Центровете за спешна медицинска помощ в страната работят с наполовина

...
Центровете за спешна медицинска помощ в страната работят с наполовина
Коментари Харесай

Поне 200 лекари не достигат в спешните центрове в страната

Центровете за незабавна здравна помощ в страната работят с на половина по-малко лекари от нужното. Близо 200 са незаетите щатни бройки в тях.
За град като столицата би трябвало да имаме 80 екипи, само че образуваме сред 12 и 14, сподели представителят на ЦСМП за София – град и област Катя Сунгарска пред "Монитор ". 108 са свободните места за лекари там, 7 за фелдшери, 11 за медицински сестри, 21 за водачи.
В Кюстендил, който е регион с доста отдалечени и мъчно налични селца с по няколко жители, Центърът за незабавна здравна помощ е оповестил в бюрото по труда 14 свободни места за лекари. в него, дружно с медицинските сестри, фелдшерите и водачите, работят 211 индивида, споделиха от там. С нарастването от предходната година запатите са релативно положителни - 1200 – 1340 лв., само че поради напрегнатата работа и многото отговорности хората постъпват тук единствено в краен случай, разясниха от центъра.
В Търговище все още има нужда от петима лекари, заяви шефът на ЦСМП в града доктор Янка Андреева. Общият брой на работещите медици и обслужващ личен състав е 121 индивида. Независимо, че заплатите се индексират и напоследък хората получават положителни пари, няма доста искащи да работят при нас, защото графиците са натоварени, работата е виновна, разяснява още доктор Андреева.
32 са лекарите в центъра в Добрич, общо работещите там са 184 индивида. Те обслужват и дават отговор и за филиалите в Балчик, Каварна, Тервен, Шабла и Генерал Тошево.
Свободните места за доктори са 10, сподели шефът на ЦСМП в Добрич доктор Огнян Господинов. По думите му натовареността на специалността е причина за незаетите щатове.
Тази причина за недостига показа и доктор Мая Рашева, директтор на ЦСМП във Варна. Там все още също имат 10 незаети места. Миналата година по това време те са били 14.
След като индексираха заплатите и облекчиха процедурата за специализации на младите лекари се усилиха и претендентите за работа в центъра. Само през 2018-а назначихме 20 преди малко дипломирали се сътрудници от Медицинския университет във Варна. Проблемът е, че поради неподходящите условия на труд те се задържат приблизително по една година и напущат при първа опция, описа доктор Мая Рашева. Според нея текучеството е по-голям проблем, в сравнение с незаетите щатни бройки.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР