Церемонията по връчването на наградите “Златен глобус вече приключи, наградите

...
Церемонията по връчването на наградите “Златен глобус вече приключи, наградите
Коментари Харесай

9 необичайни факти за „Оскар 2019“

Церемонията по връчването на премиите “Златен глобус ” към този момент завърши, премиите “Бафта ” също се раздадоха, в този момент следва най-важната нощ в годината: Оскарите.

91-та гала по награждаването ще се организира в Лос Анджелис, в „ Долби тиатър “ в неделя, 24 февруари (нощта против 25 февруари в България). Номинираните бяха оповестени на 22 януари.

По брой на номинациите (10 за всеки) водачи са “Рома ” на мексиканския режисьор Алфонсо Куарон и “Фаворитката ” на гръцкия режисьор Йоргос Лантимос.

И до момента в който създателят на “Рома ” търси настрана помещение за предпазване на статуетките, кореспондентът на Би Би Си, Стивън Макинтош, е подготвил преглед на необикновени обстоятелства, свързани с церемонията тази година.

1. Лейди Гага е взела своя псевдоним от обич към групата „ Куин “ и песента й „ Radio Gaga “.

След повече от 10-годишен път към славата, певицата всъщност влиза в битка с обичаната си група. Нейният филм “Роди се звезда ” ще се състезава с биографията на групата, ”Бохемска рапсодия ”, в номинацията “Най-добър филм ”.

2. Махершала Али е основен кандидат за “Оскар ” за най-хубав артист в поддържаща роля във кино лентата “Зелена книга ”. Преди две години той завоюва тази премия за ролята си във кино лентата “Лунна светлина ”.

Ако завоюва тази година, той ще бъде най-бързо спечелилият „ Оскар “ артист след Том Ханкс, който получава „ Оскар “ за „ Форест Гъмп “ и „ Филаделфия “ надлежно през 1993 и 1994 година

3. Негов противник във въпросната номинация е Ричард Грант, прочут с кино лентата “Уитнейл и аз ”, сниман през 1987 година

Още по-известна роля на артиста е във кино лентата от 1997 година „ Космически свят “ с присъединяване на девойки от „ Спайс гърлс “ в основните функции.

4. Глен Клоуз има максимален брой номинации за „ Оскар “. Номинации, само че не и статуетки.

Може би след няколко дни това ще се промени. Актрисата е номинирана за най-хубава женска роля (филмът “Съпругата ”).

В кариерата си актрисата има 6 номинации за „ Оска “. И до момента нито една извоювана статуетка. Съвсем допустимо е това скоро да се промени.

5. В номинациите “Най-добър артист ” и “Най-добър поддържащ артист ” четирима от петте номинирани влизат в облика на действително съществуващи хора.

Става дума за Фреди Меркюри, Винсент Ван Гог, Дик Чейни и Джордж Буш.

6. Звездата на кино лентата “Рома ”, Ялица Апарисио, в никакъв случай не се е снимала във филми.

За да снима кино лентата, тя е трябвало да научи мищекски език. Мищеките са античен мезоамерикански народ, населявал мексиканския щат Оахака и щатите на север от него.

7. Всичките четири актьорски Оскара, могат да бъдат присъдени тази година за функции на хомосексуалисти, лесбийки или бисексуални.

На БАФТА се случи това. Оливия Колман и Рейчъл Уайз изиграха любовници във „ Фаворитката “, а персонажът на Махершала Али в „ Зелена книга “ се допуска, че е педераст. Рами Малек пък претворява известния бисексуален реализатор Фреди Меркюри.

Интересен факт е, че предходната година, същите актьори, номинирани за “Оскар ”, получиха и БАФТА.

Сам Рокуел, Франсис Макдорманд, Алисън Джени и Гари Олдман получиха награди и на двете церемонии.

8. “Феноменалните 2 ” – кандидат за премията в номинацията “Най-добър анимационен филм ”.

Вярно е, че продълженията имат дребен късмет да завоюват. Последният подобен филм беше „ Играта на играчките 3 “ през 2010 година.

От друга страна, първият “Феноменалните ” се появи през 2004 година. Може би 15 години по-късно мнозина са не запомнили за този филм и това ще усили възможностите на втория?

9. Куриозно съвпадане – артистът Крисчън Бейл има рожден ден на една и съща дата като героя му Дик Чейни във кино лентата „ Вице “. Тя е 30 януари. В интерес на истината, би трябвало да отбележим, че Бейл не поддържа политическия курс на някогашния вицепрезидент на Съединени американски щати при Джордж Буш- младши. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР