Цифровата рубла е уникален цифров код, който ще се съхранява

...
Цифровата рубла е уникален цифров код, който ще се съхранява
Коментари Харесай

Владимир Путин подписа закона за цифровата рубла

Цифровата рубла е неповторим дигитален код, който ще се съхранява в електронни портфейли, а те – на специфична платформа.

Президентът на Русия Владимир Путин подписа закона за въвеждане на цифрова рубла, който влиза в действие на 1-ви август 2023 година Той планува и основаването на специфична електронна платформа, посредством която ще се правят всички транзакции с новия паричен формат. Това заяви осведомителната организация ТАСС, а самият документ към този момент е оповестен в формалния портал за правна информация на Руската федерация.

Цифровата рубла става третата форма на съветската валута наред с паричните и безналичните разплащания. Подобно на криптовалутите новата рубла е неповторим дигитален код, той ще се съхранява в електронни портфейли, които от своя страна ще се пазят на специфична платформа. Неин оператор ще стане Банката на Русия.

Тестването на цифровата рубла се организира през 2021-2022 година, а всеобщото ѝ въвеждане се чака през 2025-2027 година Предполага се, че с нея ще може да се заплаща както онлайн, по този начин и офлайн. При съществуване на интернет процесът е сходен на метода, по който се правят заплащанията с QR код. За да правят заплащания без интернет, потребителите ще би трябвало авансово да отворят втори портфейл непосредствено на мобилното си устройство и да запишат в него нужния брой цифрови рубли.

За да се правят транзакции в цифрови рубли, е нужна регистрация в държавната Единна система за идентификация и автентификация (ЕСИА) и приемане на общоприет електронен автограф. За физическите лица преводите и заплащанията в цифрови рубли ще бъдат безвъзмездни, а бизнес цените за приемане на заплащания в цифрови рубли ще бъдат 0,3% от сумата на заплащането. Също по този начин ще бъде допустимо да се завещават цифрови рубли.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР