Централните депозитари за ценни книжа (ЦДЦК), притежаващи повече от 1

...
Централните депозитари за ценни книжа (ЦДЦК), притежаващи повече от 1
Коментари Харесай

ЕС нареди заделяне на печалбите от замразените руски активи

Централните депозитари за скъпи бумаги (ЦДЦК), притежаващи повече от 1 милион евро от активите на съветската Централна банка, би трябвало настрана да регистрират изключителните парични салда, насъбрани заради глобите на Европейски Съюз. Те също по този начин би трябвало да държат настрана съответните доходи. Освен това на депозитарите се не разрешава да се разпореждат с произлизащите от това чисти облаги.

Това гласи взетото през днешния ден решение на страните членки (Съвета) на Европейски Съюз. То внася яснота около отговорностите на централните депозитари, притежаващи замразени поради глобите активи и запаси на Центробанк.

След като Русия нахлу в Украйна през 2022 година, Европейски Съюз в съгласуваност със своите интернационалните сътрудници реши да забрани всички преводи, свързани с ръководството на запасите, както и на активите на Централната банка на Русия. В резултат намиращите се в страните членки активи и запаси те бяха замразени.

Взетото през днешния ден решение е в сходство с позицията на Г-7. То внася изясненост към възбраната за преводи, както и към правния статут на генерираните от централните депозитари доходи вследствие на притежаването на упоменатите активи и запаси.

Предвид рисковете и разноските по протежаването на активите и запасите на Центробанк всеки централен депозитар може да изиска от надзорния си орган да позволи освобождението на дял от чистите облаги. Така ще бъдат спазени условията за ръководство на уставния капитал и риска.

Решението отваря пътя на Съвета за допустимо основаване на европейски финансов инструмент – вноски в бюджета на Европейски Съюз, събрани от тези чисти облаги, за поддръжка на Украйна и нейните възобновяване и реорганизация на по-късен стадий. Парите могат да постъпват в европейския бюджет посредством Механизма за Украйна, за чието основаване Съветът и Европейския парламент реализираха краткотрайно съглашение предходната седмица.

Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР