Централният площад в Монтана от години не бе виждал такова

...
Централният площад в Монтана от години не бе виждал такова
Коментари Харесай

В Монтанско отбелязаха 95 години от Септемврийското въстание

Централният площад в Монтана от години не бе виждал такова честване на годишнина от Септемврийското въстание, както в миналата неделя. Десетки хора се поклониха пред подвига на септемврийци и означиха 95 години от героичната им всеотдайност.
Подемаме акция да обновим всички поругани паметни знаци, съобщи водачът на Областния съвет на Българска социалистическа партия в Монтана Пламен Младенов. Социалистите от региона желаеха да бъде възобновен и паметникът на Поп Андрей, който бе демонтиран след 1989 година
"Без подвига на септемврийци Европа щеше да е друга. Буржоазната олигархия си е служила с набор терористични дейности и през днешния ден живеем във време на огромна заплаха, когато омаловажават подвига на септемврийци и афишират за герои съидейниците на Хитлер и Мусолини и техните политически татковци ", разгласи в словото си членът на ИБ на Българска социалистическа партия Атaнас Зафиров.
Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, ръководителят на ПЕС Сергей Станишев и шефът на пловдивската конструкция на партията Георги Гергов изпратиха приветствени адреси.
Честването бе почетено и от ръководителя на Българския антифашистки съюз Симеон Игнатов и някогашния ръководител на Българска социалистическа партия Михаил Миков.
Ден по-рано честванията по традиция бяха открити във Вършец. Те бяха открити от ръководителя на общинското управление на Българска социалистическа партия във града Атанас Маджарски. "В знаменателната 1923 година, през септември, служащите и селяните въстанаха с чук и сърп в ръка в първото в света антифашистко въстание. Героите-септемврийци не са забравени, тъй като след успеха над хитлерофашизма през 1945 година, целия свят жигосах фашизма! ", съобщи той. Страшимировият стих "Клаха народа, както и турчин не го е клал " е най-вярната оценка за събитията, безапелационен бе Маджарски.


фотоси Николай Белалов


Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР