Церемонията включваше видеовръзка с кораба, положил почти 1000 км тръби

...
Церемонията включваше видеовръзка с кораба, положил почти 1000 км тръби
Коментари Харесай

Путин обяви края на първата част от подводното строителство на "Турски поток"

Церемонията включваше видеовръзка с кораба, положил съвсем 1000 км тръби през Черно море за по-малко от две години

Още по тематиката
Путин и Ердоган означават в Истанбул завършването на морския сектор на " Турски поток "
от Дневник,19 ное 2018
Предпроектното изследване на хъб " Балкан " планува доставка на газ и от Турция
от Дневник,2 ное 2018 Президентите Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган отбелязоха през днешния ден с гала в Турция края на строителството на подводната част от първата тръба на газопровода " Турски поток ". С нея би трябвало от края на 2019 година да запоне доставяне на турския пазар с до 15.75 милиарда куб.м годишно. Изграждането на приемащите уреди на сушата и връзката с подводния сектор продължава.

В същото време остават голям брой неясноти към ориста на втората тръба (първоначалният план предвиждаше 4 тръби), полагана сега в Черно море. Един от обсъжданите разновидности е тя да бъде продължена през България, Сърбия и Унгария до централноевропейския хъб в " Баумгартен " в Австрия. По концепция тя би трябвало да задоволява потребности на страни в Югоизточна Европа и да доближи до по-големи пазари като Италия.

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. Гаранци и наказания

Но Москва на високо равнище продължава да приказва, че първо би трябвало да има безапелационни гаранции за продължаването ѝ от Европейски Съюз и неговите страни членки в региона. Не е несъмнено дали участниците в " Турски поток " няма да попаднат под американски наказания, предизвести представителят на Кремъл.

Това стана малко откакто в края на предходната седмица Съединени американски щати и Украйна одобриха на равнище външни министри взаимна декларация, в която взаимната Комисия за стратегическо партньорство категорично декларира, че " двете страни акцентират какъв брой е значимо да координират напъните си за прекъсване на препоръчани съветски тръбопроводи като " Северен поток 2 " и " Турски поток ", накърняващи украинските икономическа и стратегичска непоклатимост ". В текста се повтаря несъгласието на Вашингтон и Киев с " енергийни планове, застрашаващи европейската енергийна сигурност и многообразие на източници ".

На церемонията в Истанбул, включваща видеовръзка с кораба, полагащ тръбите край турския черноморски бряг, Путин благодари на Ердоган " за мъжеството и политическата воля " да осъществя плана ", тъй като без такива качества " сходни планове не се осъществят в изискванията на растяща конкуренция ". Ердоган отвърна, че " Турски поток " е исторически план.

Газопроводът бе разгласен персонално от съветския президент през декември 2014 година, откакто Русия се отхвърли от " Южен поток ", плануван да премине през България. И до през днешния ден Дмитрий Песков, представителят на Путин, повтаря " тогава нашите български сътрудници не съумяха да отстоят своите позиции и се прекършиха под натиска на евроструктурите ". В реалност планът не отговаряше на разпоредбите на Европейски Съюз, с цел да премине през негова територия.

Няма да има втора тръба още няколко години

Днес съветски издания, които не могат да се дефинират като сериозни към властта, цитират анализатори, съгласно които и " европейската " тръба на " Турски поток " няма да се появи в идващите няколко години. В най-хубавия случай толкоз ще отнеме уточняването на всички договорености, взимането на решения и строителството, споделя пред " Газета.ру " Александър Собко, анализатор от Центъра по енергетика към Московската школа за ръководство в Сколково.

" Турски поток " няма в Европа подобен мощен лобист като Германия, защитаваща " Северен поток 2 ", заради което е допустимо да има и правно, и техническо закъснение, добавя Дмитрий Маринченко, шеф по естествените запаси и суровините към рейтинговата организация Fitch.

Ръководителят на " Газпром " Алексей Милер е заявявал, че не е изключено към началото на 2020 година газопроводът да доближи границата на Сърбия с България, само че в събота ТАСС цитира външния министър Сергей Лавров да споделя, че това е подозрително. Пред сръбския вестник Telegraf той съобщи, че " Турски поток " може да премине през България до Австрия, само че реализация ще има " единствено след приемане на твърди позитивни гаранции от съответните структури на евросъюза ", тъй като съветската страна си е научила " печалните уроци от " Южен поток и не желае те да се повтарят ". Владимир Путин идва в Белград на държавно посещаване през януари 2019 година

Пет разклонения? Песков твърди, че " абсолютно ще бъде основан хъб и газът ще продължи " от Турция към Европа, както и че " доста страни сега претендират да получат на своя територия отклонение ". Поради това имало " най-широки вероятности със основаването на 5 разклонения " на газопровода.

В края на май " Газпром " и държавното управление на Турция подписаха протокол за бъдеща 180-километрова права по турска територия към границите на Европейски Съюз, само че по този начин и не е несъмнено дали това ще бъде връзка с България или с Гърция. Засега не се планува строителство на обособена тръба през която и да е от двете страни, а връзка с национална директна система. За потреблението на подобен интерконектор се разчита и от планове като Южния газов кулоар за транспорт на азербайджански газ от Каспийско море или на рандеман от газови полета в Източното Средиземноморие.

Продължаването на " Турски поток " е подвластно и от договореност за бъдещето на преноса през Украйна, откакто договорите с Русия изтекат след една година. Съединени американски щати и Европейски Съюз се пробват да запазят най-малко част от украинския транспорт, с цел да не се лиши украинският бюджет от милиарди евро доходи. Освен това Вашингтон има интерес да продава американски полутечен природен газ на Европа, в това число на страните в югоизточната част на континента.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР