Централното събитие в Брюксел за Европейската седмица на програмирането, организирано

...
Централното събитие в Брюксел за Европейската седмица на програмирането, организирано
Коментари Харесай

Млади програмисти представиха България на Европейската седмица на програмирането в Брюксел

Централното събитие в Брюксел за Европейската седмица на програмирането, проведено в партньорство с Европейската комисия, събра на едно място политици, специалисти и младежи за спор, фокусиран върху това по какъв начин да се осъществя предлагането на комисар Мария Габриел за най-малко 50% присъединяване на европейските учебни заведения в профилираната седмица до 2020 година и да се насърчат повече девойки да изберат обучение в науката, технологиите, инженерството и математиката (СТЕМ специалности).

Практически работилници по време на форума демонстрираха уменията на възпитаници и студенти да програмират, а за първа година и България беше показана от млади гении по покана на българския еврокомисар по цифровата стопанска система и общество Мария Габриел.

Българската група включваше тима BookvAR, който завоюва първия Балкански хакатон в София през юни, екипа Purple от Русенския университет „ Ангел Кънчев “ – победител в Бургаския хакатон през май, 9-годишната Тайра Ридваева от София - лауреат на национални и интернационалните състезания за програмиране, и 11-годишната Ния Атанасова от Силистра – създател на план за киберсигурност.

Специални посетители бяха учениците с максимален опит от компютърна школа "Вале " в Хасково и двамата спечелили от последния конкурс за компютърна рисунка и колаж "Творчество без граници ". Българските участници показаха свои сполучливи планове, с които впечатлиха връстниците си и представителите на европейските институции, посетили работилниците за програмиране.

"България има капацитет да бъде освен районен, само че и европейски водач в региона на цифровите технологии. Исках да покажем този капацитет и посредством младите ни програмисти тук, на водещото събитие в Брюксел за Европейската седмица на програмирането. Тези надарени младежи са самобитни посланици на значимостта всички – и млади, и по-възрастни, да придобият цифрови умения, с цел да не бъдат изключени от цифровото общество, да разпознават дезинформацията онлайн, да се усещат по-сигурни в онлайн пространството, да намерят по-добро работно място. Европа се нуждае от повече хора с напреднали цифрови умения, които могат да работят в сфери като киберсигурността, изкуствения разсъдък, огромните данни, суперкомпютрите. С гении като българските младежи и техните връстници, участващи в днешното събитие, съм обнадеждена, че ще успеем в тази задача ", разяснява българският еврокомисар Мария Габриел.

По време на политическия спор в границите на събитието тя очерта провокациите, пред които дефицитът на експерти с цифрови умения изправя софтуерния бранш, и дейностите на Европейската комисия за отговор на тези провокации. Комисарят притегли вниманието върху начинания като Европейската коалиция за цифрови умения и работни места, схемата за трансграничен стаж "Цифрова опция ", проекта за деяние за цифрово обучение, европейските награди за цифрови умения, Цифровата тактика за дамите в технологиите, акцията за по-безопасен интернет SaferInternet4EU и редица други действия за поощряване придобиването на цифрови умения. Българският еврокомисар осведоми, че тазгодишното шесто издание на Европейската седмица на програмирането бележи връх – единствено за първите шест дни са регистрирани над 25 000 събития, като 21 000 от тях са действия, проведени в учебните заведения от дейни учители. Повече от 2500 действия са регистрирани от компании, 685 от организации с нестопанска цел и 235 от библиотеки. Европейската седмица на програмирането продължава до 21 октомври.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР