Централното конструкторско бюро за морска техника „Рубин“ разработи за експорт

...
Централното конструкторско бюро за морска техника „Рубин“ разработи за експорт
Коментари Харесай

В Русия разработиха патрулен кораб „Страж“, който може да се потапя под вода

Централното конструкторско бюро за морска техника „Рубин“ създаде за износ нова трансформация на потапящия се патрулен транспортен съд „Страж“, която съчетава преимуществата на подводница и надводен патрулен транспортен съд.

Това оповестиха за от пресслужбата на предприятието.

Първият вид с по-малка водоизместимост е създаден през 2021 година и също е препоръчан за износ.

„Това е най-голямата версия, дълга към 72 метра и с естествена водоизместимост от съвсем 1300 тона. Увеличените размери разрешават да се предложи трансформация с по-голяма функционалност. Новите обводи с форщевен, който реже вълните, и наклона на бордовете понижават люлеенето, покачват устойчивостта на кораба като оръжейна платформа, а също по този начин снижават радиолокационната видимост“, сподели представител на „Рубин“.  ЦКБ МТ „Рубин“

Разположените на носовия бълб хидроакустични антени усъвършенстват изискванията на работа, а самият бълб понижава съпротивлението при придвижване в надводно състояние. По-мощната енергетична установка разрешава да се развива скорост от 21 възела.

Този вид е оптимално въоръжен: малокалибрено автоматизирано оръдие, две пускови установки за управляеми ракети и четири торпедни апарата от диаметър 324 милиметра. Тази комплектация прави „Страж“ рисков съперник даже за доста по-големи надводни кораби.  ЦКБ МТ „Рубин“

Както и в другите разновидности, корабът има два херметични многофункционални хангара за разполагане на лодки и въоръжение за наблюдателни групи, безпилотни летателни апарати или различен потребен товар.

За търсене на извършители могат да се употребява както РЛС, по този начин и хидроакустични антени – това разрешава скрито разкриване на задачите и неусетно доближаване към тях. Освен това корабът може да се употребява за учения на лични противоподводни сили и подготовка на екипажи за типичен подводници. Обсегът му на корабоплаване е до 4000 благи (6400 км) със скорост 10 възела, при нужда може да се усили.  ЦКБ МТ „Рубин“

Както подчертаха от „Рубин“, за интервала на редуциране на военните бюджети, заради нуждата за битка с пандемията и следствията от нея, многофункционалните кораби стават все по-търсени.

„Нашият отговор на това предизвикателство на времето са съчетаните подводни и надводни благоприятни условия при план „Страж“. Благодарение на това корабът, насочен към потребление в спокойно време, резервира своята стойност и като бойна единица при ескалация на спор. Освен това опцията за търсене разрешава на „Страж“ да взема решение типични за патрулен транспортен съд задания по нови способи: по-прости и изгодни“, сподели представителят на Рубин.

Проектът „Страж“ е основан да бъде „настройван“, модификацииите му и опцията за вариращи характерности разрешават на клиента да се предложи подобен транспортен съд, който в най-голяма степен ще подхожда на дилемите, изискванията на потребление и наличните благоприятни условия, означиха от „Рубин“.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР