Циганско лято и сутрешни мъгли - ще се редуват топли

...
Циганско лято и сутрешни мъгли - ще се редуват топли
Коментари Харесай

Времето през ноември: Циганско лято и мъгли, топли и хладни дни, няма изгледи за сериозни валежи

Циганско лято и утринни мъгли - ще се редуват топли и хладни дни, няма изгледи за съществени превалявания. Това оповестява Meteobalkans.com.

 

През идващия ноември междинната месечна температура в множеството региони ще бъде с 2-5 градуса над нормата (от 10°С до 17°С), а на местата, където се чакат повече мъгли и облаци, изключително в котловините и част от Дунавската низина, ще бъде към нормата.

 

Във валежно отношение упованията са под естествените. Количествата превалявания от дъждове ще са по-малко от нормалното за месеца, като в западните елементи те ще са сред 50 до 80 л./кв.м., а над източната половина - до 30-50 л./кв.м

 

Времето през първото десетдневие на ноември

 

Първите дни на ноември ще е динамично със прекосяването на серия от атмосферни разстройства. Метеорологичните модели към този момент предвиждат захлаждане и висока възможност за прекосяване на циклон през нашата страна. 

 

Валежи и захлаждане чакаме сред първи и втори ноември, като през България ще премине атмосферно разстройване. Температурите ще бъдат относително ниски - сред 12-17°С, а за планините – сред 5° и 10°С. Очакваме превалявания от дъжд, като по-значителни ще са явленията над Западна и Централна България.

 

Възможни са и гръмотевични стихии над крайните югоизточни региони от нашата страна. Вятърът ще се ориентира от северозапад, само че като цяло захлаждането ще е кратковременно. 

 

След есените превалявания идва ред на стопляне и относително високи температури. Повишение на градусите чакаме сред 3-4 ноември. Тогава Балканският полуостров последователно ще попада под въздействието на стоплям бранш на нов средиземноморски циклон. Температурите ще бъдат относително приятни - сред 15-20°С, а за планините – сред 10° и 12°С. Значителни превалявания се чакат над Западните Балкани и Централна Гърция. 

 

Времето през втората десетдневка на месеца

 

Към 12-15 ноември съгласно настоящите прогнози, има огромна възможност над Източна Европа да чакаме прекосяването на полярен циклон към Украйна и Румъния. По неговата северна външна страна към Балканите ще се придвижва по-хладен въздух.

 

От североизток температурите ще се намалят и ще са към и под климатична нормата за месеца. Времето няма да е уместно за туризъм. Остава висока вероятността за прекосяването на серия от атмосферни разстройства. 

 

Към средата на втората десетдневка (13-15 ноември) още веднъж чакаме прекосяването на леден фронт, поради който температурите ще се намалят сензитивно. На този стадий прогнозите сочат възможност за доста ниски минимални градуси. Минималните температури в интервала ще са в необятни граници в Западна и Северозападна България и в планинките региони - сред минус 5- 6°С и до плюс 4-5 °С, по-високи по Черноморието и Горнотракийската равнина – сред плюс 6-8°С.

 

Повишение на температурите чакаме към края на второто десетдневие от месеца, като съгласно прогнозите ще последва стабилизиране на времето до края на ноември. Температурите ще се покачват гладко, само че не се чака да нахвърлят 12-14 °С. 

 

Времето през третото десетдневие на ноември

 

Очакваме построяването на високо налягане над Северна Европа и завръщането на мъглите. Възможни са даже целодневни мъгли към речните басейни и по-значителни в Дунавската  равнина. Температурите ще се задържат по-ниски над тези региони. При тези условя, времето в планините ще е по-гостоприемно. 

 

Към края на месеца утрините ще бъдат хладни, а в котловините - и с понижена видимост. Очакваните най-ниски температури по високите западни полета и тук-там в Добруджа ще бъдат до 3-5 градуса, а дневните температури ще доближават 9-14°С.

 

На този стадий не можем да дадем точна прогноза на предстоящото систематизиране на преваляванията, по тази причина следете прогнозите ни за настояща информация.

 

Любопитно - Народна метеорология

 

Народната метеорология включва прогнози за времето, които са учредени на обичайните знания и наблюдения върху придвижването на небесните тела, атмосферните феномени, държанието на животните, положението на дърветата и растенията.

 

За ноември националната метеорология гласи: Слаба зима през ноември води до безплодие. Ако на свети Архангел (8 ноември) е ясно и падне слана, зелето ще е положително и до първи декември няма да вали сняг.

 

Каквото е времето на Въведение Богородично (21.11), такова ще е и през цялата зима. Когато е облачно против Въведение Богородично, зимата бива мека, когато е ясно - доста студена.

 

Месечните прогнози дават единствено обща визия за времето заради невъзможността за по-детайлна прогноза в съответен район за толкоз дълъг интервал от време. Месечната прогноза е направена въз основата на Европейския модел за средносрочни прогнози и GFS.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР