори - този път с изказвания за обезпечаване на скъпа и несъответствуваща хартия за тяхната работа.

" ЦИК се оказаха основен фактор на тези избори. След като опраскаха машините на първия тур (с неоценимата поддръжка на ДАНС), факт е следващ скандал - става известно, че ЦИК не могат да доставят нужните ролки термохартия, с цел да работят правилно машините. Нещо повече - изказванието на ЦИК е, че такива ролки в България не се създават. Ще отчайвам уредниците на следващата уйдурма в ЦИК - такива терморолки в България освен се създават, създават се през 2023 година, произвеждаха се и през 2003 година ", написа във Facebook депутатът Ивайло Мирчев.

" Тъй като съм имал допир с този бизнес знам, че има доста български производители и вносители, които разполагат с съвременни машини, с които могат да доставят в ЦИК всевъзможни типове, стига ЦИК да има положителното предпочитание това да се случи, а не да прави всичко допустимо да саботира изборния развой ", прибавя той.

По мнението на Мирчев, е необяснимо, че " ЦИК сменя доставчика на ролките и вместо да ги поръча на цена към 4 лева за брой (конкуренцията в този бизнес е огромна и цените на другите производители са през няколко стотинки), ги поръчва за близо 14 лева за брой. Разликата в цената е 3.5 пъти и можем единствено да допускаме къде е попаднала тя ".

" Тук към този момент не приказваме просто за саботиране на изборния развой, само че и за поръчка на термохартия на повишени цени. А престижът на ЦИК и болшинството в него към този момент е на дъното, с нулево публично доверие. Въпреки всичко - на следващия ден гласувайте, гласувайте с машина. А в случай че в ЦИК са решили да саботират работата на машините с несъответствуваща термохартия, ще си понесат отговорността ", споделя Мирчев.

В петък, във връзка информациите, че хартията, с която би трябвало да се гласоподава на машините в неделя – 5 ноември, е ексцентрична и може да повреди устройствата, председателката на ЦИК Камелия Нейкова изясни, че въпросът е от началото на годината. Законодателят е упълномощил на печатницата на Българска народна банка доставката на тази хартия. От своя страна Българска народна банка употребява печатница – подизпълнител. Оказва се, че в България няма машина, която да създаде ролките хартия с размера, пожелан от компанията, производител на машините – „ Смартматик “.

От Българска народна банка са дали отговор в писмо до ЦИК, че е направена поръчка за пазаруването на такава машина, тъй като тя не може да бъде открита на склад, само че тя нямало как да бъде доставена за локалните избори на 29 октомври. Това постанова да се употребява ролка с различен размер, изясни Камелия Нейкова и подсигурява, че това не е опасност за работата на машините.

В позиция до медиите в събота, отдадена на думите на Нейкова, от „ Сиела Норма “ показват, че до октомври 2022 година точно " Сиела "  е доставяла хартията за машините, която до тогава е отговаряла на спецификациите им. От там показват още, че доставната цена е била и в пъти по-ниска от тази, на която сега от ЦИК се снабдяват с ролките за машините. Компанията упорства, че е предизвестила изборната комисия за евентуалните проблеми, само че от там не са подхванали дейности, макар проблемите.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР