Централните банки са придобили злато в размер на около 5,8

...
Централните банки са придобили злато в размер на около 5,8
Коментари Харесай

Централните банки купили злато за 5,8 млрд. долара през лятото

Централните банки са придобили злато в размер на към 5,8 милиарда $ през третото тримесечие на финансовата 2018 година Това е най-солиден растеж на чистите покупки на благородния метал от 2015 година насам, заяви в четвъртък Световният златен съвет (World Gold Council), който е водещата пазарна организация за тази промишленост.

Според показания в четвъртък финален тримесечен отчет на WGC, търсенето на злато от страна на централните банки в международен проект е отбелязало растеж от 22% през третото тримесечие спрямо миналата година, като банките са попълнили запасите си със 148,4 тона злато, предава националното радио.

В същото време обаче общото търсене на злато е било в размер на 964,3 тона, или с едвам 6,2 тона повече от третото тримесечие на 2017 година.

Покупките на златни монети и кюлчета пък са скочили на годишна база с 28% до 298 тона, защото вложителите на дребно са се възползвали от по-ниските цени на златото, търсейки отбрана на техните вложения предвид на отслабването на дадени валути и трусовете на пазарите на акции, показва отчетът на Световния златен съвет. Това се отнася най-много за вложителите от разрастващите се пазари, като в Китай, който е най-големият пазар в света за златни кюлчета и монети, търсенето през третото тримесечие се е нараснало с 25 на 100. Търсенето в Иран пък е повишено до пет и половина годишен връх, добавя WGC.

Отчитайки данните за търсенето на злато в региона на софтуерните приложения, през третото тримесечие на годината се следи нарастване от 1% до 85,3 тона, което се дължи основно на потреблението на благородния метали при производството на смарт телефони и в автомобилния бранш.

Търсенето на златни бижута пък се е повишило с 6% по отношение на година по-рано, като по-ниските цени на златото през юли и август са подтикнали така наречен " ловци на преференциални артикули " най-много измежду сензитивните към цените консуматори. Ръстът в търсенето на златни бижута в Индия и Китай е съумял да надделее над слабостта, отчетна през третото тримесечие в Близкия изток.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР