Централните банки по света не планират скоро да продават нарастващите

...
Централните банки по света не планират скоро да продават нарастващите
Коментари Харесай

Покупките на злато от централните банки се очаква да достигне 59-годишен връх

Централните банки по света не възнамеряват скоро да продават възходящите си ресурси от злато, съобщи Capital Economics и добави, че тази година покупките ще доближат 59-годишен връх, написа Infostock.bg.

" Смятаме, че централните банки са закупили почти 375 тона през първата половина на 2019 година и усилваме упованията си за чистите покупки в формалния бранш за цялата година от 675 до 725 тона. Това ще е най-високото равнище от 60-те години насам ", написа Рос Страчан, старши икономист.

Новият най-много тази година ще надмине 51-годишния пик, който пазарът на злато видя предходната година, във връзка с покупките на злато от страна на централните банка.

Повишеният интерес от страна на формалния бранш е провокиран от блян за диверсификация от щатския $, добави Страчан, като акцентира, че наклонността е в огромна изгода за цената на златото.

" Считаме, че тази наклонност ще продължи и се основава на желанието на централните банки да диверсифицират своите портфейли и в някои случаи да де-доларизират своите запаси ", сподели той.

Capital Economics преразгледа прогнозата си за тази година, откакто европейските централни банки избраха да прекратят 20-годишно съглашение, което координира продажбите на злато.

" Банките удостоверяват, че златото остава значим детайл на международните парични запаси, защото продължава да дава изгоди от диверсификация на активите и никой от тях сега не възнамерява да продава обилни количества злато ", се споделя в изказване на ЕЦБ от петък.

Споразумението за злато на Централните банка, подписано през 1999 година, беше употребявано за стабилизиране на златния пазар посредством ограничение на огромните продажби на злато от централните банки.

" Краят на съглашението алармира, че терзанията за продажбите на злато в централната банка са твърдо зад нас ", сподели Страчан. " Първоначалната мотивация беше да се попречва постоянната процедура през 90-те години на централните банки, които продават стотици тонове свои златни запаси, които натежаваха на цените. "

Централните банки в Западна Европа, водещи на пазара през тази година, включват Полша и Унгария. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР