Центровете по трансфузионна хематология в страната алармират за значителен спад

...
Центровете по трансфузионна хематология в страната алармират за значителен спад
Коментари Харесай

Намаляват кръводарителите у нас от началото на извънредните мерки

Центровете по трансфузионна хематология в страната сигнализират за забележителен спад на искащите да дарят кръв. Едновременно с това потребностите на лечебните заведения не понижават.

Заради фрапантно намалял брой кръводарители, опциите за попълване на депата от кръв и кръвни съставки са лимитирани, сигнализираха от здравното министерство.

За София от 1 до 15 март тази година кръв са дарили 1138 души. В същия интервал през 2019 година донорите са били над 1700.

Проблемът е освен в София, а в цялата страна.

От здравното министерство са безапелационни, че осъществените в международен мащаб научни изследвания не оповестяват за предаването на коронавируси посредством трансфузия или трансплантация.

На Катя Бобева й се постанова да подари кръв за своя близка с рядка кръвна група. Сблъсква се с два сериозна въпроса, зародили заради изключителното състояние.

„ Пациент във Варна с рядка кръвна група не може да получи кръв от София - за какво куриерските компании работят. Има една кръвна група извънредно рядка 0 мунис, спаднало е кръводаряването сега “, съобщи Катя Бобева.

Санитарните коли с кръвни артикули се движат обикновено сред центровете в страната, споделя шефът на Националния център по трансфузионна хематология. Възможно е обаче закъснение - поради ограниченията за сигурност.

„ Скоро ние подадохме и в Плевен избрани количества еритроцитен концентрат “.

Проблемът обаче е не превозването, а с неналичието на донори от началото на епидемията.
Шест са към този момент жертвите на ковид у нас Последният умрял е пациент в болничното заведение в Кюстендил
„ Съпоставено с 1-13 март тази година и предишни години, бяха към 500-600 индивида надолу по-малко дарили “, посочи шефът на Националния център по трансфузионна хематология.

И до момента в който донорите понижават, потребностите от кръв остават съвсем непроменени. Ежедневно от преливане се нуждаят пациенти с онкологични и хематологични болести, както и след контузии и тежки интервенции.

Спадът е в резултат на епидемията, безапелационни са специалистите. И твърдят, че са взети нужните ограничения за сигурност.

„ При постъпване на претендент, му се мери температура. Обтриват му се ръцете с дезинфектант, обува си калцуни “.

Следи се и за спазването на отдалеченост. Преди да бъде прелята, както всекидневно, кръвта се изследва и за инфекции.
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани България 331 38 6 11 Света 645264 48952 29957 139550 Заразени* Нови Починали България 331 38 6 Света 645264 48952 29957
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР