Цифрите категорично показват, че нещата стават по-добре, отколкото бяха. Общо

...
Цифрите категорично показват, че нещата стават по-добре, отколкото бяха. Общо
Коментари Харесай

Проф. Габровски: Трябва да се ваксинираме, ако не искаме изолация

Цифрите изрично демонстрират, че нещата стават по-добре, в сравнение с бяха. Общо взето в края на октомври – ноември картината беше извънредно притеснителна. Мисля, че този път разсъдъкът още веднъж надви, още веднъж се взеха в точния момент ограничения, още веднъж в точния момент се реорганизирахме. Този под напрежение миг е зад тила ни. Броят на излекуваните е доста по-голям от броя на заболелите. Това сподели в предаването " Опорни хора " проф. Николай Габровски, зам.-директор на " Пирогов " и зам.-председател на БЛС.

Проф. Габровски акцентира, че към днешна дата е много по-притеснен. " Причината е, че сътрудниците от Западна Европа оповестяват, че при тях нещата са доста съществени. Аз съм обезпокоен по две аргументи. Първо, тъй като в Западна Европа ограниченията бяха доста по-тежки и съществени, в сравнение с бяха тука. При нас даже и в най-строгите моменти режимът е бил релативно демократичен. Фактът, че макар тези строги ограничения там се следи нова вълна, следят се още веднъж претъпкани лечебни заведения, реанимационни отделения, за мен е безпределно притеснителен миг.

Другата причина за безпокойствие е, че при нас нещата идват малко по-късно. Всъщност, това, което се случва там в този момент, значи, че ние сме застрашени при нас да пристигна малко по-късно.

Според мен би трябвало да бъдем доста деликатни. Един по-консервативен сюжет е по-добрият вид ", съобщи проф. Габровски.

По мотив разногласията към имунизирането, зам.-директорът на " Пирогов " акцентира, че " световният въпрос е, би трябвало ли да се имунизираме. За мен няма два отговора. Ако желаеме да се оправим с тази зараза, единственият метод да го създадем е посредством имунизация. Установи се, че тя не дава дълготраен имунитет. Т.е. груповият имунитет няма да сработи.

Този вирус няма да си отиде от единствено себе си. За мен отговорът е безапелационен – би трябвало да има имунизация, в случай че не желаеме да живеем с тези ограничения на изолираност ", безапелационен е проф. Габровски.

Плановите интервенции се възвръщат. " Аз бях срещу да се стопира тази активност. Имаше спор, дали да се отворят лечебните заведения или заведенията за хранене. Нямаше по какъв начин да се съгласим заведенията за хранене да са отворени за сметка на лечебните заведения. Преди два – три месеца, при 40-50 % заболели от Ковид – те бяха опасност за останалите в болничното заведение. Ние бяхме внимателни, тъй като в случай че се задръстят лечебните заведения, нямаше по какъв начин да лекуваме незабавно болните и да избираме, кой да се интубира. Освен това, медицинският личен състав беше доста претрупан да лекува болните от ковид, което щеше да им пречи да лекуват други болести. Това се случва в цяла Европа ".

" Всеки пациент ще има право на гратис тестуване при постъпване в болничното заведение. Много хора се тестват сами няколко дни преди да постъпят в болница ", сподели проф. Габровски.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР