Централния полицейски синдикат на МВР е подал жалба във Върховния

...
Централния полицейски синдикат на МВР е подал жалба във Върховния
Коментари Харесай

Полицаи атакуват пред съда наредбата, по която ги тестват за наркотици

Централния полицейски профсъюз на Министерство на вътрешните работи е подал тъжба във Върховния административен съд, с която желае да се анулира като оскъдна и незаконосъобразна поради несъгласия със Закона за нормативните актове (ЗНА), наредбата, по която чиновниците на Министерство на вътрешните работи се подлагат на проби за опиати.

Делото е планувано за 1 ноември 2023 година Наредбата беше призната след случаи със хванати служителите на реда, които дадоха позитивен резултат за приложимост на опиати. Според синдиката наредбата би трябвало да се анулира, тъй като не са били изложени претекстове за това какъв брой ще коства на бюджета и не е изработен разбор за сходство с правото на Европейски Съюз.

„ Вижда се ясно несъгласие сред плана, който твърди, че не са нужни спомагателни финансови средства и самият текст, който планува разноските да са за сметка на бюджета на Министерство на вътрешните работи. Подобни разноски не са планувани и в Закона за държавния бюджет “, показват служителите на реда.

Те допълват, че даването на наложителни проби е срещу Конституцията и практиката на Съда по правата на индивида в Страсбург. Също по този начин подлагат на критика текста, съгласно който проби се вършат и при съществуване на външни признаци, държание или реакции, само че от него не се схваща какво тъкмо се има поради – няма конкретика.

 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР