Цифровата трансформация не е бъдещето, тя е тук и сега,

...
Цифровата трансформация не е бъдещето, тя е тук и сега,
Коментари Харесай

Мария Габриел: Цифровата трансформация не е бъдещето, тя е тук и сега и променя всичко около нас

Цифровата промяна не е бъдещето, тя е тук и в този момент, и трансформира всичко към нас. Това съобщи еврокомисар Мария Габриел на среща във Враца.

Еврокомисарят по цифрова стопанска система и цифрова общество взе участие в регионален конгрес под надпис "Цифровизация - опция за напредък на област Враца ". Срещата се провежда от регионалната администрация и община Враца и се организира под патронажа на кмета на общината Калин Каменов. В работата на форума вземат участие още евродепутатът Владимир Уручев, министърът на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова, народните представители Красен Кръстев и Станислав Попов, възпитаници, студенти и представители на локалния бизнес и неправителствени организации.

България има обичаи и капацитет в региона на цифровите технологии, сподели при разкриване на форума еврокомисар Мария Габриел и добави, че това е опция за включване в цифровата промяна на Европа, която е в ход и трансформира европейската общественост. Тя дефинира три целта, в които би трябвало да се съсредоточат напъните в тази област на Европейския съюз. Първият от тях е свързаността. Сега 76 от семействата в градските региони имат доста добра цифрова съгласуваност, която пада до 40 на 100 в селските региони, а за България в тези региони доближава до 27 %, сподели Мария Габриел. Тя уточни, че по Механизма за съгласуваност на Европа финансирането ще е от 1 на 3 милиарда евро, като напълно ще бъде концентрирано върху инфраструктурата и цифровата съгласуваност. Вторият приоритет е програмата за основаване на цифров иновационен хъб във всяка област в Европа. Сега в тактиката за цифровизация на промишлеността за интервала 2016-2020 има 500 милиона евро. През идващия интервал са утвърдени 1,5 милиард евро за основаването и работата на такива хъбове, сподели още тя.

Мария Габриел уточни, че не на последно място за тази стратегия е образованието и придобиването на цифрови умения, тъй като през 2020 година 90 на 100 от специалностите ще изискват такива умения. В тази посока ще се развиват такива начинания като Европейска седмица на програмирането, в която през 2018 година са се присъединили повече от 2,7 милиона участници от Общността. Допълнително ще се работи по стратегия "Цифрови опция " за платени стажове за студенти, сподели Мария Габриел, представена от Българска телеграфна агенция.

Досега са подписани контракти за 2000 стажа от началото на програмата, а задачата е 6 000 стажа във всички професионални и научни посоки.

Третият приоритет е програмата "Дигитална Европа ", която ще работи в пет посоки - изкуствен интелект, киберсигурност, цифрови умения, цифрови хъбове, суперкомпютри. За нея са планувани 9 милиарда евро за идващия програмен интервал.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР