Цигарен дим, шум, обувки по стълбището и още: в Германия

...
Цигарен дим, шум, обувки по стълбището и още: в Германия
Коментари Харесай

Шум, миризми, обувки: за какво се карат съседите в Германия

Цигарен пушек, звук, обувки по стълбището и още: в Германия съседите може да се оплачат от вас заради разнообразни аргументи. Дори и поради миризми от гозба или небрежност при разделното събиране на боклука, написа Александър Андреев в публикация за " ".

Много българи, които живеят в Германия, трайно мърморят против дребнавостта на немските си съседи, които все от нещо ще се оплачат. Но по този начин е, когато живееш в съседство с други хора - постоянно пораждат някакви възпаления. Просто в другите географски ширини и според от културните си обичаи хората вероятно имат друг предел на приемливост.

Защото в случай че за едни избрана активност или положение са естествени или част от персоналното му пространство, за други те могат да се окажат извънредно дразнещи. Например: пушенето на цигари в личното жилище или свиренето на пиано. И двете могат да подразнят съседите, нали по този начин?

А в Германия, става известно, съседски напрежения могат да зародят още заради обувки, оставени на стълбището пред личната врата, заради миризми от гозба, които се носят из цялата постройка и даже поради небрежност при разделното събиране на боклука.

За опрощение на всички немски съседи би трябвало да се каже, че през последните години те са станали по-толерантни. Показва го допитване на реномирания социологически институт Forsa по поръчка на застрахователната компания Gothaer, за което осведоми немският " Вестник на наемателите ".
Ако през 2017 година съвсем 50% от интервюираните признават, че в границите на годината най-малко един път са се обръщали към своите съседи, с цел да се оплачат от държанието им, то през 2020 година броят на мърморковците е понижен до към 33%. Е, въпреки всичко 9% от германците са имали толкоз тежки разногласия със свои съседи, че се е стигало чак до съд. Според допитването, най-често по комшийски аргументи се оплакват хора на възраст сред 30 и 46 години.

На добросъседството най-сериозно вреди не друго, а шумът. Дали ще пищят деца, дали някой ще работи с бормашина или пък младежи ще са вдигнали ваучър: 53% от германците признават, че шумните съседи могат доста да ги ядосат. Ето и още фактори, които в Германия водят до междусъседски разногласия:

Една трета от интервюираните се нервират от погрешно паркиран съседски автомобил, също толкоз хора не понасят да им влиза цигарен пушек в жилището.

 " В Германия спечелвам добре. Но не ми харесва. "

Около 15% от междусъседските разногласия пораждат поради домашни животни или поради неспазване на съответния устав за вътрешния ред.

На идващите позиции в черния междусъседски лист влизат неприязненост от страна на комшиите, задръстени стълбища или общи елементи, визити късно, прекомерно изобилна украса на балкони или площадки, която нервира съседите.
По отношение на най-чувствителния дразнител - шума - в действителност се оказва, че българите са измежду най-толерантните европейци.

Проучване на Евростат демонстрира, че околният звук минимум тревожи македонците, естонците, ирландците, хърватите и българите. Сред тези народи единствено към 8% от хората се оплакват от прекомерно мощен звук в близост, който идва, несъмнено, освен от съседите, само че и от уличното придвижване, от строителството или от индустриалната активност наоколо.

В това отношение германците са " европейски първенци ": съгласно Евростат през 2019 година повече от 25% от тях са страдали от прекомерно мощен звук в близост - при приблизително за Европа 17.3%, акцентира немският " Вестник на наметалите ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР