Централните банки са придобили злато в размер на около 5,8

...
Централните банки са придобили злато в размер на около 5,8
Коментари Харесай

Рекордни покупки на злато

Централните банки са придобили злато в размер на към 5,8 милиарда $ през третото тримесечие на финансовата 2018-а година, отбелязвайки по този метод най-солиден растеж на чистите покупки на благородния метал от 2015-а година насам. Това заяви на 1 ноември Световният златен съвет (World Gold Council), който е водещата пазарна организация за тази промишленост. Според отчета й търсенето на злато от страна на централните банки в международен проект е отбелязало растеж от 22% през третото тримесечие спрямо предходната година, като кредитните институции са попълнили запасите си със 148,4 тона злато. В същото време обаче общото търсене на злато е било в размер на 964,3 тона, или с едвам 6,2 тона повече от третото тримесечие на 2017-а.

Покупките на златни монети и кюлчета пък са скочили на годишна база с 28% до 298 тона, защото вложителите на дребно са се възползвали от по-ниските им цени, търсейки отбрана от отслабването на дадени валути и трусовете на пазарите на акции. Това се отнася най-много за вложителите от разрастващите се пазари, като в Китай, който е най-големият пазар за златни кюлчета и монети, търсенето през третото тримесечие се е нараснало с 25 на 100. Търсене в Иран пък е повишено до пет и половина годишен връх, показва отчетът на Световния златен съвет.

Отчитайки данните за търсенето на злато в региона на софтуерните приложения, през третото тримесечие на годината се следи нарастване от 1% до 85,3 тона, което се дължи основно на потреблението на благородния метали при производството на смарт телефони и в автомобилния бранш.

Търсенето на златни бижута пък се е повишило с 6% по отношение на година по-рано, като по-ниските цени през юли и август са подтикнали така наречен ловци на преференциални артикули. Ръстът в търсенето на златни бижута в Индия и Китай е съумял да надделее над слабостта, отчетна през третото тримесечие в Близкия изток.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР