Централноафриканската република (ЦАР) е страна, обхваната от 2013 г. от

...
Централноафриканската република (ЦАР) е страна, обхваната от 2013 г. от
Коментари Харесай

Западът пропусна шанса си в Централноафриканската република

Централноафриканската република (ЦАР) е страна, обхваната от 2013 година от спор. На една четвърт от популацията ѝ се е наложило да напусне дома си. В тази страна огромните сили водят усилена битка за въздействие, която наскоро се изостри още повече, откакто там влезе и Русия.

" Централноафриканската република е геополитическа шахматна дъска, на която всеки мести фигурите си. Когато някой направи ход, другите го виждат и работят в отговор ", счита почитан чиновник на Организация на обединените нации в централноафриканската столица Банги, говорейки за наличието в ЦАР на страни като Франция, Съединени американски щати, Китай и Русия.

В края на предходната година Организация на обединените нации позволи на Москва да доставя оръжия и да изпраща военни инструктори в Банги макар наложеното през 2013 година ембарго върху доставката на оръжия. Навремето решението провокира диспути и терзания в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, изключително от страна на Съединени американски щати, Франция и Англия, които желаеха някои типове оръжия (противовъздушни, мини и други) да бъдат изключени от доставките. Освен това те желаеха тези, които са доставени, да могат да бъдат проследявани.

Шест месеца по-късно оръжията дойдоха и Русия, която е подписала двустранни съглашения с Банги, е нараснала неведнъж полето си на деяние в страната: съветски бойци подсигуряват сигурността на президента и разнообразни въоръжени групи споделят, че с тях са се свързали съветски сътрудници, предлагащи да посредничат, оповестяват разнообразни източници.

" Западът пропусна опцията ", споделя през днешния ден западен посланик в Организация на обединените нации, който счита за стеснителен обстоятелството, че руснаците са " на всички места в държавния уред " на ЦАР. В подтекста на това, че " Русия желае исторически реванш и Западът изпитва отмалялост от Африка, някои африкански страни не престават да употребяват тактиката на превръщане на открито, не престават да се надяват, че развиването им ще пристигна от друго място ", а не от някогашните колониални сили, счита Тиери Виркулон, експерт по Централноафриканската република в изследователския център Френски институт по интернационалните връзки.

В същото време задачата на Организация на обединените нации в ЦАР (с 10 000 войници) се пробва от 2014 година да спре насилието в провинциите, следени най-вече от въоръжените групи, които се бият за запаси и въздействие.

" Политическите и военни артисти, без значение дали произлизат от въоръжените групи, или от държавното управление, се възползват от този блян, с цел да пазят частни ползи в ущърб на мирните жители ", счита Наталия Дюхан от американския център за разбори " Enough Project ".

Някои от тях наскоро заплашиха да провеждат протестно шествие към Банги като реакция на подновяването на напрежението сред общностите след принуждение в столицата, при което починаха десетки.

Държава е на колене, за обмен

Според източника от Организация на обединените нации в Банги, сякаш " с цел да подсети, че към момента е тук ", на 13 май Франция изпрати самолети Мираж 2000-Д от Чад, които да извършат сигнален полет над град Кага Бандоро. Това е първият сходен случай след края на интервенция " Сангарис " през 2016 година.

Франция резервира военно наличие в ЦАР, където има петдесетина френски военни инструктори и тактически дронове. ЦАР е " страна на колене, за обмен ", счита и Виркулон, който прибавя: " купувачите са разрастващи се сили, като Китай, и една завръщаща се мощ, Русия. Западняците към този момент не са купувачи, в 21 век сме и колонизаторите се смениха ".

 Западът пропусна шанса си в Централноафриканската република
© Associated Press

" Има ясна смяна на връзките сред Запада и Африка - които сега се концентрират върху миграцията и сигурността - заради което това е един добър миг за новодошлите непознати сили да заемат позиции ", отбелязва при започване на март Ронак Гопалдас, съветник в южноафриканския център за разбори Институт за проучвания на сигурността.

В края на предходната и началото на тази година Пекин разгласи няколко " подаръка " за Централноафриканската република - анулирането на дълг от 17 милиарда $, образование на фрагменти в Китай, дарения на военно съоръжение - без обаче да се стреми към очевидно въздействие в политиката или в региона на сигурността.

Петрол и мини

Но Китай участва стопански в ЦАР, като създава мините и петролните находища. От 2007 година две китайски държавни предприятия добиват и нефт в северната част на страната.

В края на предходната година обаче те напуснаха обектите, които сондираха, откакто въоръжената група, която управлява региона, промюсюлманският Народен фронт за възобновление на Централноафриканскатарепублика, разкритикува китайските " пристрастия към Банги ".

" Те отпътуваха, изоставяйки всичките си камиони и съоръжение ", оповестява източникът от Организация на обединените нации в Банги. В края на април двайсетина съветски камиона дойдоха в северната част на ЦАР от Судан, където Русия от дълго време е открила свое наличие.

Както публично, по този начин и съгласно Народния фронт за възобновление на Централноафриканската република, те би трябвало да вземат участие в ремонта на лечебни заведения в северната част на страната. Наблюдатели обаче загатват за други цели, които не могат да бъдат доказани от самостоятелен източник. В Банги президентската администрация се поздравява за помощта на тези " другарски страни " за Централноафриканската република. " Исках динамична, забележима дипломация, която да подтикне към легитимност и успеваемост, почтени за нашата страна ", съобщи президентът на републиката Фостен-Аршанж Туадера в края на месец март. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР