Централната избирателна комисия все още не е обсъдила решението на

...
Централната избирателна комисия все още не е обсъдила решението на
Коментари Харесай

ЦИК не е обсъдила решението на ВАС за контролните разписки, може да реши в деня на вота

Централната изборна комисия към момента не е разискала решението на Върховен административен съд за контролните разписки, само че може да реши в какъв брой секции да се направи контролното преброяване в деня на вота. Това обявиха членове на ЦИК по време на брифинг пред медиите.

" Днес беше анулирано решението на ЦИК за методически инструкции за изборите в страната за броенето на контролните разписки, само че това не значи, че самото решение не е в действие за останалите му елементи. Методически инструкции за страната има ", уточни Светозар Томов.

По думите му никой не е желал да има преброяване, за бъде манипулиран вотът.

" Независимо от другите отзиви в ЦИК, никой не е желал да има преброяване за операция на вота. Говорителите не сме от хората, които поддържаме броенето. Нашите опасения са от опашките, спомняте си зала " Арена Армеец " през 2015 година ", сподели Томов и добави:

" Колегите, които са на противоположното мнение, не са с причини за операция на вота. Напротив, те имат опасения, че в случай че не се направи цялостно преброяване, няма да бъдем изцяло уверени в коректността на машинното гласоподаване ".

Росица Матева разгласи, че към този момент всички закупени устройства - 1600 на брой, са доставени в складовете и ще бъдат употребявани.

" В демо-версиите на машините бюлетините не подхождат на действителния брой претенденти и за двата броя избори. Вече постъпи недоволство от една партия. Тези демо-версии бяха направени преди да завърши регистрацията за тези избори. Ние не знаехме какъв брой партии ще се записват, с цел да създадем демо-версията с съответния брой. Демо-версията е да покажем метода на гласоподаване - брой страници и така нататък Снощи взехме решение и изпратихме писмо на " Сиела норма " с въпрос за какъв брой време може да изготвят нова демо-версия. Не е значимо да има всички номера, значимо е да се покаже на гласоподавателите по какъв начин да ги открият ", изясни Росица Матева.

Говорителите на ЦИК обявиха, че скоро ще бъде гласувано какви да бъдат методическите инструкции за вота в чужбина.

Томов и Матева бяха безапелационни, че подготовката върви относително обикновено и няма проблем, който да не може да бъде позволен.

Те означиха още, че се е нараснал броят на организациите, подали заявки за наблюдаващи - те към този момент са 16, като общият брой за наблюдаващи е 794, от тях 702 е записала ЦИК.

Малко по-рано Върховен административен съд анулира решението на Централната изборна комисия в частта, в която е планувано след броенето на контролните разписки данните да се вписват в протокол, неразделна част от протокола, отразяващ резултата от гласуването посредством машини.

Върховните магистрати одобряват, че ЦИК има право да прави контролно броене в какъвто размер реши, само че това броене не може да въздейства на изборния резултат.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР