Циганите изгониха благоевградчани от любимото езеро в парк Бачиново и

...
Циганите изгониха благоевградчани от любимото езеро в парк Бачиново и
Коментари Харесай

Благоевградчани пропищяха от цигански зулуми

Циганите изгониха благоевградчани от обичаното езеро в парк Бачиново и това лято денем там се разхождат единствено по 10-20 души, до момента в който до предходната година идваха със стотици, направи тъжната равносметка локалният надзирател Пламен Величков, който е чиновник на общинска компания „ Биострой “, написа Struma.bg.

В топлите дни ромите идват тук с каруци, разпъват катуна на западния бряг на езерото, ядат любеница, след това мъжете сядат да пият бира и хвърлят празните бутилки във водата, дамите перат в езерото и простират по въжета, опънати сред клоните на дърветата, а дребните скачат вътре и гонят патиците, макар че по брега на няколко места има табелки, изрично забраняващи плуването.

Последните цигански зулуми станали през уикенда, когато в близкото заведение имало женитба. Докато татковците вдигали наздравици, безнадзорните ромчета счупили 4-те водни колела с формата на лебед, които благоевградчани употребиха за разходка против 2 лева за 15 минути; откъснали главата на единия лебед, другите пробили.

След като се справили с атракционите, ромчетата начупили парапета към терасата на дребната дървена къщурка, употребена от защитата за склад, пробвали да изкъртят вратата, поломили оградата на площадката с пързалките и за „ десерт” си оставили 4-те детски колички, на които разрушили касичките и отмъкнали монетите. Вероятно друга група през това време претарашила езерото, където на дребния дървен понтон гъските били снесли яйца. Яйцата са открити на другата заран до едно счупени, а четири от новоизлюпените пилета – убити.

Веднага след погрома шефът на „ Биострой “ разпореди да бъдат изтеглени водните колела и сега те са в базата на компанията в с. Мощанец. „ Ще се опитаме да ги изправим, само че ще ги върнем назад в езерото чак през септември, тъй като през лятото те рядко се употребяват – на хората им е доста топло, а и през есента ромите понижават сензитивно и по можем да ги опазим”, разяснява Бачев.

„ Няма оправия с ромите. Предишната събота, когато тук разпънаха катуна, несъмнено 20 пъти съм звънял на телефон 112. Те пратиха патрулка, като пристигнаха служителите на реда, нашите се укротиха за малко, след това, като им видяха гърбовете, почнаха отново да скачат в езерото и да ръсят отпадъци, описа през вчерашния ден пазачът Пламен.

Опитал се да потърси помощ и от общинския служител на реда, само че получил отговор, че работното време на последния е до 17.00 часа.
„ То и на мен няколко пъти са ми скачали да ме бият, аз викна другари, опънем им се, но не мога по цяла нощ да увисвам тук да вардя, тъй като сватбите им свършват към 2-3 часа сутринта”, изяснява охранителят.

Вчера към 15 часа следобяд на езерото в Бачиново имаше единствено десетина души, половината от които деца, които се радваха на лебедите и патиците във водата. Пламен драговолно задоволяваше любознанието на хлапетата по отношение на режима на хранене на птиците и чепатия темперамент на Пешо – черния лебед, получил доста скоро след идването си от Италия славата на бандит поради няколкото опита да избяга от езерото.

Сега, когато към този момент няма водни колела, Пешо е абсолютният цар на региона и е още по-голяма атракция за дребните поради привързаността му към Пламен: мерне ли се охранителят покрай брега, Пешо непосредствено се залепя за маратонката му и не го оставя крачка да направи без него. Птицата му е неизменим сателит даже когато Величков тръгне на уборка в региона, тъй като все има отпадъци за почистване – фасове, разсипани пуканки, пластмасови шишета.

По предписание най-вече отпадъци се намират към табелките, предупреждаващи да се пази непорочност, а най-вече към детската площадка, на която под табела с въпрос „ Защо замърсяваш? “ са дадени 4 хипотетични отговора: „ Аз съм идиот”, „ Не ми пука за природата”, „ Майка ми към момента почиства след мен” и „ Всички изброени “.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР