Централноафриканската република обмисля възможността за създаване на руска военна база

...
Централноафриканската република обмисля възможността за създаване на руска военна база
Коментари Харесай

Русия може да получи военна база в Централноафриканската република

Централноафриканската република обмисля опцията за основаване на съветска военна база в страната. Това съобщи в изявление за РИА Новости президентът на ЦАР Фостен-Арканж Туадера, съобщи организацията.

"Продължаваме да работим по въпроса с националното министерство на защитата и с министерството на защитата на Русия, с цел да проучим опциите ", сподели той.

Създаването на съветска военна база в ЦАР е допустимо в границите на двустранното междуправителствено съглашение за военно съдействие, подписано през август 2018 година, съобщи през януари т.г. министърът на защитата на африканската страна Мари-Ноел Кояра.

Руският президент Владимир Путин се опита през вчерашния ден да разшири въздействието на Москва в Африка, като предложи военна помощ и стопански планове на първата в историята среща на върха Русия - Африка, написа в разбор на Асошиейтед прес.

Той даже предложи да посредничи в засилващия се спор сред две от най-големите сили на континента, Египет и Етиопия.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков сподели, че Путин е разискал въпроса с египетския президент Абдел Фатах ас Сиси и с етиопския министър председател Абий Ахмед в обособени срещи в коридорите на двудневния конгрес, в който взеха присъединяване водачи от 43 от общо 54 африкански страни.

Песков не сподели дали Египет и Етиопия са приели предлагането за ходатайство, каквото Съединени американски щати също насочиха през последните дни, откакто договарянията за градежа на етиопски язовир се провалиха този месец.

Някои проправителствени медии в Египет настояват, че струващият 5 милиарда $ язовир "Възраждане ", който ще засегне египетския дял от водите на р. Нил, съставлява опасност за националната сигурност, която може да оправдае потреблението на военна мощ.

Сиси и Абий се срещнаха през вчерашния ден. Египетски представител сподели, че са се споразумели за неотложно възобновяване на техническите договаряния за реализиране на извънредно предложение за пълненето и употребата на язовира. В изказването на Басам Ради не се сподели нищо за ходатайство.

Етиопия сподели, че Абий и Сиси са разискали "въпроси от общ интерес ", само че не даде детайлности.

Срещата на върха в Сочи, по време на която държавни глави посетиха оръжейно ревю, акцентира възродената упоритост на Русия за въздействие в богатата на запаси Африка.

Путин посочи, че развиването на по-солидни връзки с континента е измежду основните цели на съветската външна политика. Той означи, че африканските страни са станали "един от значимите стълбове в многополюсния свят ".

Стокообменът на Русия с африканските страни се удвои през последните пет години и в този момент надвишава 20 милиарда $. Путин изрази убеденост, че той може да нарасне още най-малко двукратно през идващите 4-5 години.

По време на Студената война Съветският съюз предоставяше великодушна икономическа и военна помощ на доста африкански страни на фона на световното съревнование със Съединени американски щати. Влиянието на Москва отслабна след разпадането на Съветския съюз през 1991 година и Русия към момента изостава доста от Запада и Китай в търговията и вложенията в Африка. Тя обаче се възползва от останалите от руската ера връзки, с цел да разшири ролята си в делата на континента.

Руският президент акцентира през вчерашния ден на нуждата Русия и африканските страни да засилят съдействието си в битката с екстремизма, в това число в обмена на информация сред службите за сигурност.

Русия е най-големият снабдител на оръжия в Африка, а Путин уточни, че в този момент страната му има съглашения за военно съдействие с над 30 африкански страни. Той добави, че Москва може да разшири обсега на подготвителните си задачи за военни и чиновници по сигурността от африканските страни.

Президентът на Нигерия, най-голямата по население страна в Африка, се съгласи да възобнови военно съглашение с Русия. То се чака да докара до повече директни доставки на военно съоръжение, сподели канцеларията на президента Мухамаду Бухари.

Нигерия заяви също така, че с Русия ще работят за повишение на ефикасността на жизненоважния за африканската страна петролен бранш. Двете страни ще сключат рамкова конвенция за взаимно дружество сред нигерийската държавна нефтена компания и съветската "Лукойл ". То ще включва изследвания на евентуални петролни находища надълбоко под морското дъно. Страните се споразумяха и да засилят съдействието сред Нигерийската национална петролна корпорация и съветския газов колос "Газпром ".

Други африкански водачи посрещнаха топло възродения съветски интерес към континента.

"Нещото, което кара Русия да наподобява добре в очите на доста африкански страни, е, че тя в никакъв случай не е била колониална мощ ", съобщи южноафриканският президент Сирил Рамафоза, представен от своя говорителка. Той съобщи това малко откакто два съветски нуклеарни бомбардировача кацнаха в неговата страна.

Това невиждано изпращане на съветски нуклеарни бомбардировачи в Африка е отражение на новия ентусиазъм на Москва да стане фактор на континента
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР