Централната сграда на БДЖ на ул. Иван Вазов 3 ©

...
Централната сграда на БДЖ на ул. Иван Вазов 3 ©
Коментари Харесай

Частен съдебен изпълнител продава централата на БДЖ

Централната постройка на БДЖ на ул. " Иван Вазов " 3

© Георги Кожухаров Още по тематиката
Кредитори запорираха сметки на " БДЖ - Пътнически транспорти "

Транспортният министър Ивайло Московски е изискал активиране на държавната помощ
31 май 2018
Нова съмнителна поръчка за ремонт на локомотиви на БДЖ за 58 млн. лева

Според компания от бранша цената на поръчката е голословно висока, а задачата е да се насочат средства към избран претендент
31 май 2018
Държавните жп компании усилват загубата си за 2017 година

Най-голям е минусът на Национална компания " Железопътна инфраструктура " - над 50 млн. лева
14 май 2018
БДЖ ще купува 41 нови мотрисни влака

Следващото държавно управление ще приготви поръчка за още 44, с цел да се модернизира съставът
3 апр 2018
Локомотиви за любимци

Частната " Експрес сервиз " упрекна БДЖ, че наглася публични поръчки в интерес на съответен претендент и е подготвена да заплати 4 млн. лева за ремонт на локомотиви и сама да извърши 80% от работата
22 мар 2018
Държавата дава 31 млн. лева на БДЖ

Сумата ще би трябвало да се върне до края на 2020 година А се дава, с цел да се заплати отчасти по просрочените облигации на жп сдружението
7 фев 2018 Частен правосъден реализатор продава половината постройка, в която се обитава централата на БДЖ в центъра на столицата, на ул. " Иван Вазов " 3. Началната тръжна цена е 7.3 млн. лева, а срокът за подаване на предложения е 2 юли. Останалата половина от постройката е благосъстоятелност на Национална компания " Железопътна инфраструктура ", само че все още администрацията на холдинг БДЖ населява цялата постройка.

Обявлението за търга е от 2 юни, малко откакто от управлението на компанията оповестиха, че няма да се разпродават активи поради запорираните сметки на пътническия транспортьор " БДЖ - Пътнически транспорти ". Обявяването й за обмен най-вероятно е по искане на облигационерите по същия този заем.

Най-атрактивният парцел на БДЖ

Централата на холдинга е най-атрактивният парцел на железницата. Сградата е оповестена за монумент на културата. От известието на частния правосъден реализатор излиза наяве, че административната постройка се състои от избени пространства, партер, два високи етажа, трети естествен етаж и непълен тавански етаж в подпокривното пространство в крилото откъм ул. " 6-ти септември ". Общата застроена повърхност е 1854 кв.м, а разгънатата застроена повърхност е 7803 кв.м.

Това не е първата продажба на парцели на " Холдинг БДЖ " от ЧСИ. През 2016 година на купувачи беше препоръчана административната постройка на Транспортната полиция, намираща се на столичния бул. " Княгиня Мария Луиза ". Имотът мина през няколко процедури, като цената падна доста, евентуално заради неприятното сътояние на постройката, само че купувачи не се появиха и досега няма данни за промяна на собствеността.

В съответния случай със постройката на ул. " Иван Вазов " спирачка за заинтригуваните може да се окаже съсобствеността с НКЖИ, в случай че те не получат опция да изкупят и каузи на инфраструктурната компания.

И запори, и помощ от страната

Миналата седмица стана ясно, че " БДЖ - Пътнически транспорти " е със запорирани сметки след иск на кредитори по Втория облигационен заем, по който има за заплащане още 103 млн. лева
Искът е бил подаден в Софийския градски съд през 2016 година Исковата молба е от FMS Wertmanadment, Dexia Credit Local S.A. и KA Finanz AG. Решението на съда от март 2018 година осъжда " БДЖ - Пътнически транспорти " да заплати на FMS Wertmanadment 9.4 млн. евро, на Dexia Credit Local S.A. - 7.9 млн. евро, и на KA Finanz AG - 2.5 млн. евро, или общо 20 млн. евро, както и още 1.9 млн. лева разходи по делото, разпределени към трите компании.

По този мотив транспортният министър Ивайло Московски изиска от Министерството на финансите активиране на държавната помощ, като страната ще отпусне 20 млн. лева за решаването на съответния проблем. Това не е първата интервенция на страната за покриване на отговорностите по облигационния заем. През тази година към този момент беше провиснал заем на БДЖ от 30.1 млн. лева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР