Централните банки изчерпват арсенала си от инструменти на паричната си

...
Централните банки изчерпват арсенала си от инструменти на паричната си
Коментари Харесай

Дебатът за нова, модерна парична политика се събуди

Централните банки изчерпват арсенала си от принадлежности на паричната си политика и желаят или не, ще би трябвало да ги заменят с нов тип съвременна парична доктрина (ММТ). Това показа в профила си в LinkedIn вложителят - милиардер Рей Далио. Той е създател на най-големия хеджингов фонд в света - "Бриджуотър асошиейтс ".

В доктрината, известна като ММТ, се твърди, че държавните управления ще би трябвало да ръководят стопанските системи на страните си посредством разноски и налози вместо да разчитат на самостоятелните централни банки да правят работата им посредством лихвените проценти. Далио се пробва да тушира и опасенията за бюджетните дефицити и за обществените задължения с мотив, че страни като Щатите, които имат лична валута, не могат да банкрутират и имат по-голяма опция да харчат, когато инфлацията е под надзор.

Дебатът за ММТ, който виси във въздуха от десетилетия, експлодира още веднъж през последните месеци. Идеята е подложена на критика остро от цяла плеада финансисти от "тежка категория " - от Уорън Бъфет до шефа на Федералния запас Джеръм Пауъл. Но Далио отвърна, че паричните стратези нямат необикновен избор и би трябвало да трансформират тактиката. Защото главното предизвикателство пред тях е "да обезпечат икономическо благополучие на по-голямата част от популацията когато паричната политика не работи ".

Намалението на лихвените проценти или покупката на скъпи бумаги (процес, прочут като quantitive easing) са изчерпали съвсем изцяло способността на централните банки да подтикват стопанствата, показва Далио. И би следвало да бъдат сменени с парична политика от трето потомство, която вложителят назовава "МР3 ". Тя ще включва "координиране на фискалната и на паричната политика ".

Далио дава и образци по какъв начин би могла да работи сходна система. Централните банки могат да печатат пари за директното финансиране на държавните стратегии, заобикаляйки нуждата от продажби на облигации. Те биха могли да купуват недвижими парцели, които след това да се употребяват за обществени потребности. Централните банкери могат и да отписват задълженията на стопанските системи като... някаква форма на юбилейно събитие. А при стопански спад биха могли да инжектират кеш непосредствено за обществени разноски - концепция, позната измежду финансистите като "пари от хеликоптер ". Далио признава, че съществуват и опасности - сходни политики ще дадат "власт за основаване и разпределение на пари, заеми и разноски " в ръцете на политиците.

Доктрината ММТ има и съществени съперници. Един от тях е Карл Айкън - някогашният специфичен консултант на президента Доналд Тръмп. Според него, в случай че бъде въведена, тя би могла да съживи инфлацията, която даже може да из излезе отвън надзор. В свое изявление 83-годишният Айкън показва, че "пари могат да се печатат до прочут миг, само че след него това може да се окаже рисково ". Защото когато стопанството попадне в инфлационна серпантина, ще е доста мъчно да излезе от нея и точно там дебне голямата заплаха.

Коментарите на Айкън във връзка на ММТ поддържат мнението на именития вложител Уорън Бъфет, който при започване на годината призна, че не е почитател на доктрината, тъй като тя може да докара до инфлационна серпантина. Критики към модерната парична доктрина насочиха и десетки парични стратези и финансови водачи, сред които са и ръководителят на Федералния запас Джеръм Пауъл, и изпълнителният шеф на МВФ - Кристин Лагард.

Същевременно измежду икономистите пораства и поддръжката за концепцията, че понижението на щатския бюджетен недостиг не е приоритет във време на ниска инфлация и ниски лихвени проценти. Бившият основен икономист на МВФ - Оливие Бланшар счита, че парите могат да се харчат за ограничения за запазване на околната среда. А именитият вложител в облигации Бил Грос разяснява, че Щатите могат безпроблемно да удвоят недостига си. Доктрината ММТ има и поддръжката на представителя на демократите в щатския конгрес - Александрия Окасио-Кортес, която вижда в нея метод за финансиране на "Нова зелена договорка ".

Американският бюджетен недостиг се разду по време на администрацията на Тръмп, който оряза налозите и качи военните разноски. Прогнозите са дефицитът да доближи 1.1 трлн. щ. $ през 2022-а, по сметки на Бюджетната работа към конгреса Това се равнява на 4.7% от Брутният вътрешен продукт в съпоставяне със приблизително 2.9% през последните 50 години.

Очаквайте цялостния текст по темата
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР