Централни части на руската столица бяха задръстени днес с полицаи,

...
Централни части на руската столица бяха задръстени днес с полицаи,
Коментари Харесай

Центърът на Москва е задръстен от полиция, отново са арестувани стотици

Централни елементи на съветската столица бяха задръстени през днешния ден с служители на реда, елементи за битка с безредиците и отряди на някогашните вътрешни войски, с цел да пресекат опитите за каквото и да е събиране на искащи да стачкуват против недопускането претенденти на опозицията до изборите за локални управляващи. В поддръжка на московчани имаше и митинг в Санкт Петербург с присъединяване на към 1000 души.

В петък полицията предизвести, че не са разрешавани мероприятия, настоя да не се излиза на шествия и манифестации, а през днешния ден с мегафони предупреждаваше хората по няколко булеварда да се разотиват.

 Центърът на Москва е задръстен от полиция, още веднъж са задържани стотици
© twitter.com/ilyapahomov

Въпреки това над 1000 души се събраха, без значение, че нямаше уредници, водачи, лозунги и викания, а единствено ритмични ръкопляскания. Арестуването на хора стартира незабавно, като един от нерегистрираните претенденти - Любов Собол, бе измъкната от такси, натикана в полицейски микробус и откарана в незнайна посока.

Неправителствената организация ОВД-Инфо, която събира свидетелски показания за арестувани, разгласи в ранния следобяд за 200-300 задържани, до момента в който от Министерство на вътрешните работи говореха за 30 арестувани и не повече от 350 участници в митинга. Но 3 часа по-късно и двете страни оповестиха за най-малко 600 арестувани.

 Любов Собол
Любов Собол

На доста места патрули ревизираха документите и багажа на минувачи и задържаха за малко публицисти и снимащи. Няколко медии оповестиха за закани, отправяни от служителите на реда като " ще ми откараме в моргата " и " ще ви отрежем пръстите, в случай че откажете да ви свалим отпечатъци ".

Това е доста по-голям дял задържани спрямо митингите преди седмица, когато от най-малко 15 000 показали бяха отведени, в това число с брутална мощ, съвсем 1400 души. Алексей Навални, най-популярният представител на опозицията, негови съратници и деятели бяха задържани в дните преди и след конфликтите от 27 юли. Част от тях са упрекнати по изключително тежки текстове от Наказателния кодекс - за образуване и подстрекателство към всеобщи вълнения, за което наказването е затвор до 15 години.

 Центърът на Москва е задръстен от полиция, още веднъж са задържани стотици
© Reuters

Днес съветската Следствена работа заяви, че е почнала наказателно следствие против фондацията на Навални по съмнение в изпиране на 1 милиард рубли (малко над 15 млн. евро)

Президентът Владимир Путин до момента не е коментирал изблика на принуждение и репресии от органите на реда. Изборите в Москва можеха да останат локално събитие за Русия, само че към този момент се считат за инспекция какво да се чака за парламентарните избори през 2021 година

 Центърът на Москва е задръстен от полиция, още веднъж са задържани стотици
© Reuters
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР