Цензурирани пасажи от тайната любовна кореспонденция, разменяна в продължение на

...
Цензурирани пасажи от тайната любовна кореспонденция, разменяна в продължение на
Коментари Харесай

Тайните любовни писма между Мария-Антоанета и граф Ферзен

Цензурирани пасажи от тайната любовна преписка , разменяна в продължение на повече от година сред обречената френска кралица Мария-Антоанета и любовника й граф Ферзен , са дешифрирани благодарение на новите технологии, съобщи Франс прес, базирайки се на Френските национални архиви.

По-голямата част от въпросната преписка - 25 писма на Мария-Антоанета и 29 на граф Ферзен , се съхранява в архивите от 1982 година и към този момент е дешифрирана. Остават обаче пасажи, ловко цензурирани по този начин, че да не могат да бъдат прочетени. Благодарение на новите технологии, огромна част от тях също към този момент не са загадка.

Разкритите пасажи са удостоверение за буйната връзка сред Мария-Антоанета и граф Ферзен , които кореспондират между тях две години след Френската гражданска война през 1789 година По това време кралицата и крал Луи XVI живеят под наблюдаване в двореца Тюйлери и одеве са се провалили в опит да избягат от домашния си арест.

" За първи път можем да прочетем писанията на граф Ферзен, употребяващ недвусмислени фрази за възприятията си към кралицата , които са били прикрити усърдно ", споделят ръководителите на плана за дешифриране на цензурираните пасажи.

" Мария-Антоанета и Ферзен се показват с терминологията на любовта , макар че по-голямата част от наличието на кореспонденцията им е от политическо естество ", допълват от архива.

Използваното мастило е оценено с помощта н а технология за сканиране, известна като рентгенова флуоресцентна система.

Сходствата сред мастилото, употребявано от рубрика, и това, с което са редактирани пасажите, навежда на мисълта, че Ферзен самичък е цензурирал писмата си.

Измежду 15 редактирани писма, написани от Мария-Антоанета и граф Ферзен, експертите са съумели да " извадят нескрито " наличието единствено на осем . Останалите са написани и редактирани с еднообразно мастило, което прави задачата за откриване на наличието им невъзможна.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР